Het ware gevecht achter Zwarte Piet

Tot enkele jaren terug was het Sinterklaasfeest met al haar zwarte Pieten geen enkel probleem. Iedereen vierde mee en de kinderen genoten met volle teugen. Maar opeens was daar een uiterst kleine, maar ook uiterst hoorbare groep mensen die op zoek zijn naar dingen die hen kwetsen.

Je kunt het zo gek niet bedenken, of deze groep heeft er bezwaar tegen. Zij eisen dat het leed waaraan zij lijden onmiddellijk erkend wordt en dat het aanstootgevende element direct verwijderd wordt. Zo kwam ook Zwarte Piet onder vuur.

Beeldvorming
Laatst deed ik boodschappen in een supermarkt, toen ik de pepernoten van Bolletje tegenkwam. bolletjeOp de zak stonden geen Zwarte Pieten meer. Sterker nog, er stond zelfs geen Sinterklaas meer op. Op de chocoladeletters van het huismerk Perfekt stond ook helemaal niets dat verwees naar Zwarte Piet of Sinterklaas. Alleen een juten zak, wellicht omdat stoute kinderen ontvoeren naar Spanje nog wel door de beugel kan?
perfekt

Gelukkig lag het merk Schuttelaar ook nog in de schappen, want dat heeft wel alle afbeeldingen die bij het Sinterklaasfeest horen. Bolletje en Perfekt zijn helaas niet de uitzondering maar de regel. Zo is ook de Jumbo óm met haar huismerk en de Hema gaat helemaal ver, door zowat alles wat met het mooie Sinterklaasfeest te maken heeft uit haar winkels te verbannen.

schuttelaars

Politieke correctheid is een gif
De politiek correcte kliek bij de publieke omroep en de gebruikelijke kranten, waar veel geestverwanten van voornoemde, snel gekwetste groep werken, heeft zich naar hartenlust gemengd in deze discussie. Wat geen nieuws was, werd opeens tot nieuws gemaakt. Een trieste vaststelling, want als de media hun eigen nieuws gaan maken, dan is dat de wereld op zijn kop. De media proberen zo meer medestanders te mobiliseren en iedereen die ze niet mee krijgen, wordt neergezet als een persoon met een verschrikkelijke afwijking.

Maximale afzet
Ondanks de mediahype is de steun voor Zwarte Piet nog enorm groot in Nederland. En toch gaan fabrikanten en retailers dus overstag met het niet afbeelden van Zwarte Piet en inmiddels ook Sinterklaas. De reden hiervoor is heel simpel: in de commercie probeer je maximale afzet te behalen. Dus als 15 procent klaagt over een Zwarte Pietafbeelding, kun je die maar beter weglaten. Ik misgun de bedrijven hun winst niet, maar heb twee opmerkingen.

Allereerst zou ik het wel mooi vinden als een bedrijf dat groot is gemaakt door en binnen Nederland, ook wat aan ons cultuurbehoud zou doen. Ten tweede ligt de reden dat grote bedrijven Zwarte Piet (en Sinterklaas) laten vallen niet zozeer in het feit dat voornoemde kleine protestgroep zo luid is, maar dat de rest zo verdomd stil is. Laten we eerlijk wezen, als u een bedrijf runt en 15 procent van uw klanten ageert tegen uw type verpakking en de andere 85 procent maalt er niet om, dan luistert u naar de 15 procent. Laat de 85 procent wel van zich horen, dan zal de fabrikant juist voor deze groep gaan en niet voor de 15 procent. We kunnen bedrijven zoals Hema, Perfekt, Bolletje en dergelijke aanvallen op het wegmoffelen van Zwarte Piet, maar het is onze eigen fout.

Het ware gevecht
En laten we Zwarte Piet even vergeten en naar de bigger picture kijken. Onze normen, waarden en de daarmee samenhangende cultuur komen steeds meer onder vuur te liggen. Enerzijds, omdat wij niet durven opkomen voor onze cultuur. Omdat wij gewend zijn dat iedereen maar moet doen wat hij zelf wil, lukt het kleine fanatieke groeperingen om onze normen, waarden en cultuur om zeep te helpen. Als je als een soort pacifist verkondigt dat je nooit en te nimmer geweld zult gebruiken, dan zullen mensen die geweld niet schuwen daar misbruik van maken. En dat misbruik, dat vindt nu juist plaats en op steeds meer gebieden.

