Maak kandidaat-bewindslieden vóór de verkiezingen bekend!

Blijven de politieke partijen elitair in de verborgenheid opereren of passen ze zich aan de transparantie eisende tijdgeest aan? Een pleidooi voor het vooraf bekendmaken van beoogde bewindspersonen.

Duisterheid
Er zijn vele belangen in Den Haag. Sommige kunnen het daglicht niet verdragen. Hierdoor worden er voor de buitenwereld vaak ondoorzichtige besluiten genomen. Door de opkomst van internet, de toegenomen mondigheid van de mens en de globale opstand tegen de elite komt deze duisterheid steeds meer onder druk: er is een behoefte aan zoveel mogelijk transparantie. De wereld van de elite en de echte wereld botsen steeds vaker en harder. Rutte speelt een politiek spel in Brussel inzake het Oekraïne Referendum, George Soros financiert in het geheim allerlei linkse organisaties en schrijnender: de nabestaanden van de MH17 wachten nog steeds op het echte verhaal.

Verkiezingsprogramma
Binnenkort verschijnen weer de verkiezingsprogramma’s, met daarin thematisch de standpunten beschreven. Deze standpunten zijn een combinatie van de mening van de politieke partij, de fractie, lobbykantoren en belangengroepen. Het is op dit moment een dagtaak voor bijvoorbeeld de werkgeversorganisatie van de Universiteiten (VSNU), om de paragraaf over hoger onderwijs goed in de verschillende programma’s te krijgen. De coördinatie van de verschillende paragrafen gebeurt vaak door partijspecialisten.

Ministers
Bij het realiseren van het verkiezingsprogramma tijdens een eventuele regeringsperiode komt meer kijken dan alleen inhoud. Het gaat namelijk om de combinatie van de inhoud en de geleverde bewindspersoon. Het is dus onbegrijpelijk dat de door een partij voorgestelde kandidaat-bewindslieden ontbreken in het verkiezingsprogramma. Dit moet veranderen.

Maatschappelijk middenveld
Het is een illusie om te denken dat je geen verstand van de inhoud hoeft te hebben om een succesvolle leider te zijn. Een minister die het ministerie van Onderwijs gaat leiden heeft op zijn minst enige ervaring nodig met het onderwijsveld om succesvol te zijn. Het beste beleid wordt gemaakt door hoogwaardige specialisten die hun vak verstaan, aandacht voor detail hebben, zonder het overzicht en de samenhang te verliezen. Het maar eindeloos rouleren van ministers en staatssecretarissen over de verschillende departementen zoals nu gebeurt, is vooral bedoeld om iedereen weer onder dak te brengen.

Praktische werkwijze
Historisch gezien wordt de lijsttrekker van de grootste partij de premier, maar het wordt tijd dat de volledige, door een partij voorgestelde ploeg bekend wordt. Welke ministers heeft Wilders op zijn lijst als de PVV in het kabinet komt? Wie heeft Alexander Pechtold geselecteerd? Gaat Joram van Klaveren het kabinet in of blijft hij fractievoorzitter? En wie wordt de minister van Financiën van de SP? Vandaar de simpele en duidelijke oproep aan de politieke partijen: maak vooraf de ministerploeg bekend waarmee de klus geklaard gaat worden! Welke militair gaat defensie doen? Welke ROC-bestuurder wordt de minister van Onderwijs? Welke ondernemer gaat Economische Zaken doen en welke bankier gaat naar Financiën?

Koppeling
Heel concreet betekent dit dat iedere politieke partij een lijst met bewindspersonen presenteert gekoppeld aan een specifiek departement. Voor de VVD kan dit bijvoorbeeld Volksgezondheid en Schippers zijn. Iedereen begrijpt dat Nederland een coalitieland is en dat er een verdeling van departementen volgt tijdens de formatie. Als het resultaat van de formatie is dat het CDA het ministerie van Buitenlandse zaken mag doen, dan kan de voorgestelde persoon op de lijst voor BuZa van het CDA zijn plek innemen.

Betrouwbaarheid wordt cruciaal tijdens deze verkiezingen. En het volgende kabinet staat voor een grote opgave. Voor de uitvoering van het beleid moet de juiste persoon op de juiste plek zitten in het team.

Het stemmen op een politieke partij is meer dan een stem op de inhoud. Het wordt tijd dat de partijen hun programma vooraf een gezicht geven.

Reacties worden gemodereerd. Let op uw taalgebruik. Schelden en tieren is niet toegestaan. > Lees hier onze spelregels < Reacties die onze regels schenden worden verwijderd. Herhaalde overtredingen, oproepen tot geweld, beledigingen, Holocaust-vergelijkingen en antisemitisme leiden tot een permanente ban. De redactie treedt niet in discussie over de reden voor verwijdering van een reactie, noch over een ban. Ongeldige e-mail-accounts worden geblokkeerd.

1 Reactie
Meeste stemmen
Nieuwste Oudste
Inline Feedbacks
Bekijk alle reacties
trackback
6 jaren geleden

[…] gewaardeerde collegabloggers van OpinieZ wisten de afgelopen dagen de wereld te verrassen met een column van Rutger van den Noort. Een stuk dat overigens het verschil in zienswijze tussen OpinieZ en Batavirus meteen duidelijk […]