Spot is de zuurstof van ons bestaan

Pijnlijke woorden houden je scherp en alert

Nar op straat

Titelfoto: Nar op straat

 

Sticks and stones may break my bones, but words will never hurt  me”. Dit Engelse kinderrijmpje uit de 19e eeuw lijkt zijn langste tijd gehad te hebben. Beledigen mag niet, zo beweren velen, want dat doet pijn! En pijn is haat! Laten we alles met de mantel der liefde bedekken! Anders komt er oorlog en zo!

Maar juist de mantel der liefde is verstikkend. Ze bedekt de waarheid, verdrukt het inzicht. Ze  beneemt ons de adem. De mantel der liefde is de vijand van de westerse benadering waarin we juist willen ontsluieren, kritische vragen willen stellen en alles tegen het licht willen houden. Waarin we elk idee op de proef mogen stellen door het stevig te bespotten. Spot is geen haat. Spot is de zuurstof van ons bestaan in de vrije democratie.

Woorden  kunnen pijn doen, klopt. Spotprenten ook. Humor en spot kunnen kwetsen en heilige huisjes van anderen omver werpen. Auw! Ook een tetanusprik van de dokter kan pijn doen. En de boor van de tandarts. Is pijn dan een reden om niet meer naar de dokter te gaan? Niet meer naar de tandarts? Is pijn een reden om je gebit te laten verrotten en de ziektekiemen te laten zegevieren?

Woorden kunnen je ook door elkaar schudden. Spot doet dat. Turbulentie tijdens een vliegreis kan je ook door elkaar schudden. Een bus of een tractor op een hobbelige weg. Is het niet willen schudden voldoende reden om  vliegtuigen te mijden of over een hobbelig pad te gaan? Om altijd maar thuis te blijven en nooit iets van de wereld te zien?

Woorden kunnen je in de war brengen en van inzicht laten veranderen. Humor kan dat. Spot kan dat. Een boek of film kan je ook even in de war brengen. Volwassen worden. Kinderen krijgen. Ervaring opdoen. Schade en schande brengen je ook in de war. En geven nieuwe inzichten.

Is het niet in de war willen raken voldoende reden om boeken en films te mijden, om niet volwassen te worden, geen kinderen te krijgen, geen ervaring en kennis op te doen? Moet je dan maar jong en onwetend sterven om te voorkomen dat je eens een keer ergens in de war raakt?

Nee, natuurlijk niet.

Een tetanusprik is niet fijn. Turbulentie is niet fijn. Onthutsende ervaringen zijn niet fijn. Maar we gaan naar de dokter, we reizen  en lezen en worden volwassen.

Zonder spot is er geen pijn, maar ook geen zuurstof. Zonder spot blijf je kwetsbaar en blind voor de waarheid, blind voor de wereld om je heen. Zonder spot denk je niet na. Zonder spot blijf je hangen in onlogische tradities en blijven je gedachten op hun  beginpunt steken. Zonder spot was het Vaticaan hier de baas, zonder spot hadden we geen Toon, Freek, Youp, Theo, Brigitte, Hans, Lenette, Herman, Najib, Guido of Koot en Bie gehad en zaten we nog altijd schijnheilig in onze zwarte kousen te sidderen.

Spot is onze spiegel. Of het nou de hofnar in de Middeleeuwen is, de zedenschets op het toneel in de 18e eeuw,  of de cartoonist in onze tijd, ze houden ons allemaal een spiegel voor om ons te laten ontdekken hoe we er écht aan toe zijn. Spot is een noodzakelijke provocatie tot nieuwe  gezichtspunten en verse gedachten. Spot is een provocatie tot groei. Ook bij moslims in Nederland. Verse gedachten voeden immers onze toekomst. Spot heeft ons inzichten gebracht die ons uiteindelijk hebben bevrijd. Spot heeft ons meer gebracht dan domme devotie ooit kan doen.

