Iraanse oppositie roept in Parijs op tot machtswisseling in Teheran

Manifestatie van 120.000 voorstanders van een democratisch Iran

De Iraanse oppositiebeweging National Council of Resistance of Iran (NCRI) hield afgelopen zaterdag haar jaarlijkse conventie in Parijs met een oproep aan de internationale gemeenschap tot een stevige aanpak van het regime in Teheran. Honderden invloedrijke politici uit alle delen van de wereld namen deel aan een massale bijeenkomst van de Iraanse Diaspora waarin het einde werd geëist van de regering van de mollahs na 38 jaar rampspoed.

Titelfoto: Screenshot door redactie OpinieZ van YouTube-video, kanaal Iranncr

Maryam Rajavi
NCRI-president Maryam Rajavi was de keynote speaker op de bijeenkomst, waar ze in krachtige taal het enige werkelijke alternatief voor echte verandering in Iran verkondigde. Andere sprekers waren een zware Amerikaanse delegatie onder leiding van de voormalige burgemeester van New York Rudi Giuliani en de voormalige House Speaker Newt Gingrich, beiden bekend om hun nauwe banden met de regering-Trump. Een forse Europese delegatie gaf ook haar steun aan het Iraanse volk en veroordeelde de oorlogszuchtigheid van Iran.

Rajavi hield de stevigste toespraak van het evenement. Ze vertelde dat het einde van de regering van de mollahs steeds dichterbij komt.

Omverwerpen
“Het omverwerpen van het regime is mogelijk en binnen bereik en er bestaat een democratisch alternatief en georganiseerd verzet om het omver te werpen”, benadrukte ze. “Het regime is niet in staat tot hervorming omdat de zogenaamde hervormers, die al de helft van de regeringsperiode van dit regime in functie zijn, niks anders hebben gedaan dan de velayat-e faqih (de absolute macht van de geestelijkheid) dienen. Dit regime kan niet in toom worden gehouden, omdat meer dan drie decennia van concessies door het Westen geen verandering in het regime hebben teweeggebracht”, sprak de NCRI-president.

Zwarte lijst
Rajavi onderstreepte het lijden van de Iraanse bevolking onder het bewind van de mollahs en prees de Iraanse politieke gevangenen voor hun steun aan de bijeenkomst “vanuit de krogten van de martelkamers van het regime”. Het is de hoogste tijd voor de internationale gemeenschap om de strijd van Iraanse volk voor het omverwerpen van de religieuze dictatuur van de mollahs te erkennen, de Islamitische Revolutionaire Garde (IRGC) op de zwarte lijst van terroristische organisaties te zetten en een eind te maken aan de destructieve invloed van Iran in het Midden-Oosten.

De NCRI-president vervolgde met het benadrukken van het onwankelbare geloof van haar beweging in de vrije keuze van het volk, de scheiding van kerk en staat, actieve en gelijke participatie van vrouwen in politiek leiderschap en de mogelijkheid voor Iran’s diverse etnische groepen om autonomie te verkijgen binnen het kader van nationale territoriale integriteit. “Zoals ik al vaker heb gezegd, we willen geen geld en geen wapens. We dringen er bij jullie op aan om het recht van het Iraanse volk te erkennen om het religieuze dictatorschap van de mollahs omver te werpen”, vatte Rajavi samen.

Europees Parlement
Europeanen maakten ook hun opvattingen bekend over de toekomstige betrekkingen met Iran. “We dringen er bij de EU, de Europese lidstaten, de VS en de VN op aan om de mensenrechtenschendingen in Iran te veroordelen, de Islamitische Revolutionaire Garde op de zwarte lijst te zetten en er voor te zorgen dat zij die betrokken waren bij misdaden tegen de menselijkheid voor internationale rechtbanken te brengen. Elke verdere uitbreiding van de betrekkingen met Iran moet afhankelijk zijn van duidelijke vooruitgang op het geboed van mensenrechten, vrouwenrechten en een einde aan de executies” luidt een verklaring van 265 leden van het Europees Parlement.

