PVV moet haar politieke business-model vernieuwen

Het is tijd voor aandacht voor uitvoerbare voorstellen

Hoewel de PVV als tweede uit de bus kwam bij de afgelopen verkiezingen, speelt de partij vooralsnog geen betekenisvolle rol bij de formatie. Uiteraard komt dit door het weinig democratische cordon sanitaire. Daarnaast valt de opkomst van Thierry Baudet met zijn Forum voor Democratie als concurrent op cultureel-rechts niet te negeren. In de peilingen blijft de PVV het goed doen. Reden voor een verkenning van de toekomst van de PVV.

Titelfoto: Screenshot door redactie OpinieZ van YouTube-video, kanaal Oliver’s Wereld

Partij
De PVV bestaat al weer meer dan tien jaar en speelt een belangrijke rol in het parlement vanwege de vele zetels. Waar de Partij voor de Dieren zichzelf wil opheffen als alle andere partijen alle standpunten van de PvdD hebben overgenomen, vervult de PVV feitelijk eenzelfde soort “awareness”-rol rondom het zogenaamde 3I-thema (Islam, Integratie, Immigratie). Daarnaast is de aandacht van partij met de tijd verbreed naar de zorg, maar dit valt in het niet bij de strijd van Geert tegen de islam.

Structuur
De PVV heeft er nooit voor gekozen om een open en democratisch ingerichte partij te worden. Dit heeft zijn voordelen rondom controle, focus en praten met één geluid, maar het kent als grote nadeel dat het electoraat het stukje belonging mist. veel mensen in Nederland dragen de PVV een warm hart toe en zij willen zich dan ook verenigen. Er valt moeilijk te ontkennen dat mensen met een ambitie nu de afslag nemen naar FvD, waar wel een reguliere, democratische partijstructuur is met een bestuur, ledenvergaderingen en bijeenkomsten.

Gemeenteraadsverkiezingen
De PVV wil in zestig gemeenten gaan meedoen aan de gemeenteraadsverkiezingen in 2018. Dit betekent dat de partij een grote stap maakt en de controle uit handen moet geven, daar simpelweg deze 60 x minimaal 10 kandidaten nooit allemaal aangestuurd kunnen worden. Het wordt dan ook interessant om te zien hoe de PVV lokaal gaat scoren en waar zij zullen toetreden tot een gemeentebestuur. Ook wordt de strijd in Rotterdam cruciaal, omdat de PVV het hier zal opnemen tegen de Leefbaar Rotterdam/FvD combinatie.

Forum voor Democratie
Tot nu toe is het Forum voor Democratie het kleine broertje van de PVV. Forum snoept in de peilingen vooral zetels en leden af van andere partijen zoals CDA, VVD en zelfs D66 (liberalen en echte democraten), maar ik zie de laatste tijd toch vrij veel twitterprofielen waar zowel PVV als FvD in de titel staan. Mijn inschatting is dat het compleet afhangt van de cordon sanitaire situatie bij de volgende verkiezingen.

Stel dat het cordon behouden blijft voor de PVV en niet geldt voor FvD, dan zullen kiezers uiteindelijk misschien toch gaan kiezen voor impact boven principe. Mocht het cordon worden uitgebreid naar het FvDm dan verdwijnt dat argument en zal het vooral op de verschillen aankomen (economisch is FvD rechtser en de PVV zit meer op het 3I-thema). Ook zal mee gaan spelen dat Geert meer een volkse profilering heeft en Thierry meer grootstedelijk overkomt.

Adolescentie
Als ik de laatste tijd naar de PVV kijk, dan denk ik dat ze aan het einde zijn gekomen van hun initiële groeicurve. Als we de vergelijking maken met een nieuw bedrijf, dan heeft de PVV een gat in de markt gevonden door bij kiezers iets los te maken. Er zijn echter ook nieuwe toetreders in deze markt gestapt. Het harder blijven slaan op dezelfde 3I-trom zal niet helpen, het is tijd voor vernieuwing. En – eigenlijk zoals met veel startende bedrijven – wordt het tijd om de visie en de uitvoering daarvan te gaan vastleggen in een ideologie. Deze ideologie kan Geert zo opschrijven, hij zit tenslotte diep in de materie. Wat er vervolgens moet gebeuren is dat Geert deze ideologie door zijn kader laat vertalen in bestuurlijke oplossingen. En deze bestuurlijke oplossingen worden dan de inzet van de PVV-fractie in de Tweede Kamer.

Voorbeeld
Zo wil de PVV graag dat alle moskeeën worden gesloten. Dit onderdeel van de ideologie dat de islam niet in Nederland thuis hoort is moeilijk te realiseren. Daarnaast zal er niet snel een meerderheid voor komen in de Tweede Kamer. Dus Wilders krijgt op dit punt niet zijn zin. Het PVV-kader moet dan vaststellen wat de inzet wordt om – in lijn met de ideologie – dit wél voor elkaar te krijgen.

Op deze manier kan de inzet van de PVV wellicht worden omgebogen naar: “In alle moskeeën wordt vanaf 2018 alleen nog maar Nederlands gesproken (integratie) en de preken worden op inhoud door een groep inspecteurs gecontroleerd”. Bestuurlijk beter haalbaar en niet in strijd met de grondwet. Hoe paradoxaal het misschien ook klink, misschien moet de afstand tussen Geert Wilders en de Tweede Kamer voor het success van de PVV iets worden vergroot.

Vrijheid
In geen enkel artikel dat ik schrijf over de PVV of Wilders laat ik achterwege dat we respect moeten hebben voor het feit dat iemand die op komt voor zijn politieke ideeën en daarvoor jarenlang permanente beveiliging nodig heeft, waardering verdient. Wilders is een voorvechter van de vrijheid voor iedereen, iemand die anderen ook de vrijheid gunt. Om deze soms eenzame strijd vol te houden is reflectie op en innovatie van het politieke businessmodel nodig.

Naast van enkele partij-organisatorische aanpassingen, lijkt de enige route naar duurzaam succes een tweetrapsraket: een principiële rotsvaste ideologie én de vertaling daarvan naar een politiek haalbare uitvoering.

Of vloek ik nu in de kerk?

Reacties worden gemodereerd. Let op uw taalgebruik. Schelden en tieren is niet toegestaan.                                                 >>> Lees hier onze spelregels <<<

Reacties die onze regels schenden worden verwijderd. Herhaalde overtredingen, oproepen tot geweld, beledigingen, Holocaust-vergelijkingen en antisemitisme leiden tot een permanente ban. De redactie treedt niet in discussie over de reden voor verwijdering van een reactie, noch over een ban. Ongeldige e-mail-accounts worden geblokkeerd.