Het valse migratie-gewauwel van Sophie in ‘t Veld

Closeread van een D66-kletskoekverhaal

D66 Europarlementariër Sophie in ‘t Veld

Titelfoto: D66 Europarlementariër Sophie in ‘t Veld. Screenshot door redactie OpinieZ van YouTube-video, kanaal BBC Newsnight

Hallo Sophie, Heb je even? Ik heb namelijk een mooi bericht voor je. Ik heb je op persoonlijke titel een onderscheiding toegekend die ik slechts zelden verleen. Je krijgt hem van me op grond van het artikel op je Facebookpagina van 20 augustus j.l. getiteld Fake Fort Europa.

Rabiaat geklaag

Natuurlijk gaat dat over migratie en de top die hierover vanaf 20 september a.s. in Salzburg wordt gehouden door de regeringsleiders. Het artikel begint uiteraard met het rabiate geklaag over migranten ”die als postpakketjes door Europa geschoven worden” en het “gebrek aan solidariteit” in de EU, lees: niet alle landen doen braaf wat Brussel wil. Je doet de migratiecrisis af als een “politieke crisis van onwil en onvermogen”. Dat klopt, maar niet zoals jij het bedoelt. Het is juist Brussel dat die onwil en onvermogen ten toon spreidt.

Onwil om eens te begrijpen dat die “solidariteit” óók andersom zou kunnen en dat Brussel zich eens solidair zou kunnen betonen met de landen die categorisch weigeren om migranten op te nemen en daar toevallig nog een paar goede argumenten voor hebben ook. En onvermogen om in te zien dat er in Europa voor deze massa-immigratie onvoldoende draagvlak is. Er is geen enkel – ik herhaal – geen enkel land waar voor dit beleid een meerderheid te vinden is.

Onfris

Weet jij eigenlijk wel wat democratie inhoudt, Sophie? Uiteraard wordt ons burgers weer eens racisme en vreemdelingenhaat aangewreven, maar over de haat en intolerantie die jouw geliefde migranten meebrengen hoor ik je niet. Je klaagt over het falen van de lidstaten en het feit dat die hulp zoeken van onfrisse regimes om de migranten weg te houden in ruil voor miljarden belastinggeld. Maar Brussel sloot toch ook een deal met een Turkse despoot? En het regime in Iran waarmee Brussel nu onderhandelt, is ook niet zo fris.

Je hebt boter op je hoofd, Sophie.

Kampen

Maar je maakt het nog bonter wanneer je roept dat het tijd is om werk te maken van ”realistische en humane oplossingen”. Ik heb je er al eerder op aangesproken: de toestanden in veel vluchtelingenkampen zijn een aanklacht tegen de EU; ik schaam me er plaatsvervangend voor. Zowel op Sicilië als in Griekenland belanden de migranten tussen de kakkerlakken en de ratten. Kamp Moria is al lang in beeld als een schandvlek voor alles wat met humaniteit te maken heeft; de mensen slapen in de winterkou in lekkende zomertenten. Douchen kan eens in de twee weken – onder een tuinslang met koud water. Het kamp is één grote vuilnisbelt, waardoor kinderen vaker ziek zijn; sommige kinderen overwegen serieus zelfmoord. Vrouwen worden er verkracht. Het ontbreekt de mensen aan alles; kleding, voedsel, sanitatie en medicijnen. Een wantoestand die nu al drie jaar duurt. En jij en de jouwen in het EP zitten te wauwelen en doen er NIETS aan. En jij hebt het over een humane oplossing?

Je zou je kapot moeten schamen, Sophie.

Het valse vergrijzingsargument

Voor wie zich afvraagt waarom Brussel zo fanatiek voor deze massa-immigratie is: in de vijfde alinea van het artikel valt de aap uit de mouw en jij door de mand, Sophie. Want, schrijf je, ”het vergrijzende Europa heeft migratie nodig om onze welvaart op peil te houden”. Mensen een beter bestaan en veiligheid bieden? Nobele motieven? Welnee!. Het gaat gewoon om geld. Migranten worden door Brussel binnengehaald met het egoïstische motief dat ze, door onze demografie te behoeden voor vergrijzing, de welvaart in Europa op peil kunnen houden.

Daar zijn een paar solide argumenten tegen aan te voeren die al zo lang bekend zijn dat je ze toch eigenlijk zou moeten kennen, Sophie.