In plaats van maar te buigen voor de kleine groep die niet wil buigen, zouden we moeten opkomen voor ons verleden, voor onze normen en waarden en onze cultuur. En hier ligt de andere reden waarom onze normen, waarden en cultuur onder vuur liggen: de politiek correcte club labelt iedereen die opkomt voor ons erfgoed als zijnde burgerlijk, provinciaal, xenofoob en zelfs racistisch. Natuurlijk allemaal onzin, maar het weerhoudt velen ervan om zich nog te uiten.

Bescherming
De Zwarte Pietaffaire is een mini-issue, maar de gedachte hierachter en het bijbehorende proces zijn dat niet. Het is een groot gevaar, dat niet bestreden moet worden door voornoemde groepen aan te vallen, maar juist door op te komen voor wat wij en onze voorvaderen hebben bewerkstelligd. Hierdoor ontnemen wij deze groepen de mogelijkheid om zelfs maar een poot aan de grond te krijgen.

Als we Zwarte Piet nu laten vallen, dan gaan wij mee in een uiterst schadelijk traject dat uiteindelijk ons gehele erfgoed zal verdringen. Wij zullen ergens een lijn moeten trekken.

Stem dan ook met uw voeten en koop geen Sinterklaasspullen waar de bijbehorende afbeeldingen niet op staan. Maak uw mening kenbaar, via Facebook en Twitter. Schrijf de fabrikanten in kwestie aan of benader ze via allerlei social media. Zet de merken en bedrijven, zoals Schuttelaar, die het wel goed doen in het zonnetje.

Laten we trots zijn op ons erfgoed en nu beginnen met dit te verdedigen door Zwarte Piet te omarmen en te beschermen.

Over de auteur

Alexander Sassen van Elsloo
Alexander Sassen van Elsloo
BA, MA, MBA, Owner Sassen Research & Consultancy, exHedge Fund advisor, Private Equity, eurosceptic, Hayek, von Mises, Glocomnet, investor, freelance-columnist. Tradeidee.nl Opiniez.nl TPO.nl Posts in no way advice sassenresearch.nl info@sassenresearch.nl

Reacties worden gemodereerd. Let op uw taalgebruik. Schelden en tieren is niet toegestaan.                                                 >>> Lees hier onze spelregels <<<

Reacties die onze regels schenden worden verwijderd. Herhaalde overtredingen, oproepen tot geweld, beledigingen, Holocaust-vergelijkingen en antisemitisme leiden tot een permanente ban. De redactie treedt niet in discussie over de reden voor verwijdering van een reactie, noch over een ban. Ongeldige e-mail-accounts worden geblokkeerd.

3 Reacties
Meeste stemmen
Nieuwste Oudste
Inline Feedbacks
Bekijk alle reacties
trackback

[…] Je kunt het zo gek niet bedenken, of deze groep heeft er bezwaar tegen. Zij eisen dat het leed waaraan zij lijden onmiddellijk erkend wordt en dat het aanstootgevende element direct verwijderd wordt. Zo kwam ook Zwarte Piet onder vuur.  Lees verder… […]

trackback

[…] Je kunt het zo gek niet bedenken, of deze groep heeft er bezwaar tegen. Zij eisen dat het leed waaraan zij lijden onmiddellijk erkend wordt en dat het aanstootgevende element direct verwijderd wordt. Zo kwam ook Zwarte Piet onder vuur.  Lees verder… […]

trackback

[…] Je kunt het zo gek niet bedenken, of deze groep heeft er bezwaar tegen. Zij eisen dat het leed waaraan zij lijden onmiddellijk erkend wordt en dat het aanstootgevende element direct verwijderd wordt. Zo kwam ook Zwarte Piet onder vuur.  Lees verder… […]