Wie barmhartig is voor wolven doet onrecht aan de schapen

Slachtoffers worden opnieuw geslachtofferd in de rechtszaal

Een bericht op RTV Rijnmond (12 april jl.): “Justitie heeft 21 jaar cel plus tbs geëist voor een gewelddadige verkrachting en gijzeling in Rotterdam. In maart van het vorig jaar werd een vrouw in haar eigen woning in de Provenierswijk opgesloten en verkracht. Daarbij gebruikte de dader een mes (…)
De man mishandelde haar, onder meer door de keel dicht te knijpen. Ook dreigde hij haar dood te maken. Gedurende de nacht is zij meerdere keren verkracht. De dader ontsnapte, toen de vrouw erin slaagde noodberichten te sturen naar familie en bekenden (…)
De 33-jarige Arthur C. heeft vanaf zijn 19e bijna onafgebroken vastgezeten voor geweldsdelicten. Steeds als hij enkele dagen vrij was, pleegde hij een nieuw misdrijf. Zo was hij op 28 februari 2017 vrijgelaten door het hof en probeerde hij acht uur later een vrouw te beroven in Rotterdam, ook bij haar eigen woning. Twee dagen daarna vond de brute verkrachting en gijzeling in de Provenierswijk plaats (…)
De vrijlating op 28 februari is opmerkelijk, omdat de man in december 2016 zijn enkelband had doorgeknipt, kort na een eerdere vrijlating. De man heeft geweigerd mee te werken aan onderzoek in het Pieter Baan Centrum in Utrecht, maar volgens justitie is duidelijk dat hij een geestelijke stoornis heeft”.

Je zal maar een vrouw zijn die op enig moment in een nachtmerrie terecht is gekomen waarbij je beestachtig verkracht werd door een veroordeelde uiterst gewelddadige crimineel. In je eigen huis, de hele nacht, onder bedreiging van een mes.

Geschoffeerd

Je zal maar een vrouw zijn die de dood in de ogen heeft gekeken en het heeft overleefd, om vervolgens in een rechtbank terecht komen waar je met naam en toenaam door de voorzitter genoemd worden, ondanks het uitdrukkelijke verzoek van je advocaat om dat niet te doen. Je aanwezigheid zal door de rechtbank maar niet eens gehonoreerd worden, terwijl dat wel te doen gebruikelijk is. Je zal maar in de rechtbank je verhaal willen doen en beperkt worden in je spreekrecht. Je zal als vrouw en slachtoffer maar opnieuw vernederd worden terwijl je verkrachter vrolijk vertelt dat er van dwang geen sprake was. Je zal de pijn, de angst en de woede nog maar voelen en zo door de rechtbank geschoffeerd worden.

Enkelband

Er gaan veel dingen mis in deze zaak die helaas maar al te echt is. Er wordt een gewelddadige crimineel losgelaten op de samenleving; omdat hij zijn straf heeft uitgezeten of gerehabiliteerd is? Nee. Omdat er bewuste keuzes zijn gemaakt om gewelddadige criminelen met een enkelbandje op de samenleving los te laten. Omdat dit efficiënter, lees: goedkoper is. We laten bewezen overvallers, verkrachters en jihadisten, los in de samenleving met een enkelband. Zonder tralies en zonder bewakers en zijn dan verbaasd en verontwaardigd als het misloopt.

Het idee van enkelband is inderdaad efficiënt en misschien handig voor kleine criminelen zoals kruimeldieven, maar niet voor zware misdadigers die aantoonbaar in staat zijn tot excessief geweld. De verkrachter in deze zaak was een Antilliaanse zware crimineel met een waslijst aan eerdere veroordelingen. Die eerder al veroordeeld was voor o.a. verkrachting en gewelddadige overvallen. Die destijds direct na zijn vrijlating zijn enkelband doorknipte en weer in de fout ging. Wereldvreemd en schokkend dat men dan desondanks toch weer voor een enkelband kiest. Die in de praktijk niet eens werd omgedaan omdat de reclassering niet op de hoogte was van de invrijheidsstelling.

Wrang

In dit geval en andere gevallen moet je dus constateren dat de verkrachting voorkomen was als deze dader “gewoon” achter slot en grendel was gezet. Zoals dat hoort bij gewelddadige criminelen in een beschaafde samenleving!

Dat wetende is het een extra wrang gegeven dat het slachtoffer in de rechtszaal niet met de gebruikelijke egards door de rechter wordt ontvangen, op zijn minst in haar aanwezigheid wordt gekend. Terwijl je als slachtoffer het lef hebt om de dader in de ogen aan te komen kijken en tot verantwoording te dwingen en daarbij genoodzaakt bent om alle gruwelijke details opnieuw te beleven. Als je dat kan, dan verdien je respect. Zoals een advocaat zei. Dan verdien je als burger van Rotterdam een behoorlijke behandeling door de voorzitter.

