Mooi Groen is niet Links

Nu de besprekingen voor Rutte III in volle gang zijn lijkt het erop dat het kabinet een groenrechtse uitstraling krijgt. Gezien de mogelijke invloed van GroenLinks op dat beleid is dat een vooruitzicht waar weinig mensen echt voor zullen warm lopen. Deze partij denkt namelijk allerlei klimaatproblemen op te kunnen lossen met meer belastingheffingen. Het laat zien dat er weinig realisme in die partij zit.

Schuld
Groen kan ook anders. Groen is geen monopolie van linkse klimaatverdwaasden, hoewel die groep de discussie al decennia naar zich toe trekt. Zij zijn er namelijk – onterecht – van overtuigd dat er absolute wetenschappelijke consensus bestaat over de oorzaak van klimaatverandering. Kort gezegd is hun uitgangspunt: het is allemaal de schuld van de mens. En dat vinden ze net zo’n zekerheid als de Wet van de Zwaartekracht.

Maar die “zekerheid” is uiterst aanvechtbaar. Wat wèl zeker is, is dat het klimaat al miljarden jaren – ook zonder mensen – doorlopend is veranderd. In de historie van de aarde is er geen langdurige periode geweest dat het klimaat geen grote veranderingen onderging. Klimaatverandering bestaat zo lang de aarde bestaat en heeft te maken met fluctuaties in de activiteit van de zon en met geologische processen binnen in de aarde. Het gevolg: een opeenvolging van ijstijden en warmere periodes en een wisselende samenstelling van de gassen in de atmosfeer.

Noordzee
Neem de verhitte discussie over de stijging van de zeespiegel. Die stijging kwam vroeger ook voor. We hebben er zelfs de Noordzee aan te danken die – in geologische termen vrij recent – ontstond aan het einde van de laatste IJstijd, zo’n 11.000 jaar geleden. De Noordzee kwam er als gevolg van de dalende continentale plaat en niet door toedoen van de mens. Voor die tijd was het huidige Britse eilandenrijk een onderdeel van het Europese vasteland.

Onafhankelijkheid
De marginale menselijke invloed op het klimaat wil niet zeggen dat milieuverantwoord beleid onnodig is. Groen beleid zou alleen geen vertwijfeld, zinloos gevecht tegen klimaatverandering moeten zijn. Het zou moeten gaan over een schoner milieu en over economische onafhankelijkheid. Nederland is voor een groot deel afhankelijk van fossiele brandstoffen. Omdat we olie nodig hebben, hebben we ons afhankelijk gemaakt van landen zoals Saoedi-Arabië en Iran. Schurkenstaten die daardoor onevenredig veel politieke macht hebben.

Maak je je onafhankelijk van hun olie, dan maak je je ook politiek onafhankelijk van dat soort landen en boeten zij aan macht in. Dat zal voor een positieve verschuiving in de internationale verhoudingen zorgen. Denk daarbij aan de financiering van internationaal terrorisme, extremistische moskeeën en imams. Ook de discussie over de status van Israël in het Midden-Oosten zal kunnen omslaan. Want de afhankelijkheid van olie uit het Midden-Oosten zorgt ervoor dat onze politici wat betreft Israël op eieren lopen om olieleveranciers als Iran en de Golfstaten niet te ontrieven.

Groener leven
Economisch gezien is het gewoon slim om groener te leven. Energieneutraal wonen, zonne-energie, moderne kerncentrales en in de toekomst wellicht thoriumcentrales maken het leven goedkoper en schoner. De meeste automobilisten vinden het belangrijk dat hun nieuwe stalen ros een laag brandstofverbruik heeft, waarom zouden we dat niet verder doortrekken naar andere aspecten van ons leven? Wees daarbij niet bang dat je daardoor plots een geitenwollen sok wordt met een klimaat-fetisj. Als je dat al niet bent wordt je dat ook niet als je je woning isoleert of bijvoorbeeld een elektrische auto aanschaft.

Pleit ik hiermee voor een kabinet met GroenLinks? Hell no!, die partij kunnen we missen als kiespijn en hebben we echt niet nodig om een groenere agenda uit te voeren. Gooi daarom het groene gedachtegoed niet op één hoop met klimaathysterie en ander links gedram. Groen beleid is bouwen aan een onafhankelijkere positie en een schonere en betere wereld voor jezelf en je kinderen. Zowel voor linkse als voor rechtse aardbewoners.

© OpinieZ.com 2017 – De artikelen op OpinieZ zijn gratis voor u te lezen. U kunt ons steunen door dit artikel te delen op twitter-icon Facebook, twitter-icon Twitter, twitter-icon LinkedIn of andere sociale media.

Zie de buttons onder de advertenties.

Over de auteur

Peter van Dijken
Man met een missie en een mening. Conservatief, liberaal. Voor alles een ras-optimist. Publiceerde eerder op Liberale Media en DDS. Ziet een mooie toekomst voor Europa zonder EU en Euro. Is te volgen op Twitter via @PetervanDijken

Reacties worden gemodereerd. Let op uw taalgebruik. Schelden en tieren is niet toegestaan. > Lees hier onze spelregels < Reacties die onze regels schenden worden verwijderd. Herhaalde overtredingen, oproepen tot geweld, beledigingen, Holocaust-vergelijkingen en antisemitisme leiden tot een permanente ban. De redactie treedt niet in discussie over de reden voor verwijdering van een reactie, noch over een ban. Ongeldige e-mail-accounts worden geblokkeerd.