Ten eerste: (ik beperk me even tot Nederland) er bestaan allang publicaties van gezaghebbende instanties als het CBS, CPB en het NIDI (Nederlands Interdisciplinair Demografisch Instituut) die voorgerekend hebben dat immigratie geen oplossing is om de demografische verhouding van de bevolking op peil te houden. Ik citeer hier het rekenvoorbeeld van het NIDI. Immigranten vergrijzen zelf uiteindelijk ook. Doen op hun beurt weer een beroep op diensten en producten, waardoor weer nieuwe werkkrachten nodig zijn. En dat worden er steeds meer, omdat de bevolking door die immigratie in omvang toeneemt. Het NIDI becijferde dat dan de bevolking in 2025 zou toenemen tot 27 miljoen, in 2050 tot 39 miljoen en in 2100 tot 109 miljoen. Zullen we het IJsselmeer maar vast dempen en vol woninkjes zetten?

Ten tweede: migranten maken uitgebreider gebruik van de verzorgingsstaat dan andere burgers. En kosten de staat daardoor zoveel meer, dat het hele gebeuren geen geld oplevert, maar de balans negatief uitvalt. En dan heb ik het nog niet eens over de maatschappelijke frictie die een grote groep migranten met zich mee gaat brengen. Je weet het, hè? “We zochten arbeidskrachten, maar er kwamen mensen”.

Verouderd EU-beleid

In het licht van deze argumenten bezien, vind ik het zorgelijk dat jij blijkbaar nog steeds de ontwerpresolutie van het Europese Parlement uit 2009 over een gemeenschappelijk immigratiebeleid volgt. Hierin staat “dat immigratie kan fungeren als een belangrijke aanjager voor goede economische resultaten in de EU”. (pagina 6) en “in herinnering roept dat er rond 2050 volgens de prognoses van de Commissie naar schatting 60 miljoen migrerende werknemers nodig zijn, hetgeen de noodzaak met zich meebrengt om migratie langs legale weg mogelijk te maken”. (pagina 8) Zestig miljoen. Het staat er echt. En de Europese burger wordt niets gevraagd.

Het is een beetje eng dat jij blijkbaar denkt dat dit mogelijk is, Sophie. Want je vervolgt je betoog met een hoop euforische woorden. “Europa is het welvarendste continent op aarde en kan met meer dan 500 miljoen inwoners perfect migratiestromen verwerken. Merkel had natuurlijk gewoon gelijk: Wir schaffen das”. Op welke planeet leeft iemand die zoiets schrijft ?

Armoedegrens

Om te beginnen die welvaart in Europa. In Nederland leeft een miljoen mensen onder de armoedegrens (NIBUD). In Duitsland zijn anderhalf miljoen mensen van de voedselbank afhankelijk,een kwart van de Spanjaarden zit op de armoedegrens, in Zuid-Italie leeft tien procent onder het bestaansminimum; zomaar even wat voorbeelden. In sommige Oost-Europese landen leeft meer dan 80% van de bevolking in armoede. Sjongejonge, wat een welvaart.

Balkanroute

En perfect migratiestromen verwerken? Dat hebben we gezien. We hebben de puinhoop op de Griekse eilanden gezien in de zomer van 2015. En de stroom die over de Balkanroute naar Duitsland trok. Brussel wist er geen raad mee en aanschouwde het besluiteloos. Als er iets de machteloosheid van Europa blootlegde, was het de daad van de Syriër Mohammad Zatareih, die op vier september om 12 uur ’s middags drieduizend migranten bij het station in Boedapest opstelde in rijen van vijf en ze naar de snelweg voerde. Op weg naar Wenen.

De mars van de colonne veroorzaakte die avond paniek en verwarring bij de regeringsleiders van Hongarije, Oostenrijk en Duitsland; er ontspon zich een ware klucht van regeringsleiders die weifelden, twee staatshoofden die hun mobiel uit hadden gezet (..) en uiteindelijk werd er toegegeven: Merkel besloot om de migranten op te nemen. Het resultaat: in één weekend werd München overlopen door twintigduizend migranten. Ergo: één migrant zette met deze actie in feite drie Europese regeringen naar zijn hand.

Uit de hand gelopen

Merkel had volgens de wet na deze eenmalige humanitaire actie de grens weer moeten sluiten; ze deed het niet en negeerde met deze beslissing haar eigen parlement. Dus toen stroomden in de weken erna tienduizenden het land in. Ongecontroleerd, ongeregistreerd, zonder paspoort, valse pas, het mocht allemaal. Duitsland weet tot op de dag van vandaag niet hoeveel “migranten” er toen binnen zijn gekomen. En waar die gebleven zijn. Verder mankeert er aan het afhandelen van de immigratie ook nog wel het een en ander; afgewezen asielzoekers worden niet teruggestuurd, maar hangen met duizenden rond en vervallen tot criminaliteit. Kortom: de zaak is volledig uit de hand gelopen.