Giuliani en Gingrich
De aanwezigheid van burgemeester Giuliani en de voormalige House Speaker Gingrich gaven een enorm politiek belang aan het hele evenement.

“Jij, ik, mijn regering en jouw leiding, wij zien Iran op precies dezelfde manier. Het regime is kwaadaardig en het moet opstappen. #FreeIran”, benadrukte Giuliani, verwijzend naar de belangrijkste hashtag voor de conferentie.

“Ik denk dat terecht kan worden gezegd dat de regering-Trump veel minder illusies heeft over de aard van de Iraanse dictatuur”, verklaarde Giuliani.”Ik denk dat terecht kan worden gezegd dat minister van Defensie Mattis door zijn ervaring bij het centrale opperbevel precies begrijpt wie de Iraanse dictatuur is…Ik denk dat terecht kan worden gezegd dat de Nationale Veiligheidsadviseur, Generaal McMaster, door zijn dienstjaren in het Midden-Oosten precies weet wie de Iraanse dictatuur is”.

Saoedi-Arabië
De belangrijkste afgevaardigde van de Arabische wereld was het vroegere hoofd van de Saoedische veiligheidsdienst prins Turki al-Faisal die opriep tot vervolging van de Iraanse Hoogste Leider Ali Khamenei en andere ervaren Iraanse functionarissen wegens “misdaden tegen het Iraanse volk”, dat hij aanduidde als de “eerste slachtoffers” van het regime.

Prins Turki beschreef de Arabisch en Iraanse naties als broeders “niet alleen vanweege de geografie, maar ook vanwege de menselijke betrekkingen”.”Alle Golfstaten en hun buur Iran hebben altijd in harmonie met elkaar geleefd tot (het regime van de mollahs) ontstond in 1979″, voegde prins Turki er aan toe. Faisal benadrukte dat de verkiezingen in Iran ondemocratisch zijn en onrechtmatig doordat het regime een streng controlesysteem gebruikt om de kandidaten te filteren. Het gedrag van de mollahs kwalificeert niet als een democratisch systeem, sloot hij af.

Teheran heeft een reeks tegenslagen ondergaan na de top in Riyad vorige maand waar Amerikaanse, Arabische en islamitische leiders een sterke coalitie tegen het regime van de mollahs vormden. Dat, in combinatie met de herziening van het Iranbeleid van de VS, vormt een rampscenario voor de toekomst van het Iraanse regime.

© OpinieZ.com 2017. U kunt dit artikel delen via de knoppen onder de advertenties 👇🏽.

Heshmat Alavi (Twitter: @heshmatalavi) is politieke – en mensenrechtenactivist. Zijn werk richt zich op Iran, variërend van schending van mensenrechten, sociale onderdrukking, steun van het Iraanse regime aan terrorisme en inmenging in andere landen tot het controversiële nucleaire programma.

Vertaald door Asher.

Over de auteur

Heshmat Alavi
Heshmat Alavi
I am an Iranian activist with a passion for equal rights, pinpointing my work on Iran and the Middle East. In addition to Forbes, I have contributed writing to The Hill, The Federalist, The Daily Caller, Al Arabiya English, Raddington Report, American Thinker, The Gatestone Institute, Algemeiner and The Diplomat. My work covers a wide variety of issues concerning Iran’s state sponsorship of global terrorism, controversial ballistic missile drive, atrocious human rights violations and the contentious nuclear program. I also provide a unique perspective on subjects the media unfortunately does not, including Iran’s domestic politics and social crises Iranians are facing. I am in contact with sources that provide credible information about the mullahs’ regime in Tehran, their crackdown inside the country and warmongering abroad.

Reacties worden gemodereerd. Let op uw taalgebruik. Schelden en tieren is niet toegestaan.                                                 >>> Lees hier onze spelregels <<<

Reacties die onze regels schenden worden verwijderd. Herhaalde overtredingen, oproepen tot geweld, beledigingen, Holocaust-vergelijkingen en antisemitisme leiden tot een permanente ban. De redactie treedt niet in discussie over de reden voor verwijdering van een reactie, noch over een ban. Ongeldige e-mail-accounts worden geblokkeerd.