Rappers, antisemitisme, Obama en Israël

Antisemitisme laat mij persoonlijk koud. Dat rappers het ongestoord en onder luid applaus kunnen bezigen verneem ik, maar zie het als een lakmoesproef, meer niet. Het wordt pas problematisch als een gefrustreerde wereldleider het institutionaliseert.

Om tijdens Chanoeka een VN-resolutie te omarmen die Joden verbiedt op bepaalde plaatsen te komen is een gevaarlijker soort antisemitisme. De Judenreinpolitiek in Duitsland heeft geresulteerd in de Holocaust. Die is mislukt. Hoewel 90% van de Joden hier kon worden uitgemoord is het restant weer springlevend. Wat in Bijbelse tijden koning Balak van de Moabieten niet lukte – de Israëlieten vervloeken – lukt vandaag de dag nog steeds niet. Je zou er religieus dan wel moedeloos van kunnen worden.

Haten
Vandaag richt men de pijlen op de enige Joodse staat. Haar grenzen worden niet erkend, betwist of naar believen verlegd. De uti possidetis juris geldt overal, behalve voor de Joodse natie. Het is hetzelfde als de Duitse ontmenselijking via spotprenten van weleer. Men is niet alleen bereid jurisprudentie te negeren, maar zelfs feiten niet meer te onderwijzen of aan te passen tijdens geschiedenisles. Zo maak je het haten salonfähig.

De dagelijkse praktijk in UNWRA-scholen wordt niet als probleem bestempeld, terwijl die Israël letterlijk van de kaart hebben geveegd en vijf- en zesjarigen trainen in guerrilla tegen Joden. Iets dat bij wet verboden is. De gekweekte Nachwuchs moet de strijd overnemen.

Jihad
Ook Engelse uitgevers en onze Wolters Noordhof neigen ernaar wat dit betreft feitenvrij onderwijs aan te bieden. Tel daarbij op de dagbladen en omroepen die hun journalistiek hebben aangepast aan de behoefte van nieuwe Nederlanders (en helaas ook oude) en er ontstaat een giftig wereldklimaat. Barack Obama zag het gejuich opstijgen uit zeer verdachte en onmiskenbaar verwachte hoek toen hij zijn afscheidscadeau aan de Joden bracht. Een vrijbrief voor meer jihad tegen Israëlische burgers.

Zijn adjudant John Kerry wijdde er verspilde tijd aan uit te leggen dat er een tweestatenoplossing moest komen. Dat die er sinds 1920 is in de vorm van de Traité de Sèvres weet toch niemand meer en zeker Jordanië lijdt vrijwillig aan chronisch geheugenverlies. De rest van de wereld boeit het nauwelijks. Als die Joden maar vertrekken uit: ‘bezet Palestijns gebied’.

Licht
Dat laatste betekent letterlijk: vertrek uit je eigen land. Maak het Judenrein. Je vindt het terug in de Nederlandse pers. De hoofdstad, Jeruzalem, werd eerder al politiek ontdaan van Joodse roots. De stad neemt een centrale plaats in, in zowel cultuur, religie als identiteit van het Joodse volk. ‘Volgend jaar in Jeruzalem’ Ezechiël. De stad van Koning David, ruim 3000 jaar oud. Het voortdurende mitigeren van het Joodse bestaansrecht maakt het mogelijk dat een Haagse rabbijn toestaat dat de Chanoekia maar enkele uren, zwaar bewaakt en schielijk opgezet, haar licht geeft in deze duistere tijd. De kerstboom staat onbekommerd tot Driekoningen.

Ik kan mij dus niet druk maken over een rapper die oude vooroordelen over Joden debiteert. Ik vond het als kind nog pijnlijk als de leraar het rumoer in de klas omschreef als ‘Jodenkerk’ – of ons werd gevraagd waarom we niet vergast waren. Herkenbaar was ook onze fascinatie met de Zesdaagse Oorlog, die op straat niet gedeeld werd. Dat deerde mij totaal niet.

Nu ben ik afgestompt voor antisemitisme. Het laat me koud. Wat mij wel bozig maakt, is de onkunde van mensen die beter moeten weten. Kijk, Tel Aviv is gewoon een stad die begin vorige eeuw uit kale grond werd opgetrokken. Waar is de bedreiging? Het regent in Tel Aviv en mensen worden nat.

Offer
Hoewel Joden opgewonden standjes zijn, blijken het ook harde werkers. Anders kregen ze Israël niet voor elkaar. Verder niets vreemds aan. In plaats van land te veroveren, gaven ze het weg. Wat overbleef veranderde van een woestenij in een welvarende, moderne, democratische rechtstaat.

Een die wél corrupte politici achter de tralies zet. Militairen voor de krijgsraad sleept als dat nodig is. Maar geen terreurstaat binnen haar eigen grenzen erbij tolereert en het vergoten bloed tijdens de hereniging van Jeruzalem niet offert aan het mislukte buitenlandbeleid van Barack Obama.

===============================================================
Foto: Israel 1096 by Jay Voorhees is licensed under CC BY-NC-SA 2.0
===============================================================

Reacties worden gemodereerd. Let op uw taalgebruik. Schelden en tieren is niet toegestaan. > Lees hier onze spelregels < Reacties die onze regels schenden worden verwijderd. Herhaalde overtredingen, oproepen tot geweld, beledigingen, Holocaust-vergelijkingen en antisemitisme leiden tot een permanente ban. De redactie treedt niet in discussie over de reden voor verwijdering van een reactie, noch over een ban. Ongeldige e-mail-accounts worden geblokkeerd.