In 2018 gaan we linksaf!

Rechtse partijen nemen linkse thema’s over

Foto: Pixabay - CC0

Het is druk op links in de Nederlandse politiek. De klassieke linkse thema’s rondom sociale vangnetten, zorg, verduurzaming en onderwijs zijn momenteel onderwerp van gesprek. Partijen die zich als rechts profileren halen de bestaande linkse partijen links in.

Armoedebestrijding

De PVV wil meer geld en minder regels voor zorg en mensen in armoede meer helpen. Het FvD wil in Amsterdam bouwen voor de middenklasse en investeren in groen. De VVD is tegenwoordig pleitbezorger van meer immigratie voor “mensen die het echt nodig hebben”. Heel rechts Nederland vindt het idioot dat er wel geld is voor asielzoekers en niet voor mensen die bij de (private) voedselbanken hun boodschappen moeten doen. En tot slot: het CDA roept inmiddels het hardste dat religie het straatbeeld niet teveel mag bepalen. Althans: dat gaat over de islam, maar zelfs Buma snapt dat je alle religie hetzelfde behandelt.

Compromissen

Afgelopen decennia heeft links Nederland, landelijk met de PvdA, lokaal met SP, GroenLinks en PvdA, veel te veel compromissen gesloten. De PvdA is met name daardoor gesloopt. Partijen zijn veel te veel meegegaan met de rechtse onderbuik en daardoor is in Nederland nu een groot aantal mensen ontevreden.

Nieuwe linkse partij

Met deze lessen in het achterhoofd voorspel ik dat in 2018 een nieuwe linkse partij zal worden aangekondigd, geïnspireerd door Baudet: uit het niets en met weinig resources of kennis de kamer in. Daarbij kan er veel geleerd worden van Ada Colau in Barcelona of de Piratenpartij in Ijsland: activistische realistische politiek, waarbij heldere principes en grondbeginselen leidend zijn. En tijdelijkheid wordt geaccepteerd: oplossingen in 2017 zijn anders dan in 1965.

Gemeenteraadsverkiezingen

Tijdens de komende gemeenteraadsverkiezingen zullen linkse thema’s, naast islamisering en veiligheid, de belangrijkste onderwerpen zijn. Op wie gaat de voormalige PvdA-kiezer stemmen? Waar gaat het linkse deel van het CDA heen? En op wie wordt gestemd door allochtoon Nederland? In de campagne zullen de agenda’s worden gezet en na afloop van de verkiezingen zal er voor veel partijen een deceptie zijn: nog nooit zal er zoveel lokaal en zo versnipperd zijn gestemd.

Linkse agenda

Een prachtig ogenblik om opnieuw te beginnen en een linkse agenda te formuleren met een aantal uitgangspunten. Ik denk aan:

  1. Alles wat de overheid doet is seculier. Iedereen heeft het recht te geloven wat hij of zij wil, maar iedereen heeft net zozeer het recht ongelovig te zijn. Onderwijs, zorg, politie en andere overheden zijn altijd neutraal.
  2. Iedereen kan meedoen. Het is idioot dat mensen met een handicap uitgebuit worden door bedrijven als Alescon. Mensen die hulp nodig hebben worden geholpen.
  3. Het besteedbaar inkomen moet omhoog. Dat betekent lagere belastingen voor consumenten en hogere salarissen. Ook moeten kosten voor wonen, energie en zorg lager.
  4. Bedrijven betalen eerlijk belasting. Stoppen met alle gekke regelingen, stoppen met energiesubsidie.
  5. Nederland wordt duurzamer. En bedrijven gaan dat betalen, het is idioot dat bijna alle aandacht naar verduurzaming van huizen gaat terwijl dat slechts 12% van de energie in Nederland is.
  6. Nederland is innovatieland. Investeringen in R&D en wetenschap moeten omhoog door lagere belastingen en meer overheidsgeld.
  7. Immigratie alleen voor mensen met een baan of die het echt nodig hebben. 90% selectie binnen een week.
  8. Tuig wordt aangepakt. Financieel en door detentie. Extra aandacht voor witte boorden: het is knettergek dat de straf op fraude met een uitkering hoger is dan voor het sjoemelen met bonnetjes op een ministerie of bij het OM.

En zo zijn er vast nog 20 uitgangspunten te bedenken.

Het gaat druk worden op links, zogenoemde rechtse partijen gaan de agenda bepalen voor een nieuw links Nederland. Een links Nederland met integere politici, 100% transparantie en kwetsbaarheid in haar denken door open te staan voor elke discussie.

Ik heb nu al zin in 2018! Hopelijk u ook.

© OpinieZ.com 2018. U kunt dit artikel delen via de knoppen onder de advertenties.

De OpinieZ-artikelen van Ger Baron kunt u ➡️ hier vinden.
Twitter: @GerBaron

Over de auteur

Ger Baron
Ger Baron
Vraagt zich vooral dingen af en verwondert zich over technologie, innovatie en samenleving. Werkt bij een overheid.

Reacties worden gemodereerd. Let op uw taalgebruik. Schelden en tieren is niet toegestaan.                                                 >>> Lees hier onze spelregels <<<

Reacties die onze regels schenden worden verwijderd. Herhaalde overtredingen, oproepen tot geweld, beledigingen, Holocaust-vergelijkingen en antisemitisme leiden tot een permanente ban. De redactie treedt niet in discussie over de reden voor verwijdering van een reactie, noch over een ban. Ongeldige e-mail-accounts worden geblokkeerd.