Onderdanige staatstelevisie fêteert Rutte

We wonen toch in Nederland? In een democratie? Met vrije pers en onafhankelijke journalistiek? Gisteren voelde ik me toch even een inwoner van een bananenrepubliek of een of ander dictatoriaal bestuurd land. Ik keek namelijk naar Buitenhof.

Gefêteerd
Daar werd de zittende premier en partijleider van de VVD gefêteerd door drie mensen die zich journalist noemen. Rutte werd gevoerd. Rutte werd in de watten gelegd. Rutte kreeg de ene na de andere voorzet en als hij dan toch niet scoorde, werd dat niet eens afgestraft. Probeerden ze het gewoon nog een keer.

Rutte kon kletsen wat hij wilde. Bijvoorbeeld over dat wij in Nederland zo’n fantastisch politiecorps hebben, een van de beste van de wereld. En onze universiteiten kunnen zich meten met de meest vooraanstaande in de Verenigde Staten en Engeland, volgens hem. Noch Marcia, noch Paul, noch Pieter Jan durfde het aan om eens goed door te pakken en hem te vragen waarop hij zulke uitspraken baseert.

Geneuzel
Net zoals het semantische geneuzel van Rutte over goed en slecht populisme onweersproken bleef, kwam Rutte ook gemakkelijk weg met de uitspraak dat de gevreesde grote vluchtelingenstroom er niet was gekomen en dat hij daar een bijdrage aan had mogen leveren. In plaats van dat Witteman begon over Europese landen die hun grenzen wèl dichtgooien en wij niet, vroeg hij naar de campagne van de VVD.

Alsof deze hele aflevering van Buitenhof geen extra zendtijd voor politieke partijen was. Op de kop af twee maanden voor de verkiezingen.

PVV
Rutte mocht ook nog uitgebreid uitleggen (want anders snappen de mensen het niet) dat de VVD niet met de PVV gaat regeren, maar zich niet van de PVV-kiezers afwendt. Die mogen namelijk gewoon op de VVD stemmen… Wat een win-win-situatie: de VVD krijgt er stemmen bij en de PVV’ers deugen weer! En weer werd er geen enkele kritische vraag gesteld. Terwijl het er toch echt op leek dat Rutte zichzelf een beter mens vindt dan Wilders.

Figuranten
We leven in Nederland, we leven in een democratie met een vrije pers en onafhankelijke journalisten. Misschien is dat in principe dat wel zo, maar dat trio daar gisteren aan de Buitenhoftafel had zichzelf gedegradeerd tot figuranten in een strak door de regeringsleider geregisseerde eenakter. Met journalistiek had het helemaal niets te maken. Met staatstelevisie wel.

=================================
Foto: screenshot Buitenhof 15 jan 2017 by OpinieZ
=================================

Over de auteur

Maja Mischke
3e generatie, 1 paspoort en nog niet geïntegreerd/ slechte huisvrouw, goede moeder/ leraar en coach in het onderwijs, vmbo/ A'dam/ schrijft/ twittert @MajaMischke

Reacties worden gemodereerd. Let op uw taalgebruik. Schelden en tieren is niet toegestaan.                                                 >>> Lees hier onze spelregels <<<

Reacties die onze regels schenden worden verwijderd. Herhaalde overtredingen, oproepen tot geweld, beledigingen, Holocaust-vergelijkingen en antisemitisme leiden tot een permanente ban. De redactie treedt niet in discussie over de reden voor verwijdering van een reactie, noch over een ban. Ongeldige e-mail-accounts worden geblokkeerd.