De FNV: gewaardeerd lid van de BDS-beweging

De Palestinawerkgroep FNV laat weer eens van zich horen. Via een tweet van Corrie van Brenk, vakbondsbestuurder FNV, laatste voorzitter van ABVA/KABO en nr.4 op de kandidatenlijst van 50Plus. De FNV rekent het tot haar kerntaak zich actief te bemoeien met het Israëlisch-Palestijnse conflict.

Gestaald
Ooit hielden gestaalde vakbondskaders zich bezig met loononderhandelingen, CAO’s, arbeidsomstandigheden, bedrijfsbezettingen, demonstraties op het Malieveld, actiefolders uitdelen op treinstations en het Binnenhof en dikke rapporten schrijven in de vele werkgroepen van de SER.

Israël
Maar blijkbaar is het al een tijdje sukkelen met het klassieke vakbondswerk en moest de FNV nieuwe groeimarkten aanboren. Dan zit je natuurlijk altijd goed met Israël-bashing. Het land is pispaal in vaste dienst van iedere rechtgeaarde beroepsactivist met het hart op de juiste linkse plek. En zo kwam er met steun van toenmalig ABVA/KABO-bestuurder Corry van Brenk een Palestinaconferentie in 2007 en drie jaar later een Palestinawerkgroep.

BDS
Op de foto bij de tweet van Corry van Brenk is het sleutelwoord Divestment (=desinvestering) te zien. Dat woord kennen we van de BDS-beweging. Het wereldwijd actieve netwerk van “antizionisten” (lees: Jodenhaters), opgericht door 117 Palestijnse organisaties met hoofdkantoor in Ramallah. BDS-ers vinden dat de staat Israël geen bestaansrecht heeft en van de wereldkaart moet verdwijnen. Door boycots (B), “divestment” (D) en sancties (S). Niks tweestatenoplossing, gewoon Israël kapotboycotten en Groot-Palestina uitroepen.

Extremisten
De FNV heeft de samenwerking gezocht met een stelletje extremisten. Een beweging waar geen enkele fatsoenlijke politieke partij in ons land iets mee te maken wil hebben. Ook Corrie van Brenk’s partij 50Plus niet. Zelfs de heren van DENK heb ik nog niet kunnen betrappen op het streven naar opheffing van de staat Israël.

Antizionisme
De FNV draait via de Palestinawerkgroep van Corrie van Brenk mee in de BDS-beweging en steunt de internationale hetze tegen Israël. Zou deze “antizionistische koers” misschien iets te maken hebben met het al vele jaren dalende ledenaantal van de FNV? Want trappen tegen Israël is populair in de moslimgemeenschap en levert vast nieuwe vakbondsleden op.

What’s next?

Misschien is een workshop samenlevingsopbouw bij Hamas een idee voor de FNV. Met lekker linkse issues als vrouwen- en homorechten en vrijheid van organisatie. Ze schijnen in Gaza een aantrekkelijke groepskorting te geven.

Reacties worden gemodereerd. Let op uw taalgebruik. Schelden en tieren is niet toegestaan.                                                 >>> Lees hier onze spelregels <<<

Reacties die onze regels schenden worden verwijderd. Herhaalde overtredingen, oproepen tot geweld, beledigingen, Holocaust-vergelijkingen en antisemitisme leiden tot een permanente ban. De redactie treedt niet in discussie over de reden voor verwijdering van een reactie, noch over een ban. Ongeldige e-mail-accounts worden geblokkeerd.