Homobeweging durft de islam niet aan te klagen

Ook in Nederland is de homobeweging de weg kwijt als het om de islam gaat. De nasleep van de moord in Orlando laat dat zien. Er werd verwezen naar universele homohaat en homofobie, de eenzame wolven en een zichzelf hatende verkapte homo die toch weer geen en toen weer wel homo was. Er was vaak sprake van een ‘tragedie’ in plaats van islam-gerelateerde moord.

Islamofobie
De reactie op ‘rechts’ en die van Trump waren voor LGBT’ers belangrijker dan de islamitische homohaat. Hooguit werd er in een terzijde nog wat gemompeld: o, ja, het heeft ook iets met de islam te maken. Maar al snel werden de spandoeken weer uitgerold dat islamofobie net zo erg is als homofobie, zo niet erger. Het had eigenlijk ook niets met religie en de islam te schaften. Toch? Ondertussen werd er veel getreurd en getroost. Met lampjes.

Maar waar was de woede?

Poetin
Een paar jaar geleden werd er nog gefloten en gegild toen Poetin in het Scheepsvaarthuis in Amsterdam acte de presence gaf. Tot in de dinerzaal was het te horen, zei men later. Poetin had om zijn machtsbasis te versterken en om zijn cynische gezag ‘inhoudelijk’ te legitimeren met de zeer homofobe Russisch-orthodoxe hoge geestelijkheid aangepapt. Wij waren het wisselgeld.

Het zou uitlopen op zeer repressieve wetgeving voor homo’s. Het zou een voedingsbodem vormen voor extreemrechtse hooligans om ons soort mensen af te tuigen en het leven zuur te maken. Terecht verhief de Nederlandse homobeweging haar stem. Toen was er woede.

Vermoord
Honderd jonge LGBT-mannen en -vrouwen worden met voorbedachte rade vermoord en verwond. Door een moslim die niet tegen zoenende mannen kan, die uit een streng religieus milieu komt waar homo’s worden gehaat. De Nederlandse homogemeenschap noemt het niet, durft de islam niet aan te klagen en te joelen tegen moslims die nog steeds hun bestaan niet pruimen, omdat ze zo zijn.

Alleen Erwin Olaf, het ‘rechtse’ enfant terrible, durfde het aan om in de Volkskrant een protest-rouwadvertentie te plaatsen, waarin God genoemd werd. God ja, en niet Allah. Hij zal zijn knopen hebben geteld en ik geef hem geen ongelijk.

Doodstraf
Toch is er alle reden voor homo’s om net zo woedend te zijn op de islam als op grote delen van het christendom. Er zijn teveel islamitische landen waar homo’s geen leven hebben, waar de doodstraf geldt of gevangenisstraffen. Er zijn teveel islamitische rechtsgeleerden die een bedreiging zijn voor iedereen die op hetzelfde geslacht valt. Bij de Verenigde Naties verzetten teveel islamitische landen verenigd in de IOC zich tegen LGBT-rechten. Vorige maand nog blokkeerden 51 islamitische landen 11 LGBT-organisaties de toegang tot een belangrijk HIV-AIDS gezondheidscongres.

Superdiversiteitsnicht
Er zijn helaas ook teveel gewone moslims die homoseksualiteit verafschuwen en veroordelen. En ja, er zijn liberale moslims en vrijzinnige stromingen, bondgenoten, meer nog, lotgenoten, maar ook heel veel niet. Maar laten we vooral niet bosieboos worden op de islam, kirt de poststructuralistische, antiracistische, intersectionele, inclusieve superdiversiteitsnicht in zijn safe place met waxinelichtjes.

Hoeveel moskeeën hebben de regenboogvlag halfstok gehangen? Hoeveel moslimorganisaties hebben van zich laten horen? Hoeveel solidariteit kwam er uit islamitische landen? Hoeveel inclusieve ‘matti’s’ van Tofik Dibi waren er bij het homomonument in Amsterdam? Nee, het was stil aan de overkant, erg stil.

Religieus profilen
En de ‘progressieve’ LGBTQIA’ers laten het gebeuren. Samen tegen de ‘islamofobie’ en tegen het ‘wij-zij denken’. Vooral geen analyse maken van de seksuele vooroordelen in de islam, vooral geen stemverheffing en gejoel tegen de zoveelste homo-hatende imam. Ontkennen dat er een ongemakkelijk islamitisch probleem is. Het nieuwste woordje wordt al in stelling gebracht: wie de islam kritiseert doet aan religieus ‘profilen’. Hoe ideologisch verward en masochistisch kun je zijn.

Het is de hoogste tijd dat de homobeweging terugkeert naar haar progressieve emancipatie-idealen van weleer, naar zelfbeschikkingsrecht, naar een fier seculier leven, zonder goden en profeten, toen links nog links was en verlichting iets anders dan een lullig kaarsje.

