Wilders wil regeren

Het mooie aan OpinieZ is dat scribenten het met elkaar hartelijk oneens kunnen zijn of eens zijn dat ze het met elkaar oneens zijn. In dit geval betreft het Wilders en zijn manier van handelen. Het mooie is ook dat we lachend met elkaar een biertje kunnen drinken, omdat het nooit persoonlijk is. En relativeren is een gave waar we gelukkig allemaal over beschikken.

Mede-scribent Peter van Dijken gelooft niet dat Wilders wil regeren. In zijn leesbare opiniestuk zet Peter uiteen waarom volgens hem Wilders na de verkiezingen toch oppositie gaat voeren. Een interessante kijk op het nu. Ik ben het daar echter niet geheel mee eens.

Namen
Rutger van den Noort komt met een artikel vol namen van mensen die eventueel minister kunnen worden in een kabinet-Wilders. Ik weet niet wie Rutgers bronnen zijn, maar die namen komen niet uit de hoge hoed. Zeker gezien de reactie van Wilders zelf op het artikel van Rutger.

Wanneer je bezig bent met namen, ben je bezig met regeren, of in ieder geval bezig met het voorbereiden van regeren. Het enige argument dat ik kan verzinnen dat Wilders niet wil regeren, is het feit dat hij deze keer volgens de Kieswet maar met 50 kandidaten mocht komen. Bij de komende verkiezingen zal de PVV zeker meer dan 26 zetels halen en mag de PVV op de daaropvolgende Kamerverkiezingen een lijst met 80 namen ophoesten.

Rutte-III
Het zou strategisch op zich een goede zet van Wilders zijn om straks opnieuw in de oppositie plaats te nemen. Zonder de PVV komt er een linksig houtje-touwtje kabinet met vijf partijen die precies gaan doen waar Nederland de buik van vol heeft. Meer immigratie, meer geld naar kansloze integratieprojecten, minder geld naar uw veiligheid, meer soevereiniteit laten wegvloeien richting Brussel. Bedenk het en dit samengeraapte zooitje Rutte-III doet het.

Onvrede
De onrust in de samenleving zal in dit scenario alleen maar toenemen en de onvrede onder de bevolking zal tot een kookpunt stijgen. Nederlanders zijn van nature geen demonstranten, dus zullen de virtuele zetels in de peilingen voor de PVV exploderen. De VVD zal dezelfde kant als de PvdA opgaan en die zetels vallen dan als rijpe appels in de schoot van de heer Wilders. Meer dan vijftig zetels kan voor de PVV dan wel realiteit worden. Het bijkomende voordeel voor Wilders is dat het linkse kabinet Rutte III de rit niet zal uitzitten en alle pogingen van de VVD zich weer als rechts te profileren zullen door het electoraat niet worden gehonoreerd.

Grassroots
De koers die Wilders heeft uitgezet is echter gericht op regeringsdeelname. Kijk naar de kandidatenlijst van de PVV. Allemaal mensen die hun sporen in de politiek verdiend hebben. Wilders wil dus mensen in de Kamer die hun pappenheimers kennen en die niet over hun dossiers zullen struikelen. Verder is Wilders aan het verkennen in welke gemeenteraden hij mee wil gaan doen. Hij maakt dus voor het eerst de switch van top-down naar grassroots. Een grote stap in de partij waar de partijleider alles wil micromanagen.

Onderhandeling
De PVV wordt eindelijk volwassen, zo het lijkt. Regeren is in de ogen van Wilders een volgende logische stap in dit proces. Natuurlijk weet hij dat Nederland een coalitieland is, daarom sorteert hij nu al voor met controversiële uitspraken en naarmate de verkiezingen naderen, zullen deze uitspraken extremer worden. Niet uit overtuiging, maar om een zo goed mogelijke onderhandelingspositie te verkrijgen.

Je kan van Wilders veel zeggen, maar niet dat hij strategisch zwak is. Alles wat Wilders doet is berekend, niets is spontaan. Het doel? Regeren. Niets meer en niets minder.

===============================================================
Foto: Still uit video op Pvv.nl
===============================================================

Over de auteur

Frank Berkemeier
Ik ben een anarchoconservatief. Schrijf op IsraNed en OpinieZ. Volg mij op Twitter via @Berkemef

Reacties worden gemodereerd. Let op uw taalgebruik. Schelden en tieren is niet toegestaan.                                                 >>> Lees hier onze spelregels <<<

Reacties die onze regels schenden worden verwijderd. Herhaalde overtredingen, oproepen tot geweld, beledigingen, Holocaust-vergelijkingen en antisemitisme leiden tot een permanente ban. De redactie treedt niet in discussie over de reden voor verwijdering van een reactie, noch over een ban. Ongeldige e-mail-accounts worden geblokkeerd.