Jeruzalem is geen “bezette stad”

Israël zal nooit uit enig deel van de stad vertrekken

Jeruzalem is ‘bezet’ door Israël. Zo leest u dat regelmatig in de krant. Maar de stad is niet ‘bezet’. Jeruzalem is een van de langst doorlopend bewoonde steden ter wereld en één van de drie monotheïstische hoofdsteden. De stad werd gesticht door koning David en Salomon bouwde er de eerste tempel. De stad ging van hand tot hand in haar ruim drieduizend jarig bestaan.

Titelfoto: View from Tower of David, Jerusalem by Yair Aronshtam is licensed under CC BY-SA 2.0

Hoofdstad
Jeruzalem bleef echter altijd de hoofdstad van het Joodse volk, dat er ook als enige altijd heeft gewoond. Zo werd het nooit de hoofdstad van enige bezetter – ook niet van de laatste bezetters; de Hasjemieten in 1948. De Hasjemieten, de huidige Jordaniërs, waren ook de laatste slopers van synagogen en andere Joodse bezittingen in Jeruzalem en misschien belangrijker: de laatsten die een pogrom op Joden uitvoerden. In 1967 heroverde Israël het oostelijke deel van de stad en daarmee kwam Jeruzalem voor het eerst in de geschiedenis in handen van een militair en economisch sterke, soevereine Joodse staat.

Hart
Een eigenstandige beslissing op het laatste moment, voor het ingaan van een bestand, zorgde in 1967 voor de historische hereniging van Jeruzalem. Zelfs de VS waren niet op de hoogte. De wereld leek te beseffen dat het Joodse volk, alleen gelaten met al haar bloeddorstige vijanden, zich niet alleen wist te handhaven maar zelfs haar oude stad terug kon veroveren; Jeruzalem. De plaats waar ooit de Joodse tempel stond vormt het hart van het Joodse volk. Om die reden alleen is het de vurige wens van de jihad om die stad te veroveren.

Jihad
Toen Israël Jeruzalem in 1967 definitief terug had veroverd schreef de Jordaanse koning Hussein: ‘Jordanië zonder Jeruzalem is hetzelfde als Engeland zonder Londen, Frankrijk zonder Parijs of Italië zonder Rome.‘ Jordanië heeft een deel van Jeruzalem tussen 1948 en 1967 illegaal bezet en pogroms en vernielingen aangericht. Het is voordien, tijdens en daarna nooit de Jordaanse hoofdstad geweest. Moslims hebben twee heilige plaatsen: Mekka en Medina. Jeruzalem telt vele Arabische wijken en moskeeën zoals tegenwoordig bijna iedere wereldstad. De claim van moslims heeft dan ook alleen betrekking op de jihad tegen de Joden en hun oorsprong: als je de wortels doorzaagt sterft de boom.

Wetswijziging
Er is maar één land op de wereld dat Jeruzalem erkent als ongedeelde hoofdstad van Israël en dat is Israël zelf. Het heeft niet de intentie dat ooit nog te veranderen. Daarvoor heeft het millennia leergeld betaald. Deze maand nam de Israëlische regering unaniem een wetswijziging aan die moet voorkomen dat in de toekomst een linkse regering delen van Jeruzalem kan wegschenken. Daarvoor is binnenkort een meerderheid van 80 parlementsleden nodig. Nu lijkt zelfs het kleine linkse deel van Israël niet bereid delen van Jeruzalem aan derden te schenken, maar de regering bouwt die zekerheid toch maar in.

Wapens
De dwangmatige haat die onlangs nog het leven kostte aan twee bewakers van de Leeuwenpoort die toegang geeft tot de Al-Aqsa moskee en de moord op een politieagente enkele weken daarvoor moeten worden gezien in het licht van deze jihad tegen Joods Jeruzalem. Met de moskee op de Tempelberg zelf of haar verering kan het niets te maken hebben, omdat het gaat om een verwaarloosd krot, gevuld met puin en slagwapens voor te creëren rellen. De moskee is gebouwd bovenop de verwoeste tempel als teken van overwinning en overheersing van de islam op het Jodendom en dient alleen dat doel. Vandaar ook de ongebruikelijke richting waarin deze moskee ligt waardoor moslims (die naar Mekka bidden) gedwongen worden met hun achterwerk naar de Al-Aqsa te bidden.

Na de laatste moord op de twee politiemensen is de toegang tot de Tempelberg afgesloten voor onderzoek. Men vond in de Al-Aqsa moskee een arsenaal wapens, waaronder zelf vervaardigde vuurwapens. De wapens waarmee de moord werd gepleegd bleken al dagen eerder op de voor moslims heilige plaats te zijn verborgen.

Poortjes
Het is weinig respectvol gedrag op een plek waarvan je beweert dat hij heilig voor je is. De rellen die er ontstonden nadat de politie er detectiepoortjes heeft geplaatst om meer wapensmokkel te voorkomen, zijn ook geen teken van berouw over een dubbele moord op heilige grond. Bij iedere supermarkt of warenhuis in Jeruzalem staan ze voor ieders veiligheid en is het geen probleem. Jordanië en haar vroegere onderdanen de Palestijnen hebben het verlies van hun macht over de verwoeste tempel na vijftig jaar nog niet verwerkt.

Ambassade VS
De wereld wacht op het onvermijdelijke moment dat zij zich zal moeten neerleggen bij de nieuwe realiteit, dat Israël nimmer meer vertrekt uit welk deel van Jeruzalem dan ook en dat pogroms op Joden tot het verleden behoren. Tot grote verontwaardiging van diezelfde wereld zal Donald Trump voor het verstrijken van zijn ambtstermijn die realiteit bevestigen door de VS-ambassade te verplaatsen naar Jeruzalem. Vicepremier Mike Pence heeft dat tijdens een bijeenkomst voor christenen op 17 en 18 juli in Washington meegedeeld.


Amman blijft gewoon de hoofdstad van Jordanië, want omgekeerd hebben de Joden nooit interesse gehad in het veroveren van land of steden buiten Israël.

© OpinieZ.com 2017. U kunt dit artikel delen via de knoppen onder de advertenties 👇🏽.

Reacties worden gemodereerd. Let op uw taalgebruik. Schelden en tieren is niet toegestaan.                                                 >>> Lees hier onze spelregels <<<

Reacties die onze regels schenden worden verwijderd. Herhaalde overtredingen, oproepen tot geweld, beledigingen, Holocaust-vergelijkingen en antisemitisme leiden tot een permanente ban. De redactie treedt niet in discussie over de reden voor verwijdering van een reactie, noch over een ban. Ongeldige e-mail-accounts worden geblokkeerd.