En dat zij zich ook en vooral uitspreekt tegen die delen van de islam die onverdraaglijk zijn en dat zij daardoor weer tot lichtbaken van verre wordt voor eenieder die ‘naar vriendschap een mateloos verlangen’ heeft.

Over de auteur

Joep Schrijvers
Joep Schrijvers
Managementboekenschrijver, leiderschapshistoricus en veranderkundige.
Werkt op dit moment aan drie projecten:
1. Onderzoek naar Leiderschap in veranderingsprocessen (met de Kring Andragologie en de UvA).
2. Intellectuele geschiedenis: Leiderschapsadviezen in de Westerse cultuur, van Homerus tot Johan Cruijff.
3. Het boek: ‘Wijvenstreken’, het politieke spel van vrouwen in organisaties.

Reacties worden gemodereerd. Let op uw taalgebruik. Schelden en tieren is niet toegestaan. > Lees hier onze spelregels < Reacties die onze regels schenden worden verwijderd. Herhaalde overtredingen, oproepen tot geweld, beledigingen, Holocaust-vergelijkingen en antisemitisme leiden tot een permanente ban. De redactie treedt niet in discussie over de reden voor verwijdering van een reactie, noch over een ban. Ongeldige e-mail-accounts worden geblokkeerd.

Abonneren op reactie(s)
Abonneren op
guest
4 Reacties
Meeste stemmen
Nieuwste Oudste
Inline Feedbacks
Bekijk alle reacties
webmaster NRP
6 jaren geleden

Facebook blokkeert Gay-site vanwege islam-kritisch artikel over Orlando: http://www.nieuwreligieuspeil.net/node/6561

Wil Pronk
6 jaren geleden

Het gaat de laatste week weer goed
met alle islam gerelateerde zaken,
al zeggen ze steeds weer
dat dit er niets mee heeft te maken.

49 doden zijn er in Orlando te betreuren,
en in Frankrijk is een kleuter
zijn beide ouders kwijt,
maar daar mogen we niet over zeuren.

Want wij tonen te weinig begrip
voor al die rare kuren,
dat vasten is heel erg zwaar, dan raak je in een dip,
de criminaliteit stijgt daardoor met stip.

Een ritje met de bus
kun je beter niet meer maken,
die stoeptegels en stenen
zouden je wel eens kunnen raken.

De politie met de handen in het haar,
ze mag immers niet etnisch profileren.
Ze weet wie de daders zijn,
maar durft niemand te arresteren

Een lijnbus is uiteraard geen gouden koets,
en een waxinelichtje is een heel gevaarlijk wapen,
daar kan geen baksteen tegenop,
toen zat de politie niet te slapen.

En in het hele land vliegen er auto’s inde brand,
mensen worden bedreigd, soms neergestoken.
Je mag op straat niet eten of een sigaretje roken,
in bepaalde wijken blijkt dat niet met hun regels te stroken.

Wat is er in dit land in Godsnaam aan de hand,
er wordt niet ingegrepen, dat tuig krijgt de vrije hand.
De burger betaalt steeds opnieuw de schade,
waar dit naar toe gaat, valt te raden!!!

Door:
“Willemientje”

Arie
Arie
6 jaren geleden

Dit probleem is niet kenmerkend voor de homobeweging.

De vrouwenbeweging durft niks te zeggen over kindhuwelijken, massa-aanrandingen of imams die beiden verdedigen, of zelfs promoten. Dus maken ze zich liever druk over roze meisjesspeelgoed en niet-bestaande glazen plafonds. Welke feministische “powergirl” vergeleek ook alweer genitale verminking (dat kinderen gedwongen ondergaan) met cosmetische chirurgie?

En dan de antiracisme lobby, die voor bijna 99% bestaat uit racistische blankenhaters. Maar ook de tientallen antiracisten die ècht tegen racisme zijn durven nooit kritiek te leveren op het antisemitisme in de islam. Daarom vinden we het doodnormaal dat er tijdens demonstraties tegen bijvoorbeeld cartoons, Wilders of de dood van een crimineel altijd “hamas, de joden aan het gas” wordt gezongen. Geen enkele “antiracist” durft ook het ontkennen èn verheerlijken van de Armeense genocide door de denk-aanhang te bekritiseren.

Punt is dat de macht van de linkse kerk is gebaseerd op het uitdelen van subsidies aan zichzelf; daarom predikt vrijwel elke subsidiespons linkse dogma’s. Vandaar de hypocrisie van al die subsidieclubjes; men bijt niet de hand die voedt.

bari1951
6 jaren geleden

Dit is op Kattukse Vrienden voor Israël herblogd.

4
0
We zijn benieuwd naar uw reactiex
()
x