GeenPeil: met transparantie los je geen problemen op

Het is overduidelijk dat iedereen klaar is met de huidige politieke praktijk van pappen en nathouden. De problemen van de immigratie en integratie, matige koopkrachtgroei en het drama dat de EU heet moeten zo snel mogelijk worden opgelost.

Uit de peilingen blijkt glashelder dat partijen die hun primaire belang niet bij het Nederlandse volk hebben afgestraft gaan worden. Maar is de oplossing dan meer versplintering of directe democratie? Ieder zijn eigen partij, met als ultieme voorbeeld GeenPeil?

Geen oplossing
GeenPeil is symptomen aan het bestrijden. In Nederland hebben we al heel veel partijen. Daarnaast zijn er genoeg mogelijkheden om binnen een partij op te klimmen om zo richting te geven. Het alleen maar toevoegen van partijen of een directe democratie lost niets op. Met alleen transparantie ga je namelijk geen problemen oplossen. Er is visie nodig. En discipline in de uitvoering om van start tot eind de oplossingen door het politieke systeem te trekken.

Afhankelijkheid
Het onderliggende probleem in Den Haag is dat onze democratie veranderd is in een omnicratie. Politici dienen alles en dus niets, met verlamming als gevolg. Politici hebben allerlei belangen, zonder dat het primaire belang van het volk voorop staat. Hoe vaak horen we niet dat zaken niet kunnen in verband met internationale verdragen, handelsbelangen en onze internationale positie als gidsland? Hoewel het in minstens de helft van de gevallen pure lafheid is om dit argument in te zetten, zijn er natuurlijk wel degelijk afspraken. Het gevolg is afhankelijkheid. We hebben onszelf een strop om de nek gegooid als land en daarmee onze eigen vrijheid ingeperkt.

Zo is het bij het handelsverdrag met Oekraïne compleet onduidelijk of Rutte zijn eigen kabinet dient, de VVD, alle Nederlanders, de EU, Duitsland, Bilderberg/Soros of gewoon heel banaal zijn eigen huishoudboekje. Dit weten we net zo min van Pechtold, Buma of Klaver. Wat er precies omgaat in de hoofden van deze politici blijft onduidelijk, het is een mist van belangen. En daarmee worden ze onbetrouwbaar.

Afscheiding
Uiteindelijk getuigt het van zwakte om je als politicus af te scheiden van een bepaalde fractie in de Tweede Kamer om een nieuwe partij op te richten. Blijkbaar lukt het de politici die dit doen niet om binnen de bestaande netwerken hun idee voor het voetlicht te brengen en genoeg mensen enthousiast te maken. In plaats van GeenPeil als platform op te zetten en te infiltreren in bestaande partijen kozen Bart Nijman en Jan Dijkgraaf voor de vlucht naar voren. Het bekende Chinese spreekwoord dringt zich op: “alleen ga je snel, samen ga je ver“.

Dat een groot deel van Nederland eigenlijk meer prioriteit geeft aan goede oplossingen voor de problemen in plaats van meer democratie vertellen ons de peilingen. De PVV kent geen democratische partijstructuur, maar benoemt de problemen zoals ze zijn, waarbij er veelal oplossingen worden bedacht vanuit het nationale belang. Eventuele internationale verdragen worden hierbij genegeerd. Binnen het omnicratische frame zou je kunnen redeneren dat de PVV juist wel democratisch is.

Specialisten
Er is een optie bij GeenPeil om alleen over bepaalde onderwerpen mee te denken. De realiteit van wetten beoordelen is echter dat deze veelal complex zijn en technisch van aard. Hoewel het idee van betrokkenheid absoluut lovenswaardig is, denk ik dat de meeste Nederlanders dit werk graag uitbesteden aan specialisten die weten waar ze het over hebben. Politici die de verbanden zien binnen wetgeving en die denken vanuit het belang van de kiezer. Wel binnen het volledige vertrouwen dat de specialisten die daar zitten besluiten wat hun achterban wil.

Back to basics
En dan zijn we weer rond. Politici moeten terug naar de basis. Luisteren naar hun achterban en slim en strategisch beslissingen nemen om hun achterban te dienen. Niet hautain vanuit de positie die ze hebben, maar ambitieus dienstbaar en luisterend verantwoordelijk met een heldere visie op Nederland.

Uiteindelijk los je geen problemen op met alleen transparantie.

Reacties worden gemodereerd. Let op uw taalgebruik. Schelden en tieren is niet toegestaan. > Lees hier onze spelregels < Reacties die onze regels schenden worden verwijderd. Herhaalde overtredingen, oproepen tot geweld, beledigingen, Holocaust-vergelijkingen en antisemitisme leiden tot een permanente ban. De redactie treedt niet in discussie over de reden voor verwijdering van een reactie, noch over een ban. Ongeldige e-mail-accounts worden geblokkeerd.