Sorry Sophie, maar van het perfect verwerken van migratiestromen heb ik toch een heel ander idee.

No-go areas

En wanneer we nu kijken naar de immigratielanden bij uitstek: Zweden en Duitsland, kunnen we constateren dat het daar niet goed gaat. De criminaliteit rijst sinds de massale immigratie op gang kwam de pan uit; de overheden hebben geprobeerd om dat te verdoezelen, maar dat lukt niet meer. Duitse politieagenten hebben zowel in 2016 als in 2017 twintig miljoen overuren gedraaid; in Zweden hebben al honderden agenten ontslag genomen omdat ze het zat zijn. Het land kampt met 61 no go areas, waarvan 23 zeer problematische lokaties’ zijn, waar kinderen met vuurwapens rond lopen. Zweden is door de kosten van de immigratie verworden van een rijk land tot een land met een fiks begrotingstekort.

Ook Merkel heeft moeten toegeven dat er in Duitsland nu no go areas zijn. En na een reeks wrede moorden door asielzoekers is de stemming in het land geladen.Duitse rechtbanken, de immigratiedienst, gemeenten, vrijwilligers, alles is overbelast. Een aantal gemeenten heeft al een vluchtelingenstop ingesteld omdat ze geen geld en middelen meer hebben voor opvang en integratie. Dus Sophie, natuurlijk had Merkel géén gelijk. Wir schaffen es NICHT.

Kletskoek

Er klopt geen woord van wat je in je artikel schrijft. Op 20 september begint er in Salzburg een top over migratie; je hoopt op realisme bij de regeringsleiders. Dat mogen we zeker hopen, want van jou gaat dat realisme niet komen, dat is duidelijk. In eerste instantie had ik de intentie om je voor te dragen voor bescherming door het Wereld Natuur Fonds. Iemand die zoveel onwaarheden en holle frasen in één artikel weet te proppen, is uniek. Die moeten we koesteren.

Maar bij nader inzien weet ik iets beters: ik verleen je mijn persoonlijke Award: de Koperen Kletskoek.

Wat? die heb je niet verdiend? Kom kom, nu geen valse bescheidenheid. Je verdient hem echt. Bij deze dus.

Over de auteur

Lettie Verburg
Lettie Verburg
Altijd dwalend tussen hoop en vrees, zekerheid en twijfel, vreugde en verwondering. Door links betiteld als populiste en beschouwt dit als een erenaam.

Reacties worden gemodereerd. Let op uw taalgebruik. Schelden en tieren is niet toegestaan. > Lees hier onze spelregels < Reacties die onze regels schenden worden verwijderd. Herhaalde overtredingen, oproepen tot geweld, beledigingen, Holocaust-vergelijkingen en antisemitisme leiden tot een permanente ban. De redactie treedt niet in discussie over de reden voor verwijdering van een reactie, noch over een ban. Ongeldige e-mail-accounts worden geblokkeerd.

Abonneren op reactie(s)
Abonneren op
guest
22 Reacties
Meeste stemmen
Nieuwste Oudste
Inline Feedbacks
Bekijk alle reacties
max
max
4 jaren geleden

Sophie is een volslagen verdwaalde beroepsidioot. Als hier een groepje cultuurverrijkers op springt verkoopt ze het nog als bewegingsgymnastiek.

marjo012
marjo012
4 jaren geleden

Als vrouw mag ik het natuurlijk weer niet zeggen want dan krijg ik natuurlijk weer het bekende roepwoord hiervoor, maar dit soort vrouwen zouden ze eens midden in een groep van die intollerante import van haar moeten gooien. Eens kijken of ze daarna anders gaat kwekken en piepen,en de realiteit onder ogen gaat zien, waar ze eigenlijk mee bezig is .Hoe dom en achterlijk kan men toch zijn, en dit soort vrouwen kosten de gemeenschap nog een hoop geld waar zij op teert. En dat alles om de linkse gutmenschen te dienen.

Nenne.
Nenne.
4 jaren geleden

Sophie hecht aan haar leventje in Brussel met daarbij het salaris en onkosten vergoeding.
Past wel bij het hele EU gebeuren met de EU commissie aan kop! Dat de EU burgers voor het geld en de overlast op draaien doet er niet toe!

