De Ego-fiets van het slachtofferschap

De wereld verandert…. dat heeft-ie natuurlijk altijd gedaan maar wel lijkt het tempo ervan steeds sneller te gaan. En de manier waarop. De wereld is steeds meer ‘ego’- gestuurd.

Ego, het onderdeel van de mens dat zorgt voor vooruitgang, het streven naar verbetering, openbaart zich steeds meer als een handige marketingtool. Het is vrijwillig in handen gegeven van de controle zoekende machten. Wat zorgwekkend is, is dat het verschijnsel wereldwijd zichtbaar is.

Slachtofferschap
Met ego doel ik op dat deel van ons brein dat het maatschappelijk masker vormt van de mens. Het is een onderdeel van ons ‘zijn’. Ongecontroleerd heeft het ego-deel van ons brein nu de macht gegrepen en het vrije denken gegijzeld…. En als vervoermiddel gebruikt het ego ‘zielig zijn’, slachtofferschap. Wie de gebeurtenissen – nieuws wil ik het niet noemen – vandaag de dag volgt, ziet dat slachtofferschap hoog in het vaandel staat: Zie mij geweldig lijden.

En wie dat slachtofferschap niet eerbiedigt móet wel een vijand zijn. De ‘slachtoffer-fiets’ wordt bereden zonder compassie, inzicht of afstandelijkheid. Immers: wie zijn al die mensen wel, dat zij mijn afkomst, kleur of dat waar ik recht op heb in het leven, niet willen erkennen?

Ondernemers
Mijn vriendenkring kent vele kleurtjes en inzichten. De meesten van hen hebben echter één ding gemeen: het zijn enthousiaste ondernemers. Eigen baasjes, die hun ziel en zaligheid stoppen in het vinden van een plaats op deze wereld door middel van een bedrijfje uit de grond te stampen, om zodoende hun gezin te onderhouden en een prettig en interessant leven te creëren. Harde werkers die plezier in hun zelfstandigheid hebben. En met die gedeelde levensovertuiging staan zij elkaar – en passant en als nodig – met raad en daad ter zijde.

Zieligheid
De ‘nieuwe’ wereld zoals die zich nu aandient, is een treurig schouwspel, vol drama en meedogenloosheid. Het moderne ego-brein kan ongecontroleerd zijn gang gaan en geniet met volle teugen. En alles moet dienstbaar zijn aan dat ‘zieligheid-recht’ en wordt ingezet om de zin te krijgen. Eeuwenoude geschiedenis wordt alleen gezien door de moderne kekke montuur-bril van nu… en naar beperkt eigen inzicht herschreven.

Zieligheid
De eis is ‘ruim-baan’ voor mijn willetje. Wie dat niet doet, is slecht, deplorable, tokkie of gek. Zelfs het recht om beschouwelijk onderwerpen te bespreken wordt veroordeeld en ontzegd. Alles is gerechtvaardigd om de gelatenheid te creëren die de ego’s graag zien. Want macht uitoefenen is onder al die keiharde zieligheid toch het uiteindelijke doel.

Totalitair
Dat vele ‘zieligheids-ridders’ dat doen in dienst van een politiek systeem, om bevochten vrijheid te beknotten en de door hen ongewenste hechtheid in een maatschappij te ontwrichten, ontgaat hen volledig. Weerbaarheid wordt afgebroken, platgewalst onder de rupsbanden van de zieligheidsindustrie. Zij creëren van ganser harte een totalitair systeem, een geestdode ‘gelijke’ schaapskudde… dat geeft allemaal niks: hun haantje kraait immers glorie en ego vindt dat prima.

Geschiedenis is een ruif geworden waaruit wordt geplukt wat goed uitkomt.

Over de auteur

Faulks
Jester, former 'Master of the Revels', Fool on the Hill, vrije ziel.... en wil dat graag zo houden.
Faulks @Revelsoffice

Reacties worden gemodereerd. Let op uw taalgebruik. Schelden en tieren is niet toegestaan. > Lees hier onze spelregels < Reacties die onze regels schenden worden verwijderd. Herhaalde overtredingen, oproepen tot geweld, beledigingen, Holocaust-vergelijkingen en antisemitisme leiden tot een permanente ban. De redactie treedt niet in discussie over de reden voor verwijdering van een reactie, noch over een ban. Ongeldige e-mail-accounts worden geblokkeerd.