Ja, woorden kunnen pijn doen. Humor. En spotprenten. En injecties. En de boor van de tandarts. Nou en? Die pijn is te verdragen omdat  we weten waar ze voor dient. Zo zullen pijnlijke woorden en beelden ons ook beschermen tegen ziek worden, ze openen onze ogen ook al kun je er eerst niet zo om lachen, ze houden je scherp, alert, ze tonen de wereld vanuit een frisse hoek, ze brengen je in de war maar geven je daarmee een breder inzicht, om verder te komen in de 21e eeuw.

Hij die spot in ons land wil tegengaan, hij die liever de mantel der liefde drapeert, draagt de vooruitgang en het denken definitief ten grave.

Reacties worden gemodereerd. Let op uw taalgebruik. Schelden en tieren is niet toegestaan.                                                 >>> Lees hier onze spelregels <<<

Reacties die onze regels schenden worden verwijderd. Herhaalde overtredingen, oproepen tot geweld, beledigingen, Holocaust-vergelijkingen en antisemitisme leiden tot een permanente ban. De redactie treedt niet in discussie over de reden voor verwijdering van een reactie, noch over een ban. Ongeldige e-mail-accounts worden geblokkeerd.

Abonneren op reactie(s)
Abonneren op
guest
9 Reacties
Meeste stemmen
Nieuwste Oudste
Inline Feedbacks
Bekijk alle reacties
BegrensEuropa!
BegrensEuropa!
5 jaren geleden

Het is vrij eenvoudig om anti-semitische cartoons te vinden op het Internet. Ze zijn vrijwel zonder uitzondering verre van smaakvol. Ze worden wereldwijd met grote regelmaat afgedrukt in de arabische en niet-arabische islamitische pers.Er ligt niemand wakker van. Men zou kunnen zeggen dat het niets met godsdienst te maken heeft, terwijl dat bij Mohammed cartoons wel het geval is. En dan komt het op het terrein van de godslastering. Het probleem is alleen dat Mohammed de stichter is van een godsdienst met een uiterst twijfelachtige reputatie. En dat moslims die godsdienst zeer serieus nemen. Het kwaadaardige karakter van die godsdienst moet bestreden worden. Dat gebeurt op allerlei fronten. De wijze van godsdienstbeleving van moslims maakt dat noodzakelijk. Dialoog, debat, politiek, analyses. Alles uit de kast om duidelijk te maken dat niet alle niet-moslims de culturele, nationalistische, religieuze, totalitaire, anti-westerse, sexistische en criminele uitwassen van islamitische migranten voor lief nemen. En dan zwijg ik over de steekpartijen en terreur om spotprenten te verbieden en onze cabaretiers het zwijgen op te leggen. Het is al zover dat diegenen die hun afschuw willen uitspreken over de islam dat alleen anoniem durven te doen, ik incluis. In plaats van minder cartoons zou ik willen pleiten voor meer cartoons over Mohammed, koran, allah, sharia, ottomanen, arabieren, moren, zuid-aziaten en zuidoost-aziaten, al dan niet smakeloos. Een offensief om de vrijheid van meningsuiting weer te heroveren op de islam en de publieke opinie. De Denk treiteraars en al diegenen die erop gestemd hebben verdienen dat. Totdat ze bij zinnen komen. Ik neem vooralsnog aan dat ze daar toe in staat zijn.

Soiberg
5 jaren geleden

Helemaal mee eens. Spot is het zout in ons bestaan. Smaakversterkend indien met mate gebruikt , pijnlijk bijtend bij open wonden, maar weer wel ontsmettend.
Spot Mot , net als humor

Frans
Frans
5 jaren geleden

Spot is tegengif voor geloven, om het even of dit nu in een pedofiele struikrover of in windmolens is.
Het is tevens een wapen tegen indoctrinatie, en tegen voor waarheid verkochte leugens.
Daarom zijn de Islam, de politiek correcte elite, en de linkse media, zo verbonden in hun strijd tegen de spot.
En bij gebrek aan argumentatie vervalt men dan tot zowel fysiek als justitieel als verbaal geweld.
Al doende bereiken ze echter exact het tegenovergestelde van wat ze willen bereiken.
Des te meer mensen ze vermoorden, voor de rechtbank slepen, of als racist wegzetten, des te meer slapende honden ze wakker maken.
Ze spelen met vuur, en de enige vraag die nog rest is niet of maar wanneer ze hun billen gaan branden.
Wat mij betreft kan dat niet snel genoeg wezen.