Cale
Cale
4 jaren geleden

Zoals de meeste politici heeft mevrouw ´t Veld haar eigen agenda die slechts dient om haar baantje te behouden. Een heel goed betaalde job, overigens

ni28
ni28
4 jaren geleden

Mijn complimenten voor deze uiteenzetting mevrouw Verburg. Ik sta volledig achter de inhoud van uw artikel. Het ergste is dat de regeringen dit allemaal ook weten maar zij gaan door met het vernielen van onze continent met het toelaten en zelfs promoten van de bezetting door migrerende volkeren. Samuel Huntington wist het al met zijn Clash of Civilisations jaren geleden. Een genegeerde waarschuwing nu in praktijk gebracht. Je kunt elke partij iets verwijten maar Groen Links en D66 zijn de echte gevaarlijke vijanden van Nederland. Die moeten gestopt worden.

Piet Karbiet
Piet Karbiet
4 jaren geleden

Duidelijk artikel. Wat in de analyse nog ontbreekt is het feit dat deze ‘vluchtelingenstroom’ voor 85% bestaat uit jonge islamitische mannen met een lage of geen opleiding. Die laten straks hun vrouwen en kinderen overvliegen en het aantal ‘migranten’ verviervoudigd. De meeste van hen zullen nooit werken maar zich wel hard voortplanten. Wij hebben hier niet om gevraagd en onze (klein-)kinderen zullen de wrange vruchten plukken; nog meer criminaliteit, onvrijheden, censuur, intimidatie, straatterreur, woningnood en armoede. Tegen die tijd is Sophie haar Brusselse bubble allang ontvlucht. Ik hoop op een strontkar.

BegrensEuropa!
BegrensEuropa!
4 jaren geleden

Het bijzondere aan EU-figuren als Sophie in ‘t Veld is dat er nooit een spoortje twijfel te bespeuren is in hun uitspraken en opvattingen. Hierdoor ontstaat onvermijdelijk de zeer sterke indruk dat er van enigerlei vorm van kritische gedachtenvorming geen sprake is. De vraag is vervolgens waarom dit zo zou moeten zijn. Er zijn diverse antwoorden mogelijk, maar geen van die antwoorden stemmen erg vrolijk: 1. kadaverdiscipline in de EU fractie waarbij Sophie in ’t Veld zich steeds naar voren laat schuiven als spreekbuis met min of meer frisse krullenbol waarachter grijze plucheplakkers en ander stemvee zich kunnen verschuilen. 2. gezien de samenstelling van het EU parlement en de wijze waarop selectie ervoor plaatsvindt is er al tientallen jaren van een serieus parlementair debat geen sprake. We zien slechts een enkele keer een proteststem bijv. van arabist Hans Jansen of van brexiteer Farage, maar die kunnen in het grote geheel makkelijk worden weggewuifd. 3. het EU parlement is sowieso een schaamlap voor een oppermachtige europese commissie die op haar beurt weer wordt gedomineerd door besluitvorming tussen Duitsland en Frankrijk, waarbij de bondskanselier de touwtjes in handen heeft. Dat laatste blijkt ook in eigen land het geval te zien met censuur en uitsluiting van alles wat haar onwelgevallig is.4. In een volgende laag van de EU-taart bevindt zich dan weer een bureaucratisch-legalistische structuur, waarbij niets mag tenzij het expliciet is toegestaan. En dat kan bij verdrag worden afgedwongen door het Hof van Justitie en het Europees Hof voor de Rechten van de Mens. Het is dieptreurig.

Sabreur
Sabreur
4 jaren geleden

Schitterend en zeer doeltreffend artikel. Jammer dat het alleen hier te lezen is en niet wordt voorgelezen in de voltallig bezette 2e kamer door Mevr. Arib.
Prinsjesdag komt eraan. Zou mooi zijn als ZM de Koning de speech van Rutte weggooit en dit artikel voorleest van zijn troon. Helaas leeft ons staatshoofd ook onder de knoet van ons dictatoriale parlement, dus dat zal wel wensdenken blijven. Net zo als het wensdenken van mevrouwtje In ’t Veld met haar utopische gedachte van een vreedzae multikul samenleving

C.F.J. Ooijevaar
C.F.J. Ooijevaar
4 jaren geleden

Minister Blok had volkomen gelijk! Jammer dat hij excuses aanbood. Doe ik zelf nooit! Wat ik ook ooit gezegd heb, meende ik te dien tijde werkelijk!

C.F.J. Ooijevaar
C.F.J. Ooijevaar
4 jaren geleden

De Beatles zongen het al!
Lettie be, Lettie be, Lettie be, Lettie be
Whisper words of wisdom, Lettie be.
En voorts ben ik van mening dat de EU opgeheven moet worden.

