De Hotel California Doctrine

EU isoleert Catalunya en reïntegreert jihadisten

Titelfoto: Concentració llibertat Jordis by Assemblea.Cat is licensed under CC BY-NC 2.0

Relax,” said the night man
“We are programmed to receive.
You can check-out any time you like,
But you can never leave!”

Het bijzondere en ook inspirerende van artiesten is dat ze vaak een vooruitziende blik hebben. Zo ook The Eagles in 1977 met hun fameuze Hotel California. En opeens wordt deze songtekst dan weer actueel. Door de EU nog wel.

Het was me het weekje wel. Het aantreden van Rutte III met als onbetwist hoogtepunt de schoenen van ene meneer De Jonge. Vervolgens de onafhankelijkheidsverklaring van het Catalaanse parlement en de furieuze reactie van de centrale regering in Madrid daarop.

Hoewel iedereen betoogde dat het om een interne Spaanse kwestie ging, belette dat de EU, Rutte en Trump niet om onomwonden de kant van de centrale regering te kiezen. Het is interessant om dat standpunt van de EU nader tegen het licht te houden.

Machtsuitbreiding
Een EU die zich vooral druk maakt over het integreren van terugkerende jihadstrijders in onze weerspannige Europese samenlevingen. De EU belijdt graag met de mond voor regionale belangen te staan. En zolang die parallel lopen met het streven naar machtshandhaving – en nog liever machtsuitbreiding – van diezelfde EU is dat ook zo.

In Oekraïne kwam dat mooie principe nogal onder druk te staan. De Krim en het oostelijk deel van Oekraïne hadden geen enkele affiniteit met de politieke chocolade-parvenu Poroshenko en wilden onafhankelijkheid. Dat bracht de EU in een lastig parket, want in het pokerspel met de vermeende vijand Rusland speelde de retorische “eenheid” van corruptieparadijs Oekraïne een sleutelrol. De Hotel California-doctrine vond ruime verbale steun, al trokken de werkelijke machtsverhoudingen in dat deel van de wereld zich er niets van aan.

Schotland
Toen men in Schotland sprak over onafhankelijkheid van het UK, was dat voor de EU ‘’gefundenes Fressen’’. Nog voordat de Schotten zich uitgesproken hadden werd hun welhaast het EU-lidmaatschap op een gouden schaaltje aangeboden. Dat zou die ondankbare Britten met hun Brexit een lesje leren. Helaas voor de EU, het Schotse referendum (jaja..) gaf de separatistische stroming daar geen meerderheid.

Catalunya
En nu Catalunya, al decennia lang een regio die zich om begrijpelijke redenen weerspannig opstelt ten opzichte van het centrale gezag in Madrid. Een regio die economisch ver boven het Spaanse gemiddelde uitsteekt, met een goed opgeleide bevolking die leeft in het heden en tot werken en het nemen van eigen verantwoordelijkheid bereid is. In een referendum (je hoort Rutte tandenknarsen) en door de meerderheid van de Catalaanse volksvertegenwoordiging is dan nu na het nodige voorspel de onafhankelijkheid uitgeroepen. De voorspelbare macho-reactie van Madrid volgde binnen een paar uur. En ongetwijfeld zal door dit totaal ontbreken van rationeel crisismanagement nu de pleuris uitbreken met alleen maar verliezers.

En wat doet de EU? Donald Tusk, door zijn moederland niet langer als vertegenwoordiger van Polen beschouwd, Frans Timmermans en Jeroen Dijsselbloem, door de kiezers in eigen land ontdaan van alle politieke legitimiteit, deze ongekozen en niet-representatieve EU functionarissen hebben geen boodschap aan de volkswil in Catalunya en citeren maar weer eens de Hotel California-doctrine. Waar haalt men de pretentie vandaan?

Jihadisten
Tegelijkertijd in de EU, nu IS in het Midden-Oosten een kopje kleiner wordt gemaakt, wil het moordlustig jihadistentuig niets liever dan terugkeren naar de landen van herkomst. Daar word je immers door de in veel landen regerende knuffelregimes met open armen ontvangen en kan de reïntegratie-industrie zijn zegenrijke werk weer aanvangen. Want een tweede kans moet toch iedereen geboden worden? Dat het deze overheden niet mogelijk is de activiteiten van dit tuig 24/7 te volgen, is al op de voorhand duidelijk. Bij de volgende aanslagen zullen we opnieuw vernemen dat de daders bij de politie bekend waren. Zo gaan we om met de veiligheid van onze burgers.

Minder EU
Gelukkig heeft de EU haar prioriteiten geheel op orde. Grenscontroles zijn al jaren geleden uit het politieke woordenboek geschrapt, want een domineesdochter uit Duitsland heeft wat moeite met het concept. Het jihadistentuig wandelt vrij rond in onze naïeve samenlevingen en beraamt de volgende aanslag.

Maar om het Catalonië van de hardwerkende, zelfbewuste Catalanen, met hun eigen taal en cultuur, daar moet een hek omheen gezet worden. Misschien tijd voor minder minder minder EU?

Kees de Lange – Twitter: @Infocadl2015

© OpinieZ.com 2017. U kunt dit artikel delen via de knoppen onder de advertenties.

Over de auteur

Kees de Lange
Kees de Lange
Prof. Dr. C.A. (Kees) de Lange studeerde wis-, natuur- en sterrenkunde aan de UvA en promoveerde in de Theoretische Chemie in Bristol, UK. Hij is emeritus hoogleraar fysische chemie en chemische fysica aan zowel de UvA als de VU. Zijn research betreft atmosferische chemie en fysica, en magnetische resonantie, alsmede het ontwikkelen van complexe fysische modellen. Zijn onderzoek is vastgelegd in enige honderden publicaties. Hij is tot op de huidige dag actief in wetenschappelijk onderzoek. In de periode 2011-2015 was hij als een van de zeer weinige bèta’s lid van de Eerste Kamer.

Reacties worden gemodereerd. Let op uw taalgebruik. Schelden en tieren is niet toegestaan.                                                 >>> Lees hier onze spelregels <<<

Reacties die onze regels schenden worden verwijderd. Herhaalde overtredingen, oproepen tot geweld, beledigingen, Holocaust-vergelijkingen en antisemitisme leiden tot een permanente ban. De redactie treedt niet in discussie over de reden voor verwijdering van een reactie, noch over een ban. Ongeldige e-mail-accounts worden geblokkeerd.