Trump: de breuk met de politieke correctheid
Los van alle emoties, duidingen en reacties naar aanleiding van de verkiezingsoverwinning van Trump, ben ik door één aspect bijzonder geraakt. Dat is het feit dat er een president is gekozen die problemen rechttoe, rechtaan benoemt. Zonder direct in de politiek-correcte deugkramp te schieten waar president Obama, Hillary Clinton en het grootste deel van de politieke gevestigde orde in de VS het patent op hebben.
Schuld
Ik bedoel natuurlijk de neiging om de zaken niet weer te geven zoals ze zijn, maar zoals ze zouden horen te zijn, uitgaande van een moreel verheven mens- en maatschappijbeeld. De mens die niet mag discrimineren, niet mag kwetsen, niet mag verdelen. De mens die zijn eigen schuld aan de wereldproblemen steeds in ogenschouw moet nemen. En zich in het stof van zijn eigen medeverantwoordelijkheid moet wentelen.
Islam
Die geestesgesteldheid bracht Obama en Clinton tot de opvatting dat islam en terreur niet met elkaar in verband mogen worden gebracht. Want ‘echte moslims’ hebben de vrede lief. Waarmee terreurminnende jihadi’s steevast als Lone Wolfs worden beschouwd die geen deel kunnen uitmaken van de wereldwijde, vreedzame moslimgemeenschap. Waarmee IS, Al-Qaida en de Taliban de facto worden ontdaan van hun islamitische karakter, om maar vooral de intrinsiek gewelddadige en repressieve leer van de islam buiten de discussie te plaatsen.
Mexico
Diezelfde geestesgesteldheid leidde er toe dat de haast onbeheersbare illegale immigratie uit Mexico naar de VS geen halt toegeroepen kon worden. Het ultimum remedium, het afgrendelen van de grens met een ondoordringbare muur is voor de politiek-correcte elite onbespreekbaar. Een muur verdeelt immers, houdt tegen, sluit uit. Kortom: discrimineert. En discriminatie is in de ogen van de zelfverklaarde deugdzamen zo ongeveer het ergste vergrijp dat een mens kan plegen.
BLM
De Black Lives Matter-beweging die in de Amerikaanse steden de zwarte bevolking systematisch ophitst tegen de politie en tegen de in hun ogen door blanken overheerste samenleving, wordt door de epigonen van de politieke correctheid systematisch uit de wind gehouden. Dat juist de BLM-beweging op de straat de haat, het geweld en de verdeeldheid zaait die Obama en Clinton zeiden te willen bestrijden, is voor hen een taboe-onderwerp.
Obamacare
Een ander voorbeeld van politiek-correcte wegkijkerij betreft de verplichte Obamacare, het basiszorgpakket. Dit stokpaardje van de Democratische leadership werd geframed als succes story. Als redding voor de hardwerkende en armlastige onderste lagen van de bevolking uit het moeras van de hoge ziekte- en zorgkosten. Dat de Obamacare in de praktijk leidt tot hoge premies, beperkte vergoedingen en weinig bijdraagt aan de bereikbaarheid van de zorg voor de allerarmsten, werd simpelweg ontkend en als rechtse verdachtmaking weggezet.
Bedrog
Trump is de eerste Amerikaanse politicus van de moderne tijd die er niet voor terugdeinst deze beestjes bij hun naam te noemen. Hij lijkt niets te hebben met het instandhouden van maatschappelijke taboes, met omzichtige formuleringen en met het voeren van het publieke debat door zorgvuldig om de problemen heen te lopen. In essentie breekt Trump met het bedrog. Met het voorschotelen van een geïdealiseerde maatschappij, waarin de grote problemen op zijn best omfloerst en via immense omwegen worden benaderd en op zijn slechtst genegeerd.
De gewone man en vrouw op de straat zijn niet zo dom als de politiek-correcte elite denkt. Dat heeft deze verkiezingsuitslag aangetoond. Burgers hebben genoeg van de mooipraterij, van de leugens, van de zoethouderij en van de realiteitsontkenning. Trump luidt voor hen het tijdperk in van het opruimen van de sprookjes.
Zelfrespect
Men heeft genoeg van een door de elite gecensureerd publiek debat waarin dagelijks ervaren problemen worden weggepoetst en verpakt in een deugdzaam, wereldvreemd idioom. Men snakt naar concrete veiligheid, bestaanszekerheid en bovenal naar het terugkrijgen van zelfrespect. Hier en nu op aarde, niet in een gedroomde Safe Space ergens hoog in de wolken. Van die basale behoefte is Trump het symbool.
Ik hoop dat ook in Nederland de politieke correctheid op 15 maart 2017 geen wake-up call, maar een rotschop krijgt. Ik ben er klaar voor.
===============================================================
Foto: Donald Trump in Reno, Nevada by Darron Birgenheier is licensed under CC BY 2.0
===============================================================
Over de auteur
