EU zit vast in zelfgeschapen migratiemoeras

Een continent dat wordt overlopen, heeft uiteindelijk niets meer te bieden

Voorzitter Europees Parlement Tajani

Titelfoto: Voorzitter Europees Parlement Tajani. Screenshot door redactie OpinieZ van YouTube-video, kanaal France 24

Brussel roert weer eens de trom over migratie. Antonio Tajani, voorzitter van het Europees Parlement maande de Europese regeringsleiders om eind deze maand eens knopen door te hakken over migratie. Hij voorzag een volksopstand door de al jaren durende besluiteloosheid. “Het egoïsme van de lidstaten moet stoppen, het migratieprobleem is de moeder van alle problemen. We willen geen nieuwe praattop, een half miljard Europeanen eist antwoorden”.

Timmermans

Uiteraard deed Frans Timmermans ook zijn obligate duit in het zakje. “Europa loopt het risico zijn waarden te verspelen als het ophoudt migranten in nood te beschouwen als menselijke wezens die onze hulp nodig hebben. Het is de hoogste tijd dat we dit oplossen”.

Als ik die woorden van Timmermans lees, gaan mijn gedachten terug naar 2015, toen de Griekse eilanden compleet werden overspoeld met vluchtelingen. Er ontstonden toestanden waar heel beschaafd Europa zich voor schaamde en wat deed Brussel, in casu de heer Timmermans? Niets. Hij kwam eind augustus eens een kijkje nemen. Uiteraard werd hij daar door de boze bevolking uitgejouwd. En werd daar naar eigen zeggen “niet warm of koud” van. Het is maar dat u weet wie hier over Europese waarden zit te zemelen.

Te groot probleem

Bij het beluisteren van de hele discussie over de vluchtelingencrisis vallen me altijd twee dingen op. Ten eerste: dat de term vluchteling inmiddels stilzwijgend is vervangen door migrant, hetgeen iets heel anders betekent. Ten tweede: dat de Europese leiders altijd praten over het “oplossen van het probleem”. En dat is vreemd. Want iedereen die het basisschoolrekenen beheerst en een greintje gezond verstand heeft, beseft dat Europa dit probleem niet op kan lossen. Daarvoor is het simpelweg te groot.

Alarmerende cijfers

Een paar cijfers ter illustratie: om te beginnen zijn er op dit moment volgens opgave van de UNHCR 65 miljoen mensen ontheemd. Vluchtelingen dus. Maar daarnaast is er ook een stroom op gang gekomen van mensen die om economische redenen hierheen willen komen. Begin 2017 verscheen hierover een rapport van de ILO, (International Labour Organization) een onderafdeling van de VN die zich met economische migratie bezighoudt. Als we ons even tot de Afrikaanse Sub-Sahara zone beperken, zien we al alarmerende cijfers. Daar woont een miljard mensen en de verwachting is dat dit zich de komende decennia gaat verdubbelen. In 2017 werd een aantal van 29 miljoen werkelozen verwacht. Tot 2021 komen er zo’n 12,5 miljoen jongeren op de arbeidsmarkt bij waar hoogstwaarschijnlijk geen werk voor is.

Verder stelde de ILO dat een derde van de bevolking in de Sub-Sahara zone een migratiewens heeft. Rekent u zelf maar uit hoeveel dat is op een bevolking van een miljard. De miljoenen uit de Arabische wereld en o.a. Bangla Desh die hun koffer willen pakken, laten we dan nog buiten beschouwing. EP president Tajani zelf waarschuwde vorig jaar ook “dat er miljoenen aan zaten te komen”.

Zweedse ellende

Laten we dan eens even kijken naar een paar landen die vluchtelingen hebben opgenomen. Naar Zweden, dat (afgerond) van 2010 tot en met 2016 zo’n 700.000 immigranten heeft opgenomen. Inmiddels zijn de belastingen verhoogd en de pensioenleeftijd wordt opgetrokken om de kosten te betalen. Er is schreeuwende woningnood. De politie kan het werk niet meer aan; iedere maand neemt er een aantal agenten ontslag omdat ze het zat zijn. Verder meldt de overheid het bestaan van 61 “probleemlocaties”. Met als triest hoogtepunt de migrantenwijk Rinkeby in Stockholm, waar de politie zich niet meer in begeeft. Zweden heeft inmiddels de grenzen gesloten.

