Krijgt de EU in 2017 met een omwenteling te maken?

Het wordt een spannend verkiezingsjaar voor de EU met verkiezingen in Nederland, Frankrijk, Duitsland en waarschijnlijk ook in Italië. Zullen er in navolging van de Brexit op het continent eurosceptische meerderheden worden gevormd waardoor EU en eurozone in de huidige vorm ophouden te bestaan of is het daarvoor nog te vroeg?

Water bij de wijn
Gisteren schreef Peter van Dijken voor OpinieZ Wilders’ werkelijke strategie waarin hij voorspelt dat de PVV in 2017 misschien wel de grootste wordt, maar in de oppositie zal blijven en daar misschien ook wel belang bij heeft. Regeren in coalitieverband is immers water bij de wijn doen. Dat dit slecht kan aflopen zien we nu bij VVD en PvdA: samen van 81 zetels in 2012 naar nu (virtueel) iets van 33.

Oppositie
Ik denk dat Peter zeker een punt heeft, ondanks het mooie perspectief op een kabinet met de PVV zoals geschilderd door OpinieZ-auteur Rutger van den Noort. Regeren met een half onwillige VVD en een volledig onwillige CDA van Buma binnen het kader van door de EU bepaald open grenzen- en immigratiebeleid, is voor Wilders geen aantrekkelijk perspectief. Misschien zou het slimmer zijn voor de PVV om ook als grootste partij in de oppositie te blijven, daar zoveel mogelijk de politieke agenda te bepalen en het regeren de komende jaren over te laten aan een VVD-CDA-D66-plus coalitie.

Visegrad
Een alternatief voor Nederland kan zijn om in de EU een soort Visegrad-4 beleid te gaan voeren, zoals EU-leden Hongarije, Polen, Slowakije en Tsjechië doen. Dat beleid is sterk gericht op bescherming van de eigen identiteit en grenzen en keihard de confrontatie aangaan met Brussel daarover. Maar in hoeverre is het mogelijk om daarin VVD en CDA mee te krijgen? En dan heb je nog een x aantal andere partijen nodig in de Senaat. Het lijkt een mission impossible.

Eurozone
De grote omwenteling komt dan misschien in 2021 of daaromtrent, omdat tegen die tijd de Eurozone vanzelf door de hoeven zakt. De Eurozone wordt nu kunstmatig op de been gehouden door het obligatieopkoopprogramma (Quantative Easing, QE) van de president van de Europese Bank Mario Draghi. De ondergang van de Eurozone komt hetzij omdat de kapotbezuinigde en hervormingsonwillige Zuid-Europese landen eruit stappen, hetzij omdat Noord-Europese burgers doorkrijgen dat de rekening voor de transferunie te hoog oploopt.

Wat dit laatste betreft worden we er trouwens door Draghi stiekem ingeluisd middels een secret bail-out van de zuidelijke landen, maar dat heeft niet iedereen door. Van DNB-president Klaas Knot mag daar in ons parlement vooral niet over gesproken worden.

Le Pen
Ook in Frankrijk is het nog maar de vraag of we in 2017 een omwenteling zullen zien. Marine Le Pen maakt weliswaar goede kansen om de eerste ronde van de presidentsverkiezingen te winnen, maar volgens de polls zal zij de tweede ronde verliezen, zowel tegen een rechtse kandidaat (Fillon) als tegen een linkse kandidaat (Valls of Macron). De traditionele partijen van zowel links als rechts bundelen immers in de tweede ronde hun krachten tegen het Front National.

Natuurlijk kun je een wonder niet uitsluiten, zeker niet na de Brexit en de overwinning van Trump in 2016, maar toch lijkt mij de kans dat Marine Le Pen president wordt in 2017 niet zo groot. Voor het Front National zal het van belang zijn in 2017 meer parlementszetels te halen (dat zijn er nu slechts 2 op 577) en vervolgens door te groeien richting de volgende presidentsverkiezingen in 2022.

Het lijkt dus van realisme te getuigen om de grote omwenteling in de EU nog niet in 2017 te verwachten. De grootste kans op een ongeluk in de EU/eurozone is misschien in Italië. Daar moest premier Renzi vertrekken na een verloren hervormingsreferendum, maar ook dat zie ik niet 1-2-3 gebeuren.

Eurosceptisch
Dat hoeft volgens mij geen beletsel te zijn voor de eurosceptische Nederlandse kiezer om in 2017 gewoon PVV, VNL of FvD te stemmen. In ieder geval maakt dat de partijen sterk die in het parlement altijd voor een veel strikter immigratie-, asiel- en veiligheidsbeleid zullen stemmen dan nu het geval is.

En de eurozone? Ach, die struikelt vroeg of laat wel over zijn eigen benen. Zoals Frits Bolkestein zei in gesprek met Adjiedj Bakas: de euro zal vanzelf in mist opgaan.

Over de auteur

Jan Gajentaan
Jan Gajentaan
Amsterdammer in Rotterdam, blogger, schrijver van e-books, voetbalvader, Volvo 940 rijder, in het dagelijks leven Recruitment / Human Resources Consultant.

Reacties worden gemodereerd. Let op uw taalgebruik. Schelden en tieren is niet toegestaan. > Lees hier onze spelregels < Reacties die onze regels schenden worden verwijderd. Herhaalde overtredingen, oproepen tot geweld, beledigingen, Holocaust-vergelijkingen en antisemitisme leiden tot een permanente ban. De redactie treedt niet in discussie over de reden voor verwijdering van een reactie, noch over een ban. Ongeldige e-mail-accounts worden geblokkeerd.