Iran’s dreiging vanuit het luchtruim

Iraanse vliegmaatschappijen vervoeren illegaal terroristen en wapens naar oorlogsgebieden

Het is een bekend feit dat Iran zijn strategische belangen nastreeft via een verzameling van proxies in het Midden-Oosten. Voor dit doel gebruikt Iran land-, zee- en luchtroutes om te voorzien in alle financiële en logistieke levensbehoeften van deze groeperingen.

Titelfoto: Screenshot door redactie OpinieZ van YouTube-videokanaal Loran

Iraakse milities onder bevel van Iraanse officieren proberen een landroute van Teheran naar Damascus, Libanon en de Middellaandse Zee te maken. Toch mag dit niet de aandacht afleiden van Iran’s dreigingen vanuit het luchtruim.

Vliegtuigdeal
Na de Iran-deal hebben Airbus en Boeing miljardencontracten ondertekend met Iran, wat overal tot zorg heeft geleid. Iran wordt ervan beschuldigd dat zij commerciële vliegmaatschappijen gebruikt om steun te leveren aan opstandelingen in het hele Midden-Oosten. Daarom zou het verkrijgen van nieuwe vliegtuigen de al gevaarlijke luchtvloot nog meer mogelijkheden geven om de oorlogzuchtigheid van de mollahs verder te verspreiden.

Sancties
De Amerikaanse Senaat heeft nieuwe, robuuste maatregelen getroffen om sancties toe te passen naar aanleiding van Iran’s ballistische rakettenprogramma, steun aan terrorisme en schending van mensenrechten.

Oppositie
Het Amerikaanse kantoor van de Iraanse oppositie National Council of Resistance of Iran heeft een verklaring uitgegeven over een persconferentie afgelopen dinsdag “om informatie te geven over essentiële centra voor het produceren, testen en lanceren van ballistische raketten door de Iraanse Revolutionaire Garde (IGRC)” en “details te geven (inclusief satellietbeelden) over vier van de belangrijkste raketcentra waaronder een die nauw is verbonden aan Iran’s nucleaire programma. Verder zullen een stuk of tien voorheen onbekende centra worden bekend gemaakt die zijn betrokken bij verscheidene aspecten van de productie, test en lancering van ballistische raketten. Informatie over de rol van Noord-Koreaanse experts bij de bouw van deze centra zal ook worden besproken“.

Vervoer terroristen
Wat betreft Iran’s regionale bemoeizucht heeft Senator John Cornyn commentaar gegeven over een amendement gericht op het opleggen van sancties aan Mahan Air, Iran’s grootste vliegmaatschappij. Als tweede belangrijke Amerikaanse senator legde Cornyn op zijn website uit dat zijn amendement “het Department of Homeland Security (DHS) zou verplichten om een lijst van vliegvelden te overleggen waar Mahan Air (de Iraanse vliegmaatschappij die onlangs het reizen van terroristen gefaciliteerd heeft) actief is en aanbevelingen te doen voor meer veiligheidsmaatregelen“.

Mahan Air wordt gebruikt als transportmiddel voor terroristen en hun wapens en wordt beschouwd als een heel aparte manier om mensen, wapens en een criminele ideologie in het Midden-Oosten te verspreiden.

Iran Air
Het is opvallend dat de Foundation in Defense of Democracies onlangs een rapport heeft uitgebracht over de vliegmaatschappij Iran Air van de mollahs. Daarin wordt benadrukt dat deze maatschappij wordt gebruikt voor troepen- en wapentransport naar Syrië. Sinds de ondertekening van de Iran-deal – bekend als Joint Comprehensive Plan of Action (JCPOA) – is Iran er niet in geslaagd om deze illegale activiteiten te verminderen. In feite is Mahan Air erbij gekomen om in de behoeften van Iran’s bondgenoten in Syrië te voorzien.

Berichten in de media zijn een stap verder gegaan door inzicht te geven in de methoden die worden gebruikt door Mahan Air – bekend vanwege haar relatie met Iran’s Revolutionaire Garde IRGC – om militieleden, recruten en hun wapens te vervoeren van Iran naar Irak, Libanon en Syrië om met Bashar Assad’s troepen deel te nemen aan de oorlog. Deskundigen geloven dat Mahan Air een van de belangrijkste middelen van steun van Teheran aan het regime-Assad is geworden.