In Frankrijk zitten alle opvangcentra overvol. Oostenrijk stelt dat het niet meer op kan nemen dan het tot nu toe gedaan heeft. In Nederland is de woningnood omhoog gevlogen door immigratie. Duitsland is het meest evidente voorbeeld. Het land stelt zo’n anderhalf miljoen migranten opgenomen te hebben; de waarheid is dat niemand weet hoeveel er binnen zijn komen wandelen, want de grenzen stonden gewoon open.

Overbelast

Ook Duitsland kan niet meer het bestaan van “no-go” areas ontkennen. Merkel heeft dit zelf recentelijk moeten toegeven. De woningnood is hoog. Het hele land is overbelast: rechtbanken en immigratiedienst kunnen het werk niet aan, de politie draait ieder jaar 20 miljoen(!) overuren en gemeenten vragen in toenemende mate om een vluchtelingenstop omdat ze geen geld en mogelijkheden meer hebben voor opvang en integratie. Inmiddels bestaat tien procent van de bijstandsgerechtigden uit Syriërs en er dreigt een enorm tekort aan leerkrachten. Voor vluchtelingen staat tot 2020 een bedrag van 93 miljard gereserveerd. Maar de werkelijke kosten zijn waarschijnlijk veel hoger.

Geen draagvlak

De situatie in Griekenland en Italië behoeft geen nader betoog. Wat het effect zou zijn als bovengenoemde landen nog eens het dubbele of driedubbele aantal migranten te verwerken krijgen, laat zich raden. Maar het belangrijkste is dat er in Europa geen maatschappelijk draagvlak is voor deze massa-immigratie. Een studie van het gerenommeerde Chatham House toonde dat in West-Europese landen de meerderheid van de bevolking hier niet voor is. Dr. Renate Köcher van het bekende Duitse Institut für Demoskopie Allensbach ontdekte bij onderzoek dat 70 procent van de Duitsers deze massa-immigratie niet wil, maar dat niet hardop durft te zeggen uit angst om voor rechts uitgemaakt te worden.

Brusselse Bovenbazen

Het standpunt van landen als Tjechië, Polen en Hongarije is bekend. En getuigt van meer gezond verstand dan het gebazel van de Brusselse mandarijnen. Want voor ieder weldenkend mens zal duidelijk zijn dat Europa geen vijftig of honderd miljoen mensen kan opnemen. Een continent dat wordt overlopen, heeft uiteindelijk niets meer te bieden. Maar de Brusselse Bovenbazen blijven mooi weer spelen, roepen iets over Europese waarden en eisen van onwillige landen “solidariteit”. Lees: doen wat wij zeggen.

Ze zouden zich omgekeerd zelf natuurlijk ook solidair kunnen verklaren met die landen die zich sterk maken voor de eigen bevolking en migranten weigeren omdat zij wèl inzien dat dit probleem voor Europa te groot is. Want dat is het antwoord dat het merendeel van dat half miljard Europeanen wil: dat Europa op slot gaat, hoe hard dat ook is. En dat we moeten proberen om ter plaatse te helpen.

Want als deze stroom migranten blijft aanhouden, komt die volksopstand van Antonio Tajani er inderdaad. Maar dan wel een beetje anders dan hij denkt.

Over de auteur

Lettie Verburg
Lettie Verburg
Altijd dwalend tussen hoop en vrees, zekerheid en twijfel, vreugde en verwondering. Door links betiteld als populiste en beschouwt dit als een erenaam.

Reacties worden gemodereerd. Let op uw taalgebruik. Schelden en tieren is niet toegestaan. > Lees hier onze spelregels < Reacties die onze regels schenden worden verwijderd. Herhaalde overtredingen, oproepen tot geweld, beledigingen, Holocaust-vergelijkingen en antisemitisme leiden tot een permanente ban. De redactie treedt niet in discussie over de reden voor verwijdering van een reactie, noch over een ban. Ongeldige e-mail-accounts worden geblokkeerd.

