Trump’s vredesplan wil Gaza tot bloei brengen

Grootscheeps economisch herstelplan als breekijzer

Jared Kushner, centrale figuur in Trump’s Midden-Oosten-team

Titelfoto: Jared Kushner, centrale figuur in Trump’s Midden-Oosten-team. Screenshot door redactie OpinieZ van YouTube-video, kanaal Washington Post

Kort na zijn aantreden gaf president Trump zijn Midden-Oostenteam – waarin zijn schoonzoon Jared Kushner een belangrijke rol vervult – opdracht om een ‘ultieme’ deal tussen Israël en de Palestijnen te bewerkstellingen. Naar verwachting wordt de Amerikaanse visie op vrede binnenkort gepresenteerd. Er zijn forse obstakels te overwinnen zoals de onwil van de Palestijnen om met de plannen van Trump mee te werken.

De Palestijnse regering in Ramallah wordt niet betrokken bij de inspanningen die worden geleverd om een regionaal vredesplan te lanceren. Het plan, dat meer weg heeft van een overeenkomst, smijt met geld richting de oliestaten en de Golf. Investeringen, infrastructuur, universiteiten en internationale samenwerking moeten de regio een impuls geven en voor onderlinge samenwerking zorgen. De ‘deal van de eeuw’ moet ook een einde maken aan de spanningen tussen Israël en de Palestijnse verzetsbewegingen.

Ecoterreur

De reden dat Israël ondanks de aanhoudende ecoterreur vanuit Gaza geen slag toebrengt aan Hamas en Islamitische Jihad (Gaza) is vanwege het binnenkort in werking tredende plan. Saoedi Arabië, Jordanië, Egypte en de Emiraten zitten al op één lijn met Israël en de VS. Al deze landen zetten druk op Abbas om zijn laatste kans te pakken, maar de 82-jarige alleenheerser zit vast in zijn eigen web van leugens en bedrog en wil van geen wijken weten. Ondertussen emigreren veel Palestijnen uit de enclaves omdat ze geen toekomst zien onder het huidige regime.

Lege kas

De UNRWA-steun leunt op steeds minder landen en de kas loopt leeg. De EU doet er alles aan fondsen op te zetten om de gelden voor de Palestijnen op peil te houden maar slaagt daar nauwelijks in. Het Amerikaanse Congress, dat de Taylor Force Act aannam waardoor geen geld meer vloeit naar terrorisme, verbiedt nog langer geld over te maken aan de PLO. Meer landen zeggen hun steun op vanwege het terrorisme of de perverse salarissen aan families van omgekomen terroristen.

De weinige Israëlisch-Palestijnse bedrijven in Judea en Samaria die goed lopen en voor werk en inkomsten zorgen worden door boycotacties (BDS) getroffen en verhuizen of haken af. Gelukkig zijn er ook veel Palestijnse jongeren die meedraaien in de talloze start-ups die Israël rijk is. Dat zijn de lichtpuntjes die het VS-trio wil stimuleren om een spill-over effect te bereiken. De Israëlische welvaart moet ook bereikbaar worden voor goedwillende en goed opgeleide Palestijnen.

Buiten spel

Omdat de PLO, die de enclaves bestuurd, niet met de VS wil onderhandelen staat ze buiten spel. Ondertussen loopt de situatie in de Egyptische enclave Gaza behoorlijk uit de hand. De moslimbroederschap gesteund vanuit Iran heerst er met harde hand en besteedt alleen geld aan terreur. De grens met het moederland Egypte zit potdicht en een ondermijnde bufferzone verhindert de Gazanen de weg naar Egypte voor familiebezoek of bevoorrading.

De Mars van de Terugkeer, gebaseerd op het verlangen de Joden uit Israël te verdrijven, heeft tot nu toe $45 miljoen gekost en vele hectare natuurgebied aan Israëlische zijde verwoest. De mars die de Joden tot in Jeruzalem moest achtervolgen en uitroeien stokte bij het grenshek waar velen al of niet vrijwillig de dood vonden. Vliegers geladen met brandbare stof worden dagelijks opgelaten om Israëlisch grondgebied te verbranden.