max
max
5 jaren geleden

IK ga dit verhaal uitdelen in het midden oosten.
Top Yorien!

ni28
ni28
5 jaren geleden

Er zijn vandaag de dag velen die ons van het zuurstof willen afhelpen. Autocratische krachten van binnen en buiten die onze vreedzame bestaan willen ondermijnen. Falende politici die door hun politieke correctheid verlamd zijn en op hun knieën oplossingen zoeken. Zij geven zich over en zo onze cabaretiers en iedereen die verlicht hoort te zijn. Wij zijn langzaam aan het stikken en het ligt niet aan de CO2 gehalte maar menselijke lafheid.

R.kritisch
R.kritisch
5 jaren geleden

Werkelijk prachtig verwoord!!!
Chapeau!!!

Es Renes
Es Renes
5 jaren geleden

Deze reactie plaatste ik op fb, waar iemand uw artikel had gedeeld. Hij gaf aan: reageer dan op het artikel/ ‘laat dat de auteur weten’, wat ik bij deze doe. Ik schreef op fb:
‘Je verbindt hier 2 dingen aan elkaar waar ik het niet mee eens ben/ die ik wil weerleggen…
Opzettelijk beledigen met als doel haat te zaaien en mensen tegen elkaar op te zetten: daar ben ik pertinent tegen. Oorlogzaaiers, wat mij betreft krijgen die geen grond onder de voeten. Maar: een debat voeren wat al 25 jaar ontweken wordt (over onze samenleving, multi-culti dat dat prima kan èn wat anders is dan, hardnekkige ‘gelovigen’ die vernietiging van een ander nastreven): daar ben ik voor! Zaken die niet kloppen met de mantel der liefde bedekken, daar is nog geen enkele maatschappij beter van geworden, alleen maar slechter. Het is hoog tijd voor het juiste! politieke debat. Anders gaan we voor het ontwijken een hoge prijs betalen. Maar: zij die aan zet zijn, durven niet! En weten de discussie ook niet op de juiste wijze op gang te brengen 😒 ‘
Dus: mooi artikel over spot maar er is veel meer te zeggen over deze materie, wat u nu gewoon buiten beschouwing laat.
Vr gr EMR

Henny Keur
Henny Keur
5 jaren geleden

Ja Yourien, spot is leuk, is spannend, uitdagend, prikkelt de geest. Helaas wordt dat maar weinig begrepen en kiest men vaak voor twee andere uitersten.
De mantel de liefde of het liefdeloos kwetsen.
Die laatste keuze miste ik in je betoog.
Met spot in de juiste context geplaatst, relativeer je een situatie, haalt de scherpe kantjes weg of benadruk je juist het niet belangrijke van een belangrijk gebracht bericht. Zet je weer met beide benen op de grond. Schijnwijsheid ontmaskeren als zotheid. De glimlach in onze samenleving. Maar helaas velen hebben lange tenen. Ik noem dat altijd ‘krap in de sokken staan’ en voelen zich persoonlijk aangetast.
Kwetsen is echter niet bedoeld om te relativeren, maar om te beschadigen. Het lokt onnodig geweld uit.
Daarentegen heeft de mantel der liefde helemaal niets met liefde te maken, maar alles met zelfkoestering en dat roept terecht wrevel op bij anderen die daadkracht verwachten en correctie van foute zaken.
Spot met de bedoeling te kleineren en belachelijk maken is totaal iets anders dan spot om te relativeren al is de grens ertussen soms dun en dus spannend. Zoiets als de grens tussen ironie en sarcasme.
Als de reactie op één van bovenstaande vormen een gewelddadige actie is, dan is onze beschaving in het geding. Dat kan nooit of te nimmer getolereerd worden.

C.F.J. Ooijevaar
C.F.J. Ooijevaar
5 jaren geleden

Weliswaar sympathiek, maar wel wat gekunsteld,

9
0
We zijn benieuwd naar uw reactiex
()
x

Ontdek meer van OpinieZ

Abonneer je nu om meer te lezen en toegang te krijgen tot het volledige archief.

Doorlezen