Laat Jip en Janneke de migratie maar regelen

Het vluchtelingenprobleem in simpele taal

Titelfoto: Jip&Janneke by Cyril Chermin is licensed under CC BY 4.0

Als ik minister-president van Nederland zou zijn
En samen met mijn vriendjes de regering, oh wat fijn
Dan zou iedereen in Nederland weer heel gelukkig zijn.
Niemand arm of zonder werk, geen centje pijn.

Dat zongen de Gooise politiek-correcte Jeugdjournaal-kindertjes in hun eindeloos optimisme.

Een heerlijke droom, samen met je vriendjes de regering vormen. Wie wil dat niet? Laten we daarin eens meegaan. Laten we de problematiek van de migratie eens op zijn Jip- en Jannekes benaderen. Dan snapt het NOS-journaal het ook.

Eerst moeten we alle internationale verdragen buiten werking stellen. Want die zijn altijd een blok aan het been als iemand een logisch voorstel heeft. Oude contracten met de VN of EU maken ons het leven zuur. Weg ermee. Oh, en alle juridische ja-maren en het-kan-niet-wanten zetten we ook buiten de deur. Met juristen kun je tenslotte de oorlog niet winnen. Geregeld. De weg is nu vrij voor het eerste kabinet-Jip&Janneke.

Kijk, zegt Jip. Je hebt échte vluchtelingen en nep-vluchtelingen. Echte vluchtelingen zijn in directe nood. Ze worden gewoon vermoord of er valt een bom bovenop hun huis als ze blijven. Ze willen niet weg, maar ze moéten weg. Er zijn veel landen met gevaar. Dat zijn de echte vluchtelingen.

Nep-vluchtelingen zijn niet in directe nood. Ze willen wel op een andere plek gaan wonen, maar alleen omdat ze geen zin of talent hebben om hun eigen poepland beter te maken. Ze hoeven niet weg, maar ze willen weg. Er zijn heel veel arme mensen in de wereld die allemaal liever bij ons zouden willen wonen, omdat zij bij ons beter af zijn. Dat zijn de nep-vluchtelingen.

Jip knikt. Helder, zegt hij. Laten we eerst eens naar de nep-vluchtelingen kijken, zegt Janneke. Als we iedereen die in een poepgat woont naar Nederland laten komen is het gauw voorbij met de pret. Dan puilt ons land uit en raakt ons geld voor zielige mensen te snel op. Laten we afspreken dat we alleen mensen binnenlaten die een goed diploma hebben en kunnen komen werken. Mensen die hun eigen huis, hun eigen eten, hun eigen dokter kunnen betalen.

Hun kinderen gaan naar de internationale school. Ze kunnen hier blijven wonen zolang ze werk hebben, anders moeten ze weer naar huis. Na tien jaar werken mogen ze misschien wel Nederlander worden, als ze dat willen, maar dan moeten ze hun andere land vaarwel zeggen. En als ze eenmaal Nederlander zijn, krijgen ze dezelfde rechten als wij en ook dezelfde plichten als wij.

Goed idee, zegt Jip. Dat doen we.

Dan de echte vluchtelingen, zegt Janneke. Die moeten gewoon niet meer zo ver weg reizen. Ze kunnen beter in de buurt blijven van hun land, want het is tijdelijk. We kunnen ze wel tenten, dekens en dokters sturen om te helpen, en voedselpakketten en zo, want wij zijn rijk en we vinden het zielig. Maar ze moeten niet naar Nederland komen. Jip knikt. Precies, zegt hij, trouwens, waarom mogen vluchtelingen voor de eeuwigheid in Nederland blijven?

Stel je voor, als iemand in jouw huis komt schuilen bij een onweersbui, en dat ie dan gewoon nooit meer weggaat, ook al schijnt de zon allang weer. Dat slaat toch nergens op? Als je thuisland weer veilig voor je is moet je teruggaan. Dat gaat veel makkelijker als je in de buurt bent. Dat moet ook, want wie gaat anders die puinhopen van de oorlog opruimen of het land beter maken? En ook je kinderen moeten mee, want je moet zelf voor hun opvoeding zorgen.

Janneke knikt. Maar dan fronst ze haar wenkbrauwen. Maar hoe zie je nou wie een echte is en wie een nep-vluchteling, vraagt ze. Sommige mensen doen net alsof. Even denkt Jip na. Oh, roept hij dan, ik weet het! Je moet gewoon Kajsa Ollongren vragen. Die weet precies het verschil tussen nep en echt! Die roept allemaal belangrijke mensen bij elkaar en die gaan dan in die tenten kijken. Ja, lacht Janneke en ze doen een High Five. Opgelost!

© OpinieZ.com 2018. U kunt dit artikel delen via de knoppen onder de advertenties.

De OpinieZ-artikelen van YorienvdH (volg twitter-icon @yoriendvdh) vindt u 👉🏽 HIER 👈🏽

Reacties worden gemodereerd. Let op uw taalgebruik. Schelden en tieren is niet toegestaan. > Lees hier onze spelregels < Reacties die onze regels schenden worden verwijderd. Herhaalde overtredingen, oproepen tot geweld, beledigingen, Holocaust-vergelijkingen en antisemitisme leiden tot een permanente ban. De redactie treedt niet in discussie over de reden voor verwijdering van een reactie, noch over een ban. Ongeldige e-mail-accounts worden geblokkeerd.