Achting

Ik wil langs deze weg de Rechtspraak oproepen om eenduidig en langs dezelfde lat om te gaan met slachtoffers in de zaal. Waar men doorgaans voor daders alle registers aan achting opentrekt, zou een slachtoffer minimaal op eenzelfde behandeling mogen rekenen Er zou geen verschil in behandeling mogelijk moeten zijn bij verschillende zaken.

En het zou al helemaal niet mogelijk mogen zijn dat slachtoffers opnieuw geslachtofferd worden in de rechtszaal.

Over de auteur

Tanya Hoogwerf
Tanya Hoogwerf
Gemeenteraadslid Leefbaar Rotterdam. Ondernemer.
Columns op persoonlijke titel.

Reacties worden gemodereerd. Let op uw taalgebruik. Schelden en tieren is niet toegestaan.                                                 >>> Lees hier onze spelregels <<<

Reacties die onze regels schenden worden verwijderd. Herhaalde overtredingen, oproepen tot geweld, beledigingen, Holocaust-vergelijkingen en antisemitisme leiden tot een permanente ban. De redactie treedt niet in discussie over de reden voor verwijdering van een reactie, noch over een ban. Ongeldige e-mail-accounts worden geblokkeerd.

Abonneren op reactie(s)
Abonneren op
guest
8 Reacties
Meeste stemmen
Nieuwste Oudste
Inline Feedbacks
Bekijk alle reacties
karton
karton
5 jaren geleden

Jannes.
Om dit ziekelijke gedrag van “rechters” te stoppen kan de “overheid” beginnen met het niet meer “levenslang benoemen” van “rechters” ; slechts in zéér uitzonderlijke omstandigheden kan een “rechter” ontslagen worden.
Óók zou het stemgedrag van vele kiezers een verbetering kunnen geven ; dus niet meer stemmen op bijv. D66; de meeste “rechters” zijn van D66-huize, dat geeft alléén maar nóg meer ellende.

Haksteeg Anton
Haksteeg Anton
5 jaren geleden
Antwoord op reactie van  karton

Neen niet wachten op het volgende incident die rechters de deur uit en geen D666 rechters meer. Een rechter dient absoluut neutraal te zijn en dat zijn ze al jaaaaren niet meer.

Matjan Tutul
Matjan Tutul
5 jaren geleden

Welke inborst moet je als rechter of rechteres hebben om het slachtoffer zó te schofferen en met de dader te sympathiseren?Dat kan toch alleen als je met die dader dezelfde maatschappij-opvattingen, dezelfde normen en waarden deelt? De rechtbank solidair met het tuig! Een GL- of D66-kiezer of kiezeres lijkt inderdaad het meest waarschijnlijk. In welk land leef ik? Ik woon in een beschaafde Haagse wijk, ‘op het zand’, en zo iemand kan zomaar mijn buurman zijn. Beangstigend!

Jannes
Jannes
5 jaren geleden

Wat zou het een geruststelling en opluchting voor de gemiddelde bewoner van dit land zijn als onze niksige overheid en wereldvreemde rechters zouden stoppen met het bedenken en uitvoeren van kansloze sociale experimenten in dit land.
Wat moeten we doen op dit te stoppen?

Eduard
5 jaren geleden

Ach. Ze boft nog dat ze niet zelf gevangen is gezet.
Zie https://www.eduardbekker.nl/opinie/feminisme

Daoud
Daoud
5 jaren geleden

Een slap en angstig volkje dat voor eigen gewin met alle winden meewaait en nog steeds niet in de gaten heeft dat deze zich tot vernietigende stormen zullen ontwikkelen.

Haksteeg Anton
Haksteeg Anton
5 jaren geleden

Het is duidelijk dat er in Rotterdam in ieder geval geen echte rechtspraak meer bestaat en dat vrouwen ook door die zgn. rechters (D66 tuig??) als een stuk vuil behandeld worden en natuurlijk geen aandacht hiervoor door de media die zijn te links om zich hier over op te winden. een verkrachting is zo “normaal” daar moet je als vrouw maar tegen kunnen lijkt het “gerecht” te denken en daarom komt het meer en meer voor. Het wordt toch nauwelijks gestraft maar afgedaan als een klein “incident” zeker in zgn Rotterdamse rechtbanken.

Anton
Anton
5 jaren geleden

Deze zaak is geen reclame voor Nederlandse rechters. Opvallend dat er ondanks het belang voor de samenleving, heel weinig aandacht van de grote media is geweest.
Er gaat duidelijk iets niet goed omdat dit niet op zichzelf staat met de zaak Michel P.
Wachten op het volgende “incident”?

8
0
We zijn benieuwd naar uw reactiex
()
x