Moeten homo’s opnieuw de kast in?

Soms stuiteren principes op de praktijk en doe je wat je eigenlijk niet wilt doen. Zo was ik een aantal jaar geleden in Moskou bij een vergadering van de Russische homofederatie. Met twintig anderen zat ik in een krap kantoortje van een disco.

Tegen het einde ontstond een discussie over hun voorman, die bij een demonstratie tegen Poetin was gearresteerd en gevangen zat. Zij wilden voor hem een steuncomité in het leven roepen. Maar moesten ze in de agitprop nu wél of juist níet vertellen dat hij hun homovoorzitter was? De conclusie werd dat niet te doen. Het risico was te groot dat hij in de gevangenis in elkaar geslagen zou worden en verkracht.

Ik hoorde onlangs van een homoseksuele Koerd, die net als zijn halve familie was gevlucht. Hij was in Amsterdam terechtgekomen. Hij werd verliefd op een Hollandse jongen en ging samenwonen. Maar er was natuurlijk wel een probleem. Het stel reisde geregeld naar Oostenrijk en Duitsland om zijn verwanten te bezoeken. Wat moesten ze hen vertellen? Hun besluit was dat de Amsterdammer terug de kast in zou gaan en hij niet de, maar een vriend zou zijn. Het risico van verstoting en geweld was te groot. Soms is het beter te zwijgen waar spreken gewenst is.

De COA offert dus bedreigde lgbt’s
aan principes van gelijkheid

En wíj hebben de kwestie met lgbt-vluchtelingen in AZC’s, die door mede-asielzoekers worden bedreigd, gepest en geslagen. AFgelopen week kwamen ze met een onthutsende open brief naar buiten, die ook hier op OpinieZ werd gepubliceerd. Wat zij aan homohaat meemaken is ongehoord. Stuitend hierbij is de handelwijze van het COA, dat deze mensen in gevaar heeft gebracht door hen geen veilige plek te bieden. Ook het kabinet wil dat niet. Zij offert dus bedreigde lgbt’s aan principes van gelijkheid. Bussemaker wil asielzoekers dan nog wel voorlichten over homorechten: of je pyromanen een cursus brandpreventie geeft terwijl je bewoners in brandende percelen laat zitten.

Onder homo’s wordt hierover natuurlijk ook gediscussieerd. Moet je homovluchtelingen wel apart onderbrengen? Is dat niet capituleren voor de homohaat die met islamitische vluchtelingen meekomt? Je moet toch vanaf dag één luid en duidelijk stellen dat zij zich aan onze Westerse waarden moeten houden!

Ik geef deze principiële lgbt’ers allemaal en volledig gelijk: nooit meer zwijgen, nooit meer de kast in. We laten ons de erfenis van Niek Engelschman en Benno Premsela niet afnemen, niet door Pegida-aanhangers, niet door christenen, niet door moslims en al helemaal niet door regressieve fop-feministen. Nooit.

nooit meer zwijgen, nooit meer de kast in

Maar ja, soms stuiteren principes op de praktijk. Je zal maar regenboog-voorzitter zijn en in Poetins kerkers creperen, met je geliefde je Koerdische vader in Wenen bezoeken of als homoseksuele vluchteling in een AZC van het COA zitten. Wat zijn principes waard wanneer je persoonlijke veiligheid op het spel staat? Niet iedereen is voorvechter of held. Je mag dat ook van niemand eisen.

En dat laatste is precies wat COA-bestuurders en het kabinet nu doen en de homo-bestuurders in Moskou toen níet deden. Zij brengen homoseksuele vluchtelingen tegen hun zin naar de frontlinies van de emancipatiestrijd. Wanneer deze asielzoekers vervolgens de strijd aangaan door aangifte te doen of uit de school te klappen, keert datzelfde COA zich tegen hen. Hoe verraderlijk, inhumaan en pervers kan een organisatie zijn!

Homoseksuele asielzoekers vluchten twee keer: eerst uit eigen land en dan uit de opvangcentra van het COA. Voor hen moet snel een aparte opvang komen: dat moet het standaardbeleid worden.

Over de auteur

Joep Schrijvers
Joep Schrijvers
Managementboekenschrijver, leiderschapshistoricus en veranderkundige.
Werkt op dit moment aan drie projecten:
1. Onderzoek naar Leiderschap in veranderingsprocessen (met de Kring Andragologie en de UvA).
2. Intellectuele geschiedenis: Leiderschapsadviezen in de Westerse cultuur, van Homerus tot Johan Cruijff.
3. Het boek: ‘Wijvenstreken’, het politieke spel van vrouwen in organisaties.

Reacties worden gemodereerd. Let op uw taalgebruik. Schelden en tieren is niet toegestaan. > Lees hier onze spelregels < Reacties die onze regels schenden worden verwijderd. Herhaalde overtredingen, oproepen tot geweld, beledigingen, Holocaust-vergelijkingen en antisemitisme leiden tot een permanente ban. De redactie treedt niet in discussie over de reden voor verwijdering van een reactie, noch over een ban. Ongeldige e-mail-accounts worden geblokkeerd.

Abonneren op reactie(s)
Abonneren op
guest
1 Reactie
Meeste stemmen
Nieuwste Oudste
Inline Feedbacks
Bekijk alle reacties
Frances van Rijn
7 jaren geleden

‘De homo” als subsidiepotje! In principe zijn er -los van het homo-zijn- strafbare feiten gepleegd waarvan aangifte kan worden gedaan. Helaas kan de politie geen tijd vrijmaken voor veel aangiftes, aangezien de asielproblematiek momenteel 30% van de capaciteit opslokt……

1
0
We zijn benieuwd naar uw reactiex
()
x