In hun haat hebben de Gazanen zelfs hun eigen bevoorrading gesaboteerd en in brand gestoken; de Kerem Shalom grensovergang. Israël heeft die op eigen kosten herbouwd en is blijven bevoorraden uit humanitair oogpunt. Ook worden er dagelijks Gazanen naar Israëlische ziekenhuizen vervoerd. Afgelopen week zijn de goederen wel beperkt tot primaire levensbehoeften en medicijnen omdat de terreur alweer maanden aanhoudt.

Gaza eerst

Gaza is door haar gunstige ligging aan de Middellandse Zee een walhalla voor ondernemers en Trump ziet datHet speciale Trump-team dat is belast met de vredesdeal heeft nu besloten eerst de plannen met Gaza op te pakken in plaats van de totale deal te implementeren. In het plan zit een voorstel om tot een langdurige wapenstilstand te komen tussen Israël en Hamas en de andere terroristische organisaties in Gaza. De gematigde Arabische landen willen daarbij bemiddelen. Er komt dan meer bewegingsvrijheid voor de Gazanen en de enclave wordt grondig gerenoveerd. Er zou een haven worden gebouwd bij Cyprus om Gaza een poort naar de wereld te verschaffen. De infrastructuur zou grondig worden aangepakt en huizen gebouwd of gerenoveerd.

Jeruzalem buiten beschouwing

Na een wapenstilstand liggen er eerst karrenvrachten dollars te wachten om de ergste nood te ledigen. 50% van de Gazanen is werkloos. De focus op Gaza is politiek een doodsteek aan Abbas, die dan met lede ogen ziet wat ‘meewerken’ oplevert. Het was allang duidelijk dat het MO-trio met of zonder PLO de Deal van de Eeuw zou volbrengen. De oude vetes over Jeruzalem werden daarom keihard aan de kant geschoven omdat de onderhandelingen daar al ruim 40 jaar op bleven steken. The facts on the ground, noemde Trump die vorig jaar. Historisch en religieus de enige juiste beslissing.

Historisch hoef ik hier niet uit te leggen, religieus omdat de islam haar in de Koran zelf toewijst aan het Joodse volk. De drie monotheïstische godsdiensten wijzen eenduidig Jeruzalem aan als hoofdstad van de Joden. Ze keerden terug na hun verbanningen en nu om te blijven met Jeruzalem als hun hoofdstad, zoals ooit gesticht door koning David. In het totaalplan zit het aanbod de buitenwijk Abu Dis tot hoofdstad van een toekomstig Palestina te maken. Met een beetje goede wil kan je dat Oost-Jeruzalem noemen.

EU aan de zijlijn

De EU wil nog steeds een tweestatenoplossing gebaseerd op de grenzen van vóór 1967. Het is een ridicuul standpunt omdat dat nooit gaat gebeuren – net zomin als wij de grenzen van de Zeven Provinciën uit 1579 aannemen – en de EU weet dat. Maar de EU is alleen via Boris Johnson in het uiteindelijke plan gekend en het politieke lot van Boris Johnson is inmiddels ongewis geworden. De EU is nauwelijks in staat zichzelf te besturen en wordt door geen enkele partij internationaal serieus genomen behalve als geldschieter zonder deurwaarder.

Dreinend kind

De zakenman Trump zit ondertussen op een geldberg die kan worden uitgedeeld aan de meewerkende landen en een harde uitsluiting richting Iran en haar proxies. Alle gematigde landen in het Midden-Oosten kunnen decennialang profiteren van de impulsen die dit regio-plan in petto heeft en ze staan te trappelen van ongeduld. Als een dreinend kind staat daar de kleine Abbas tussenin te stampvoeten en dat begint hen zwaar te irriteren. Dat is geen toeval, dat is precies zoals Trump het heeft gepland.

NAVO

De NAVO-top, de handelsoorlog met China (een echte bedreiging voor de wereldmarkt) de Brexit en Noord-Korea en ook de Midden-Oostendeal passen allemaal in dezelfde strategie. Het afstraffen van decadent aanmodderen met concrete maatregelen die op de korte en langere termijn winstgevend zijn voor alle partijen, dus ook voor de initiatiefnemer, de VS. De machtspolitiek van economische superioriteit gesteund door militair overwicht wordt overal ingezet op dezelfde technocratische wijze. Vraag het de nog nabibberende NAVO-partners.

