Het wordt dringen in ons land

Nederland raakt vol. Ons ‘hele kleine stukje aarde’ biedt steeds minder fysieke ruimte voor het zich ontplooiende individu. Op school leerde ik nog dat Nederland 12 miljoen inwoners had en elf provincies. Inmiddels zijn we met z’n zeventien miljoenen. In één mensenleven is de bevolking van Nederland dus met ruim 41% gegroeid.

Laat dit getal even op u inwerken. Eenenveertig procent, in amper zestig jaar. Er is sindsdien weliswaar een twaalfde provincie bij gekomen maar dat is alleen staatkundig, de grond was er al.

Druk
Pim Fortuyn vond ons land in 2001 al ‘te druk’, maar sindsdien zijn er opnieuw ruim een miljoen mensen bij gekomen, voornamelijk in de Randstad. In maart dit jaar meldde het CBS trots de zeventien miljoenste inwoner. Ballonnen! Taart! Dat is  inclusief buitenlandse werknemers, vluchtelingen met een verblijfsvergunning en asielzoekers die hier minstens zes maanden wonen maar nog in de procedure zitten. Nieuwe asielzoekers en illegalen waren in dit getal nog niet meegerekend. Dat komt later wel.

Eilandje
Onlangs werd het oppervlak van Nederland opeens ‘weer een stukje groter’, jubelde de NOS. Omdat er een eerste Waddeneilandje van 250 hectare in het IJsselmeer is opgespoten. Daarmee ‘maken we de natuur aantrekkelijker’. Deze Marker Wadden houden vooral onze ingenieurs en natuurbeschermers van de straat, hoor. De eilandjes worden ‘een snoeptent voor vogels’. U en ik kunnen er helaas niet wonen.

Veroveren
Groter zal ons oppervlak niet worden. De bevolking wel. Er komen steeds meer mensen bij, van binnen en van buiten. Als we nieuw land nodig hebben zullen we eerst een paar andere landen moeten veroveren. Maar met de huidige deplorabele staat waarin ons leger zich bevindt lijkt me dat niet haalbaar en overigens zijn koloniën ook een beetje uit de mode geraakt. Dat zit er niet meer in.

Voetbalvelden
We moeten het dus doen met die 41.543 km2 die ons ter beschikking staan. Daarvan is 18% water. Dan houden we nog  34.000 vierkante kilometer land over. Misschien kan het NOS-journaal even  uitrekenen hoeveel voetbalvelden dat is, dan begrijpen Jip en Janneke het ook. Over elk centimetertje is al uitgebreid nagedacht, daar valt niet veel meer te ontginnen. Integendeel, men begint hier en daar zelfs alweer stukken land onder water te zetten, als waterbergingsgebied in het kader van de klimaatverandering, of als een stukje natuurbeleving.

Wingewest
Bovendien is een deel van het land door de regering tot wingewest verklaard. Daar maken de aardbevingen het wonen onaantrekkelijk en worden reuze-windmolens gepland om het internationaal vermaarde wetenschappelijk werk van LOFAR onmogelijk te maken.

Dichtstbevolkt
Onze bevolkingsdichtheid is berekend op 504 personen per vierkante kilometer. Dat is een gemiddelde, want in Den Haag wonen nu meer dan 6300 mensen op die ene kilometer en in Zeeland nog geen 100. Na Malta zijn we zo’n beetje het dichtstbevolkte land van Europa. “Maar kijk eens verder! Er zijn veel vollere landen dan Nederland”, roepen mijn regressief-linkse landgenoten. “Nederland staat op de 27e plaats van de wereldranglijst der volle landen! Dus waar hebben we het over? Er kan nog veel meer bij! Kom, we gaan een mars houden met gele ballonnen! Wir schaffen das! Laten we Nederland het Manilla van Europa maken!”

Goed. Meer files, meer wachtlijsten, meer overvolle treinen, meer agressie en korte lontjes. In 2020 zijn de Marker Wadden klaar en is zee weer een paar centimeter gestegen. Er wonen dan 18 miljoen mensen in ons land, plus een miljard vogels met obesitas. Wat een vooruitzicht.

Reacties worden gemodereerd. Let op uw taalgebruik. Schelden en tieren is niet toegestaan. > Lees hier onze spelregels < Reacties die onze regels schenden worden verwijderd. Herhaalde overtredingen, oproepen tot geweld, beledigingen, Holocaust-vergelijkingen en antisemitisme leiden tot een permanente ban. De redactie treedt niet in discussie over de reden voor verwijdering van een reactie, noch over een ban. Ongeldige e-mail-accounts worden geblokkeerd.