De Sleepwet meets The Circle

Wanneer sciencefiction werkelijkheid wordt (3)

De Nederlandse politiek en overheid kan anno 2018 niet meer serieus genomen worden. Neem Femke Halsema die een neutrale uitspraak van Thierry Baudet over ras en IQ weet om te buigen tot een ‘rassendebat’ om media-aandacht te genereren voor haar gooi naar het burgemeesterschap van Amsterdam.

En Halbe Zijlstra die Poetin niet ontmoet heeft, maar pochend leugens verkocht op een VVD-congres. Mark Rutte weet zoals gewoonlijk weer nergens van. Of kijk naar Alexander Pechtold en co met hun kruistocht tegen de FvD en Kasja “Big Brother’ Ollongren die het predikaat nepnieuws arbitrair toepast.

Sleepwet

Je zou bijna vergeten dat er binnenkort een referendum op tafel ligt voor de Sleepwet. Met deze wet mogen de AIVD en de MIVD alle online-communicatie aftappen en beveiligde apparaten hacken. De verkregen data mogen gedeeld worden met buitenlandse inlichtingendiensten. De Sleepwet wordt een gevaarlijk mechanisme in handen van een hebzuchtige en kinderachtige Nederlandse overheid met onvervalste controledriften.

In deel I heb ik de hedendaagse beeldenstorm uiteengezet en in deel II de ophef rond nepnieuws. Dit deel beschrijft hoe op slinkse wijze onze digitale wereld, sneller dan verwacht, volledig onder controle komt van de overheid. Als ze in Den Haag klaar zijn met de seizoenen van de Netflix-serie Designated Survivor zouden ze The Circle eens kunnen proberen.

The Circle

In het boek van Dave Eggers uit 2013 en de film uit 2017 is te zien hoe één bedrijf genaamd The Circle een systeem beheert waarmee zij alle digitale informatie van iedereen in handen hebben. De oprichter van The Circle stelt dat een transparante wereld met vrije informatiestromen een ‘veilige wereld’ is. Potentiële terroristen en criminelen kunnen met zijn systeem sneller worden opgespoord en uitgeschakeld. De eigenaar zelf is er niet zo happig op om zijn privacy op te geven. Het verhaal schetst welke gevaren er op de loer liggen. Het ‘veilige wereld’ argument wordt ook ons voorgehouden door politieke partijen die voor de Sleepwet zijn. Ironisch genoeg is zelfs de liberale VVD voor deze wet. Moeten we onze privacy afstaan aan een overheid die ons dagelijks in de maling neemt en zelf alles geheim wil houden?

Prioriteit

Door de Sleepwet in te voeren zal alles van iedereen zichtbaar worden voor de overheid. Naast afluisteren, aftappen, meekijken en hacken wordt er ook een digitale DNA-databank aangelegd die ieders DNA kan bewaren zonder dat men hiervan op de hoogte wordt gesteld. Een aantal weken geleden kwam De Volkskrant met de ‘scoop’ dat de AIVD van cruciaal belang zou zijn geweest in het doorspelen van informatie naar de geheime diensten in de Verenigde Staten.

Geniale AIVD-hackers die helpen in de strijd tegen de Russische bemoeienis met de Amerikaanse verkiezingen. De Volkskrant en Nieuwsuur schoten een beetje door in dit ’te mooi om waar te zijn’ verhaal. Waarom werd dit verhaal gebracht en waar ligt precies de prioriteit van de overheid? Heeft de overheid misschien samengewerkt met de media of hen gemanipuleerd met een opgeklopte Halbe-waarheid om hun Sleepwet te verkopen?

Veiliger?

Iemand zei ooit tegen mij het geen probleem te vinden om zijn privacy op te geven zolang hij veiliger in de metro kan stappen naar werk. Hierin schuilt precies het gevaar, want wie zegt dat je door de Sleepwet veiliger zal zijn dan nu? Wat gebeurt er als er een groot datalek is bij de AIVD of de MIVD? Ligt dan alle informatie van alle burgers op straat? Kunnen andere veiligheidsdiensten dan meekijken of kwaadwillende criminelen en terroristen? Zijn de Sleepwet-databanken 100% hack-proof?

Of denk aan een gezondheidsbehandeling waarvoor u niet in aanmerking komt omdat u  weleens ongezonde keuzes heeft gemaakt in uw leven. Politieke voorkeuren die bij de inlichtingendiensten bekend zijn, data die kunnen worden ‘doorgeklikt’ naar uw leidinggevende waardoor u uw baan kwijtraakt of geen carrière kunt maken. En in het allerergste geval: gegevens die opzettelijk worden aangepast of veranderd om zo overheidsbelangen of belangengroepen te dienen. Zult u daardoor veiliger zijn? Nee, maar de overheid weet tenminste tot in het gaatje wat u allemaal doet. Voelt u zich al bekeken?

Referendum?

Het is zeer de vraag of een Sleepwet-referendum de controledriften van de Nederlandse overheid kan afremmen. Bovendien is de kans groot dat het referendum of de uitslag in de la verdwijnt na het felle verzet van D66-minister Kasja ‘Big Brother’ Ollongren tegen referenda.

Na wat dit fop-kabinet de laatste tijd van zichzelf heeft laten zien wordt de claim dat de Sleepwet puur voor de veiligheid van de burgers is, hopelijk door niemand meer geloofd.

Laat ik alvast de Orwelliaanse leuzen van dit en toekomstige kabinetten voor u citeren: Privacy is onveiligheid. Eigen cultuur is privilege. Het vrije woord is ketterij.

Maar voor de rest mogen wij doen wat wij zelf nodig achten…

© OpinieZ.com 2018. U kunt dit artikel delen via de knoppen onder de advertenties.

De OpinieZ-artikelen van Pamela Pinas (volg twitter-icon @drsphenomenal) vindt u 👉🏽 HIER 👈🏽

Reacties worden gemodereerd. Let op uw taalgebruik. Schelden en tieren is niet toegestaan.                                                 >>> Lees hier onze spelregels <<<

Reacties die onze regels schenden worden verwijderd. Herhaalde overtredingen, oproepen tot geweld, beledigingen, Holocaust-vergelijkingen en antisemitisme leiden tot een permanente ban. De redactie treedt niet in discussie over de reden voor verwijdering van een reactie, noch over een ban. Ongeldige e-mail-accounts worden geblokkeerd.

Abonneren op reactie(s)
Abonneren op
guest
1 Reactie
Meeste stemmen
Nieuwste Oudste
Inline Feedbacks
Bekijk alle reacties
Tim Pietersen
5 jaren geleden

nice

fopkabinet met halbe waarheden, beter ten halbe gedraaid dan ten hele gekeerd #sleepwet #fisagate

1
0
We zijn benieuwd naar uw reactiex
()
x

Ontdek meer van OpinieZ

Abonneer je nu om meer te lezen en toegang te krijgen tot het volledige archief.

Doorlezen