Abonneren op reactie(s)
Abonneren op
guest
11 Reacties
Meeste stemmen
Nieuwste Oudste
Inline Feedbacks
Bekijk alle reacties
Marjo
Marjo
4 jaren geleden

Het wordt de hoogste tijd dat er iemand opstaat en het heft in eigen hand gaat nemen en al die regerings leiders die dit veroorzaakt hebben, en voor deze gemaakte ellende ter verantwoording gaat roepen.Ik geef inmiddels die Europese landen groot gelijk dat ze de grenzen sluiten en niemand meer op willen nemen.Het gaat Merkel en consorten schijnbaar nog niet snel genoeg ,het islamitiseren van Europa.Dankzij dit soort zogenaamde leiders hebben wij Europeanen geen toekomst meer in Europa.

BegrensEuropa!
BegrensEuropa!
4 jaren geleden

De EU zit in een moeras. Met moeras wordt natuurlijk bedoeld een ingewikkelde problematiek. Over dit moeras zegt Verburg dat het zelfgeschapen is. In de trant van: “We have met the enemy and he is us.” De symptomen zijn duidelijk (zie Zweden). De toenemende dreiging is ook duidelijk (bevolkingsexplosie in Afrika, Midden-Oosten en Zuid Azie met daar onvoldoende economische vooruitzichten of geografische opvangcapaciteit). De oorzaken zijn divers (de EU is een hutspot van tegengestelde belangen en dan prevaleert het eigenbelang, vooral dat van Frankrijk – economisch zwak, maar met als achterban de zuidelijke landen – en Duitsland – exporteconomie, bevolkingspolitiek, wiedergutmachung). Ofwel de EU wordt gegijzeld door Frankrijk en Duitsland. In deze janboel probeert men met politiek-correct pappen en nathouden de schijn van beleid op te houden. Dat is de poppenkast van Timmermans en Juncker en de uitgestreken gezichten van de europarlementariers. Iedereen weet dat het zo niet verder kan. We worden demografisch uitgeleverd aan Afrika, religieus aan de islam, (kennis-)economisch aan China, en diplomatiek aan de VN. Tijd voor een diepgaande correctie, te beginnen bij de onevenwichtige geopolitiek-economische relatie met China (met de wereld als geheel), de kwalijke politiek-religieuze invloed van de islam (in de wereld als geheel), en de onhoudbare bevolkingspolitek-demografische tijdbom van de migratie (de wereld als geheel). Het Westen moet zichzelf redden door een globalisering 2.0 met scherpe eisen aan iedereen op het vlak van economie (intellectueel eigendom, convergentie), energie (klimaat), demografie (stop migratie en tijdbommen) en politiek (geen islam, geen diplomatieke spelletjes). Een hele opgave.

karton
karton
4 jaren geleden

Hoorde ik gisteren ons áller Rutte tijdens een “toespraak” in de EU toch écht vertellen, hoe blij hij wel was met de EU, met hetgeen de EU toch maar mooi voor elkaar had gekregen, zoals : een grote mate van veiligheid, grote welvaart en meer van die onzin.
De leugens van onze nationale Pinoccio worden steeds doorzichtiger maar óók steeds groter.
Onbegrijpelijk dat wij, de bevolking, ons dat allemaal laten aanleunen.
Deze nietsnut is reeds zeer lange tijd over z’n houdbaarheidsdatum heen ; hij, en z’n maatjes in de EU, hebben van Europa één grote zwijnenstal gemaakt waar ze niet meer uitkomen, vandaar zo’n op éénhoping van leugens en bedrog door een figuur die in z’n eigen land bijna geen enkel respect meer heeft, maar uit alle macht probeert een véél te rijk betaald baantje in de EU veilig te stellen.
Zó zie ik z’n “toespraak”.

Flo
Flo
4 jaren geleden

Niemand die het in Brussel weet,ze doen net alsof,een grote klerezooi hebben ze er van gemaakt .

boris
boris
4 jaren geleden

Een 1 kind politiek is het enige dat helpt in Afrika en de islamitische wereld. Zal er wel niet van komen. Egypte staat al langs de demografische afgrond, Jordanië idem. Wat ook vreemd is dat ik de Dieren Partij van Tiemen nooit eens hoor over wat die die explosieve bevolkingsgroei in Afrika betekent voor de wilde dieren daar. Over decennia zal er geen olifant, leeuw, giraf, chimpansee en gorilla meer rondlopen in Afrika. Maar ja Tiemen, te druk rond de wereld te vliegen. Mw. GigaCo2!

jungleelephant
jungleelephant
4 jaren geleden

Die volksopstand zal er echt wel komen,aangezien de Brusselse maffia de poot stijf houdt!