Methode-Trump

Als kleine kinderen tot de orde geroepen door oom Trump. Doe je mee dan win jij en de VS of doe je niet mee – dan wint alleen de VS. Het lost een hoop lang slepende conflicten op en uiteindelijk ook de vastgelopen langspeelplaat van de Palestijnse kwestie. ‘Laten we het verleden vergeten’ is het motto waar Jarred Kushner, Trumps schoonzoon, opgewekt iedere bespreking mee opent.

Filantropie heeft de hele Palestijnse rotzooi veroorzaakt en in leven gehouden. De methode-Trump maakt daar nu een einde aan. Goedschiks of kwaadschiks.

Reacties worden gemodereerd. Let op uw taalgebruik. Schelden en tieren is niet toegestaan.                                                 >>> Lees hier onze spelregels <<<

Reacties die onze regels schenden worden verwijderd. Herhaalde overtredingen, oproepen tot geweld, beledigingen, Holocaust-vergelijkingen en antisemitisme leiden tot een permanente ban. De redactie treedt niet in discussie over de reden voor verwijdering van een reactie, noch over een ban. Ongeldige e-mail-accounts worden geblokkeerd.

Abonneren op reactie(s)
Abonneren op
guest
6 Reacties
Meeste stemmen
Nieuwste Oudste
Inline Feedbacks
Bekijk alle reacties
Piet Karbiet
Piet Karbiet
5 jaren geleden

Ha, geweldig dit. Kushner en Trump pakken dit aan als een makelaar en projectontwikkelaar. In het geheim is Kushner ook goed bevriend geraakt met de Saoudische kroonprins Mohammed bin Salman, die vindt dat Israëliërs het recht hebben om vredig in hun eigen land te wonen. Gewoon van de Gazastrook een mondain en winstgevend tweede Abu Dhabi maken. Maar nee, de EU blijft liever een PLO-dictator steunen die tegenstanders laat martelen, het parlement heeft ontbonden en kinderen als schild gebruikt in een heilloze strijd. De EU laat zich gebruiken door de islamofascisten in Iran en gokt weer eens op het verkeerde paard. Met uw geld.

Nanko van Dijk
Nanko van Dijk
5 jaren geleden

Ben benieuwd hoe onze onafhankelijke en objectieve MSM op deze Trump plannen reageren !
Als Obama hiermee was gekomen was het niet van de MSM af te slaan geweest….

ni28
ni28
5 jaren geleden

Israëliërs bouwen en Palestijnen “verbouwen”.

karton
karton
5 jaren geleden

Ik heb zo m’n twijfels bij de opbouw van Palestina.
Dat zou n.l. betekenen dat de Palestijnen zeer hard aan ’t werk moeten gaan om hun land welvarend te maken.
Maar ik denk dat de meeste Palestijnen daartoe niet bereid zullen zijn; liever blijven zij lurken aan ’t infuus van de VN én andere hulp-organisaties.

Cool Pete.
Cool Pete.
5 jaren geleden

Heel belangrijk artikel.

[ Een aantal formuleringen ben ik het niet mee eens, en een aantal zaken zie ik anders –
maar daar gaat het nu niet om. ]

De aanpak van president Donald Trump en zijn team, is verfrissend en opbouwend.
Hij toont zich weer een wereld-leider.

Ik ben alleen bang, dat islamitische waan-ideeën weer roet in het eten zullen gooien;
zoals dat al vele eeuwen gebeurt.
Het feit, dat de shiitische, Arabische ayatollah’s in Iran, toch de soennitische / M.B.,
Egyptische Hamas / Gazanen, steunen, is al veelzeggend genoeg.
En ene mufti uit Jerusalem, heeft weer eens een fatwa uitgesproken over
het verkopen van land. Zie : Gatestone Institute.org.

trackback

[…] ….lees verder […]

6
0
We zijn benieuwd naar uw reactiex
()
x

Ontdek meer van OpinieZ

Abonneer je nu om meer te lezen en toegang te krijgen tot het volledige archief.

Doorlezen