Benaming ‘West Bank’ is manipulatief en beledigend

Israeli routes and Settlements divide the Palestinian Territory everywhere.

De benamingen ‘West Bank’ en ‘Westelijke Jordaanoever’ zijn bedoeld als belediging en soms onopzettelijk beledigend. Journalisten en politici die beter weten en de term bewust gebruiken beledigen opzettelijk. De onwetenden, door gebrek aan opleiding of kennis, zijn gemanipuleerd. Het voelt voor sommigen alsof je Nederland aanduidt als deel van het Derde Rijk.

Jordanië
Nederland was vijf jaar bezet en maakte daarmee deel uit van het Derde Rijk. Het district Judea en Samaria is 19 jaar bezet geweest (veroverd in 1948 en geannexeerd vanaf 1950) door Transjordanië (het huidige Jordanië) dat het omdoopte tot Westelijke Jordaanoever. Pakistan, Irak en Groot-Brittannië hebben de annexatie erkend. Jeruzalem werd ingenomen en aan het Hasjemitische koninkrijk toegevoegd. Het Joodse kwartier werd vernietigd en de stad werd verboden terrein voor Joden. Christenen mochten er alleen in als ze een niet-Jood verklaring konden overleggen.

Judea en Samaria
Dit gebeurde direct na het uitroepen van de staat Israël, voorheen Palestina, drie jaar na de Holocaust. En voor mensen van na de Mammoetwet: Palestina was het Joods mandaatgebied onder toezicht van de Britten. Pogroms dus op Joden in de stad Jeruzalem gesticht door Koning David midden in Judea, het land waar het Joodse volk ontstond en haar naam aan ontleent.

Palestijnen
In 1967 heroverde Israël het district Judea en Samaria, dat dus deel uit had gemaakt van het Palestijns mandaatgebied. Ook werd Jeruzalem heroverd, nu precies vijftig jaar geleden. De Arabieren van Judea en Samaria hadden het prima totdat de PLO werd opgericht in 1964 en ze zich Palestijnen moesten noemen. Ze waren onder Arabieren zelf al tweederangsburgers. Jordanië weigerde ze de terugweg als ze niet onder Israëlisch bewind wilde leven en gebruikte ze als onderpand. Met succes. De UNRWA verleende ze eeuwige vluchtelingenstatus.

West Bank
Hun thuisland: Transjordanië, het Arabische deel van mandaatgebied Palestina, veranderde in Jordanië en hun lot was bezegeld. Daar begon ook de verwarring van vandaag. Of is het antisemitisme? Omdat het onderwijs nogal beroerd is en de interesse in geschiedenis middelmatig heb ik altijd geloofd dat het onkundig napraten was. Afgelopen week werd ik echter tijdens een lunch met een vooraanstaand vertegenwoordiger van Joods Nederland verrast door het gebruik van de aanduiding: ‘West Bank.’

Jodenhaat
Het betekent dat de Arabische opzet en de latente Jodenhaat/-zelfhaat zijn doorgedrongen in Joodse kringen en Israëlische (linkse) media. Ik heb niet onderzocht of het in Nazi-kringen gebruikelijk is om Nederland als provincie van het Derde Rijk te bestempelen, maar het zou zomaar kunnen. Eerder meldde ik in een column al mijn verbazing over een collega-journalist, die Jeruzalem tot hoofdstad van Palestina bestempelde in een bericht. Dat bleek onkunde, al is dat ook erg.

Onwil of moedwil
Maar hoe duidt je de onwil om de feiten te benoemen? Hoe beoordeel je de term: ‘bezet Palestijns gebied’ zoals veel journalisten Judea en Samaria noemen? Hooguit is de term ‘gewenst toekomstig Palestijns gebied’ te lang? Het was een Jordaanse wens, van de bezetter dus, die uit was op de vernietiging van Joods erfgoed zoals bleek tijdens de bezetting.

Drie jaar na de Holocaust een Jordaanse pogrom in het thuisland van de Joden. Een annexatie en ont-Joodsing van het hartland Judea en Jeruzalem. En als aan die gruwel door de Joden zelf 19 jaar later een eind wordt gemaakt, blijft men volharden in de naamgeving door de moordlustige bezetter? Ik vind dat onverklaarbaar. Een gevaarlijke nonchalance of moedwil? Ik heb werkelijk geen idee.

Pogroms
Drie jaar na de Holocaust, in 1948, werden Joden uit Jeruzalem verdreven, door de straten gesleurd, vrouwen en kinderen beestachtig verkracht en vermoord – werd Jeruzalem Judenfrei gemaakt. Die pogroms worden herdacht in de naamgeving door deze barbaren: ‘Westelijke Jordaanoever’, ‘West Bank’ en ‘Oost-Jeruzalem.’

Het gebied is in 1948 veroverd, daar is iedereen het over eens. Toen het werd heroverd ontstond er discussie over. Ik blijf het een moeilijke puzzel vinden: onkunde of antisemitisme?

===============================================================
Foto: Palestinian occupied territories by Montrecruz Foto is licensed under CC BY-SA 2.0
===============================================================

Reacties worden gemodereerd. Let op uw taalgebruik. Schelden en tieren is niet toegestaan.                                                 >>> Lees hier onze spelregels <<<

Reacties die onze regels schenden worden verwijderd. Herhaalde overtredingen, oproepen tot geweld, beledigingen, Holocaust-vergelijkingen en antisemitisme leiden tot een permanente ban. De redactie treedt niet in discussie over de reden voor verwijdering van een reactie, noch over een ban. Ongeldige e-mail-accounts worden geblokkeerd.