Flight tracking
Er wordt geen melding gemaakt van Syrië op een routekaart gepubliceerd op de website van Mahan Air. Toch heeft de website Flight Radar 24 die de mogelijkheid heeft om vluchten te traceren, verscheidene berichten over Mahan Air vluchten opgepikt. Passagiersvluchten zijn verplicht een volgsysteem te gebruiken en te activeren om luchtverkeersleiders in staat te stellen vluchten te volgen en mogelijke ongelukken in de lucht te voorkomen.

Stealth mode
De piloten van deze hoogst geheime en geclassificeerde vluchten hebben blijkbaar opdracht gekregen om hun volgsystemen uit te zetten en alleen aan te zetten in gebieden waar het geen kwaad kan. Dit is erg gevaarlijk en verhindert luchtverkeersleidingen om hun werk goed te doen en zorgt ervoor dat andere vliegtuigen hen niet op de radar kunnen zien.

Bijvoorbeeld: op 9 december vertrok Mahan Air vlucht W51161 officieel uit Beiroet, de hoofdstad van Libanon met Teheran als bestemming. Op 10.000 voet veranderde het vliegtuig van koers naar Aleppo en verdween uiteindelijk van de radar. Het lijkt er op dat de piloot het volgsysteem uitgezet heeft en alleen de eerste minuten van de vlucht werden geregistreerd.

Mahan Air heeft veel vluchten tussen Iran en Syrië geregistreerd volgens Flight Radar 24, dat dag en nacht actief is. FDD-expert Emanuele Ottelenghi volgt regelmatig vluchten van Mahan en publiceert die activiteiten via zijn Twitter-account.

Hezbollah
Mahan Air vluchten zijn niet beperkt tot Damascus-Iran en terug. Volgens Flight Radar 24 is de stad Abdan ook een bestemming van deze vliegtuigen. Het belang van Abdan bestaat niet alleen uit zijn vliegbasis, maar ook uit het feit dat deze stad slechts een paar honderd kilometer is verwijderd van Basra in Zuid-Irak, de belangrijkste basis van de Iraakse Hezbollah.

Onder het commando van Iraanse officieren zijn Iraakse Hezbollah-milities gestationeerd rond Aleppo in Syrië en betrokken bij de strijd aldaar. Nu en dan verschijnen er op diverse websites beelden van hun troepen met Iraanse commandanten.

Zwarte lijst
Deze feiten pleiten voor meer redenen om sancties op te leggen aan het aan Iran’s IRGC verbonden Mahan Air en die maatschappij op de zwarte lijst te zetten voor steun aan terrorisme. Naast het aanmerken van de hele IRGC als buitenlandse terroristische organisatie, moeten deze maatregelen Iran er toe brengen te beseffen dat haar gewroet in het Midden-Oosten en haar oorlogszuchtigheid niet langer worden getolereerd.

© OpinieZ.com 2017. U kunt dit artikel delen via de knoppen onder de advertenties .

Heshmat Alavi (Twitter: @heshmatalavi) is politieke – en mensenrechtenactivist. Zijn werk richt zich op Iran, variërend van schending van mensenrechten, sociale onderdrukking, steun van het Iraanse regime aan terrorisme en inmenging in andere landen tot het controversiële nucleaire programma.

Exclusief geschreven voor OpinieZ. Vertaald door Asher.

Over de auteur

Heshmat Alavi
Heshmat Alavi
I am an Iranian activist with a passion for equal rights, pinpointing my work on Iran and the Middle East. In addition to Forbes, I have contributed writing to The Hill, The Federalist, The Daily Caller, Al Arabiya English, Raddington Report, American Thinker, The Gatestone Institute, Algemeiner and The Diplomat. My work covers a wide variety of issues concerning Iran’s state sponsorship of global terrorism, controversial ballistic missile drive, atrocious human rights violations and the contentious nuclear program. I also provide a unique perspective on subjects the media unfortunately does not, including Iran’s domestic politics and social crises Iranians are facing. I am in contact with sources that provide credible information about the mullahs’ regime in Tehran, their crackdown inside the country and warmongering abroad.

Reacties worden gemodereerd. Let op uw taalgebruik. Schelden en tieren is niet toegestaan.                                                 >>> Lees hier onze spelregels <<<

Reacties die onze regels schenden worden verwijderd. Herhaalde overtredingen, oproepen tot geweld, beledigingen, Holocaust-vergelijkingen en antisemitisme leiden tot een permanente ban. De redactie treedt niet in discussie over de reden voor verwijdering van een reactie, noch over een ban. Ongeldige e-mail-accounts worden geblokkeerd.