ISIS heeft de tijd en gumt ons uit

Wie denkt dat ISIS bestaat uit ongeregeld verwilderd tuig dat plunderend, moordend en verkrachtend de Levant zomaar heeft uitgezocht als hun roversbolwerk, heeft het mis. Doelbewust is gekozen voor Mesopotamië. Doelbewust wordt er geschiedenis gewist. Onze geschiedenis.

Nu passen wij ook geschiedenis en feiten aan naar eigen behoefte, maar dat levert in directe zin geen doden en fysieke schade op. Politiek en onderwijs zijn gevaarlijke wapens in de verkeerde handen, maar het collectief geheugen en gezond verstand kunnen dat weerstaan.

Bakermat
De inname van Mosul, voorheen Ninevé, de hoofdstad van Assyrië aan de Tigris; Palmyra – Stad van Duizend Zuilen, waar de bezetting en vernietiging door ISIS plaatsvindt is vooropgezet plan. Zuidelijker binnen Assyrië, liepen Gilgamesj en Enkidu rond. Jonas en de walvis op weg naar Ninevé zeggen u misschien meer, maar een bakermat van onze beschaving is het. Dat de Assyriërs dezelfde trekjes hadden als ISIS is hier minder relevant.

Superioriteit
In feite wordt de periode vanaf de 27e eeuw v.C. (Gilgamesj) door ISIS gewist en bekeerd tot aan 570 n.C. ISIS lijkt daarmee geen haast te hebben. Ze verloren onlangs de helft van Ninevé aan Iraakse troepen, maar wachten rustig af. Hetzelfde zie je in Gaza bij Hamas. Een rotsvast vertrouwen in de uiteindelijke vernietiging van Israël, al is het over 500 jaar. De islam heeft nooit de superioriteit kunnen bereiken die het beoogt, maar de leer gebiedt daar naar te blijven streven. De voetsoldaten van het heilige leger, die uit westerse landen worden aangevoerd, zijn natuurlijk niet de maatstaf voor het hogere kader dat er geavanceerde tactische plannen op nahoudt.

Kalifaat
Al jaren bombarderen de meest moderne legers ter wereld ISIS de moeder, zonder resultaat. Over een paar weken ontvouwt de technische staf van het Amerikaanse leger in opdracht van de nieuwe president een definitief plan hoe ISIS te verslaan. Dat gaat ze niet lukken. Het is een ideologische strijd en die win je niet met wapens. De doctrine wordt standaard bij elke moslim met de moedermelk meegegeven. Onbegrensd. Iedere moslim op ieder continent. Het kalifaat kent geen grenzen. De islam viert de dood, onze beschaving het leven. We staan regelrecht tegenover elkaar. Het kalifaat moet worden nagestreefd ten koste van de niet-moslim, tenzij hij zich bekeert. De doos van Pandora is geopend.

Judea en Samaria
Europa is bijna veranderd in Israël. De soldaten in de straten van Parijs of die in Jeruzalem leveren hetzelfde beeld op. Het wissen van geschiedenis heeft met betrekking tot Israël een vlucht genomen. Tijdens de bezetting van Jeruzalem door Jordanië is de Jordaanse vlag gehesen op de synagoge. Een scherpschutter schoot hem eraf, waarna de hele synagoge werd opgeblazen. De door Jordanië bezette gebieden, Judea en Samaria, werden tot Westbank gedoopt en terwijl dat maar 20 jaar bezet bleef hield het die naam.

Daarmee werden deze gebieden een internationale speelbal van politieke bedoelingen. Om aan te geven hoe effectief het wissen van geschiedenis is hoef je de krant maar op te slaan en te lezen hoe een gefabriceerd Arabisch volk nu deze gebieden claimt. Judea is feitelijk en concreet het hartland van het Joodse volk. Haar naam komt nooit voor in de berichtgeving. Wel ‘Westbank’.

UNESCO
De inkt onder de UNESCO-verklaring die de door Koning David gestichte stad Jeruzalem ontkent is nog nat. Uit politieke overwegingen maakt men zich daar niet zo druk om. Hoe lang duurt het voordat de feitelijke geografische aanduiding Judea en Samaria helemaal verdwenen is? Zijn de kerndoelen in ons onderwijs leidend dan hoeft men alleen feiten te leren voor het examen zonder de context.

De Eerste Wereldoorlog en de ineenstorting van het Ottomaanse Rijk in het verband trekken met de vorming van het Midden-Oosten is dan een brug te ver. De holocaust laten zitten omdat de helft van de klas begint te protesteren of leraren worden bedreigd is geen optie. Ons curriculum speelt ISIS in de kaart.

Het ontkennen en wissen van geschiedenis gaat dus veel verder dan wat vrijblijvend politiek geneuzel. Het is niet vrijblijvend. Dat bewijst ISIS in navolging van Arabische interpretaties van de realiteit. ISIS heeft de tijd. Generaties de tijd. Cultuurrelativisme bij ons doet de rest.

===============================================================
Foto: Sheikh armed with knife & pistol teaches with outstretched index recruits in IS-Boot-Camp by Karl-Ludwig Poggemann is licensed under CC BY 2.0
===============================================================

Reacties worden gemodereerd. Let op uw taalgebruik. Schelden en tieren is niet toegestaan.                                                 >>> Lees hier onze spelregels <<<

Reacties die onze regels schenden worden verwijderd. Herhaalde overtredingen, oproepen tot geweld, beledigingen, Holocaust-vergelijkingen en antisemitisme leiden tot een permanente ban. De redactie treedt niet in discussie over de reden voor verwijdering van een reactie, noch over een ban. Ongeldige e-mail-accounts worden geblokkeerd.