Piet Karbiet.
Piet Karbiet.
4 jaren geleden

Ha ha ha, een Europese Top. Als Trump na 70 jaar oorlogsdreiging een bijeenkomst heeft met de leider van Noord-Korea weet de hele MSM te melden dat dit een publiciteitsstunt is en geen waarde heeft. Maar als de EU-leiders voor de 386e keer een Top hebben is dat allemaal fantastisch. En met zijn allen natuurlijk weer op de foto op het bordes. Hoeveel van die groepsfoto’s passen er eigenlijk in de werkkamers van Rutte en Merel? Gevaarlijke poppenkast. Grenzen dicht, nu!

Juanito
Juanito
4 jaren geleden

De huidige machthebbers zijn niet capabel, maar vooral niet van zins om de zelf gecreëerde problemen op te lossen. Zij menen dat “permanente crises” de beste voorwaarden scheppen voor het doordrukken van de eigen agenda.

Zonder het opzij zetten van deze politieke klasse door de kiezer of een externe macht, moet niet gerekend worden op veranderingen, anders dan wat cosmetisch bijpunten.

libroleona
4 jaren geleden

Even dacht ik nog dat dit artikel hout zou snijden, omdat mevr. Verburg haar mening onderbouwt met een reeks feiten. Niet onbelangrijk die feiten, maar eigenlijk allang bekend alleen niet voor struisvogels die met hun kop in het zand zitten. Jan met de pet weet allang dat Nederland en België als kleine landen overvol zitten en dat hij er voor moet dokken.

Maar wat schrijft zij over de politici in de West-Europese landen en vooral de dames en heren in Brussel? Dat zijn toch de mensen die kunnen besluiten om de grenzen op slot te doen. Als ze willen, als ze hierover samen zouden werken…. Mevrouw Verburg rept hier met geen woord over, ze benoemd ze als bovenbazen. Ze zet alleen een regeltje neer van meneer Ajani die bang is dat er een volksopstand komt.
Wat een slap verhaal is dit, de kool en de geit sparen.

U zou columnist een bijdrage kunnen leveren aan het opgang brengen van de dialoog die ondertussen is opgestart door Nederlandse en Belgische wetenschappers en schrijvers. De avonden die deze week in België zijn georganiseerd met Sam en Wim de Rooy dat het behoud van de democratie betekent dat we het islamistische gedram moeten blokkeren. Er was een debat tussen de Belg Boudry en de Nederlander Sid Lukassen, over het oprukkende cultuurmarxisme dat weg voorbereid voor de dreigende islamisering. Er zijn in de afgelopen weken talloze boeken verschenen die deze onderwerpen uitvoerig en ter zake bespreken, en die roepen om onder een veel groter publiek bekend te worden gemaakt.
Uit verschillende reacties van lezers kun je zien, dat die zich hebben verdiept in deze problemen.(begrens europa en anderen) .Ze nemen stelling!
Maar u heeft zich uitgesproken, laten zien dat u zich ook met de problemen bezig houdt.
Misschien bent u ook wel bang, net als meneer Ajani. Dat krijg je als je je als een struisvogel gedraagt!

FairWater Paul Beers
4 jaren geleden

De strekking van het verhaal is juist en ook is het vlot geschreven, daarom vind ik het jammer dat de sfeer van het artikel toch teveel een activistische toon heeft; het wordt daardoor meer een “opinie” stuk dan een journalistieke bijdrage over het probleem.

Door het gebruik van te veel opinierende bijwoorden en uitdrukkingen verliest het artikel dus zijn kracht en zal het wel prettiger zijn om te lezen voor de “eigen parochie”, maar de mensen die een andere mening hebben niet bewegen hun mening bij te stellen. Men wordt als het ware gedwongen om zich te verdedigen, vóórdat het denkproces over hoe het nu echt zit kan starten in je hoofd.

Het is nu eenmaal zo, dat: “Met suiker vang je meer vliegen dan met azijn”.

trackback

[…] ….lees verder […]

11
0
We zijn benieuwd naar uw reactiex
()
x