‘Moslim zijn’ is het nieuwe sexy

Maandag. De dag was amper begonnen of het woord #ramadan galmde al als een oosterse gebedsroep over de Hollandse daken. Radio en tv, zelfs het Achtuur-Journaal , de social media, Twitter met versierde hashtag. Ze struikelden over elkaar om het er vooral over te hébben.

Überhip
Niemand wou achterblijven. Alsof het überhip is om het woord te gebruiken. Alsof je helemaal deugt als je er aandacht aan besteedt. Alsof de ramadan ertoe doet voor heel Nederland. Alsof moslims met hun middeleeuwse gebruiken opeens het nieuwe sexy is.

Zondag nam ik mij nog voor om niet meer over malle religieuze gebruiken te spreken. We leven immers in een seculier land waar het de wet is die de dienst uitmaakt, waar religie geacht wordt niet veel meer dan folklore te zijn, met kerkklokjes, pittoreske processies en fraaie muziekjes en zo. Religie en kerk, het wordt steeds onbelangrijker, men spreekt al jaren van de ‘ontkerkelijking’, omdat mensen steeds beter leren nadenken en steeds meer gebruik maken van wetenschappelijke feiten.

Opinieleiders
Maar dat is buiten de waard gerekend. Dat wil zeggen, de in nood verkerende journalistiek, de politiek-correcte media, de onnozele leraren in het basisonderwijs en de verkiezingsgevoelige politiek. Dit zijn onze zogenaamde opinieleiders in Nederland, mensen die de ontwikkelingen kritisch zouden moeten bekijken. Maar weten zij veel. Zij laten zich sturen door primaire emoties, hypes, ophef, fitties… ‘Wat zijn de trending topics op Twitter vandaag, Jojanneke?’

Deze ‘opgeleide’ mensen hebben aan wetenschap en ratio een broertje dood (‘Oh, wat ingewikkeld allemaal, jongens!’) en vinden logisch nadenken vooral iets voor hopeloze nerds. De rekentoets is al te hoog gegrepen en technologie is voor hen niet veel meer dan de nieuwste iPhone of een zelfdenkende auto op de A2. Ze weten niet eens dat Bluetooth een Nederlandse uitvinding is.

Pronken met de ramadan
Deze liever niet nadenkende mensen hebben nu voor 2016 bedacht: Moslim zijn is hip! Een hoofddoek dragen is supercool. Lekker pronken met de ramadan. Opscheppen met state-of-the-art gebedskleedjes en religieus rappen in rijmend Arabisch. Zet je 3D-bril op tegen discriminatie. Kun jij al disruptive bidden met je kont omhoog en je gezicht naar het oosten? Maak nu je superfood-maaltijd met cutting edge halalvlees. Heb je trouwens de nieuwste designs in duurzame schotelantennes al gezien?

Kom deze zomer met je virtual- reality-bril naar de moskee, voor een unieke gebedsbeleving of schrijf je in voor de online interactieve vrouwen-naroep-clinic! Als je maar vroom bent! Als je maar moslim bent! Ben jij nog geen moslim? Bekeer je dan nog deze week. Kafir zijn is zó 2015!

Bekrompenheid
Wat vinden onze opinieleiders zichzelf toch ruimdenkend, nieuwsgierig, bij-de-tijd en tolerant. Maar ze hebben geen idee dat ze met deze ruimdenkendheid nu juist oude bekrompenheid binnenloodsen. Hoe ruimdenkender, hoe kortzichtiger.

Ze weten niet dat er in de 20e eeuw juist voor gestreden is om religie naar de achtergrond te dringen, omdat religie en kerk de vooruitgang eeuwenlang in de weg wilden staan. Deze ‘hoogopgeleide’ mensen lezen niet, ze luisteren niet, kijken niet verder dan hun neus lang is en volgen trend na trend.

Dus in 2016 halen ze en masse de benauwde spruitjeslucht van de retro-religie weer de woonkamer binnen, de school in, de straten in. Stelletje sukkels. Denk toch eens na. Kijk toch eens goed. Moslim zijn is zó 630!

Reacties worden gemodereerd. Let op uw taalgebruik. Schelden en tieren is niet toegestaan. > Lees hier onze spelregels < Reacties die onze regels schenden worden verwijderd. Herhaalde overtredingen, oproepen tot geweld, beledigingen, Holocaust-vergelijkingen en antisemitisme leiden tot een permanente ban. De redactie treedt niet in discussie over de reden voor verwijdering van een reactie, noch over een ban. Ongeldige e-mail-accounts worden geblokkeerd.

Abonneren op reactie(s)
Abonneren op
guest
6 Reacties
Meeste stemmen
Nieuwste Oudste
Inline Feedbacks
Bekijk alle reacties
Femia Cools
6 jaren geleden

Prima verwoord!

Jan van Eechoud
Jan van Eechoud
6 jaren geleden

Goed stuk.
Vinger op de zere plek….

bari1951
6 jaren geleden

Dit is op Kattukse Vrienden voor Israël herblogd.

yoha
yoha
6 jaren geleden

tjonge jongen straks is een onthoofding cool.
wat een afgang

Inge Kuntze
6 jaren geleden

Ik ben het zó met je eens, zeer raak geschreven !

Eric
Eric
6 jaren geleden

Logische redenering vanuit gezond verstand. Het is er nog wel.

6
0
We zijn benieuwd naar uw reactiex
()
x