Frans
Frans
4 jaren geleden

Het huidige economische systeem benodigd eeuwige bevolkingsgroei om overeind te blijven.
Kritiek op dit principieel gedoemde systeem wordt altijd beantwoord, met “Nederland is nog lang niet vol”. Op de vraag wanneer het land dan wel precies vol is krijg je vervolgens nooit antwoord, en het moge duidelijk wezen dat hoe hoger je de maximale bevolkingsaantal lat legt des te groter het gat is waar je uiteindelijk een keertje in mietert.
De overheid zou dus feitelijk (eindelijk) eens naar een statisch systeem toe moeten gaan werken, en het op de wereld zetten van meer als twee kinderen per koppel ontmoedigen.
Dat in een dergelijke situatie massa immigratie van als konijnen fokkende niet integrerende eeuwige uitkeringstrekkers niet gewenst is moge duidelijk wezen.
Nu denk ik dat het de gemiddelde politicus nogal ontbreekt aan logisch denkvermogen, maar ik vind het erg onwaarschijnlijk dat er helemaal geen ene één + één bij elkaar opgeteld krijgt.
De vraag die zich dan dus aandient is of deze politici misschien denken middels een goed gevulde bankrekening te zijner tijd de dans wel te ontspringen, of zit er misschien toch meer achter dit zo op het eerste gezicht volslagen achterlijke beleid?
En dan moet ik als vanzelf aan ene Koudenhoven Kalergi denken, en grootse omvolkingsplannen.
Op een gegeven moment houd iets toch een keertje op een samenzweringstheorie te wezen…

Rien Eradus
Rien Eradus
4 jaren geleden

Mw Verburg een duidelijk en helder verhaal, geen woord frans bij.

Ruud
Ruud
4 jaren geleden

Dat wijf is volledig gestoord! Maar ja, wat wil je ook, D66 !!

JJD
JJD
4 jaren geleden

Natuurlijk weer een D’66 mutsje?!

Wim
Wim
4 jaren geleden

Volledig mee eens. Probleem is de EU in de huidige vorm.

karton
karton
4 jaren geleden

Het is de hoogste tijd dat dit stomme wicht eens écht gaat werken i.p.v. de hele dag in dat Brusselse gesticht te blijven zitten.
En met dat zitten “verdient” zij ook nog eens véél te véél !!
Opzouten met die hele EU-zooi !!!!

Michel
Michel
4 jaren geleden

Deze heks is het vleesgeworden probleem dat EU heet. Iedereen die denkt dat de EU om te vormen is tot wat iedereen eigenlijk zou willen, een samenwerkingsverband van samenwerkende Europese staten, die moet ik teleurstellen. De EU is al jaren bezig de soevereiniteit van de lidstaten uit te hollen, de bevolking van die landen buitenspel te zetten en de macht daar neer te leggen waar je hem niet wil hebben. Bij ongekozen niet te controleren personen die slechts bezig zijn die macht te behouden, uit te breiden en de zakken te vullen. Ik ben er van overtuigd dat de wal het schip zal keren, kwaadschiks. Deze EU en haar marionetten in de verschillende lidstaten wil niet veranderen, niet luisteren. Ik schaam mij kapot dat ik deel ben van een generatie die een continent moedwillig aan het ruïneren is voor de komende generaties. Ik bied mijn kinderen en kleinkinderen op voorhand mijn excuses aan voor deze rampengeneratie.

Harry Van Den Boom
Harry Van Den Boom
4 jaren geleden

Waarom wil de ruime meerderheid in Europa van de EU af. Simpel omdat in Brussel allemaal van die verdwaalde figuren zitten als deze Sophie in.t Veld.

Greet Zwanenburg
Greet Zwanenburg
4 jaren geleden

Goed stuk. Ik zou willen wijzen op een bijdrage van Peter Hitchens over Duitsland vs EU. Een voor mij verrassende invalshoek op de EU. En in prachtig Engels.

Marien
Marien
4 jaren geleden

Zeer goede column. Zo dient die in ’t Veld aangesproken te worden. Helaas zal ze te dom zijn om te begrijpen hoe het zit en wat ze verkeerd doet, ondanks dat u haar haarfijn uitlegt wat er allemaal fout zit in Europa en de EU
Ik neem mijn petje af voor de schrijfster van deze ‘brief’ column.

Roelof bonte
Roelof bonte
4 jaren geleden

Ámen, geen woord aan toe te voegen.

22
0
We zijn benieuwd naar uw reactiex
()
x