Volg je eigen agenda, niet die van hen

In deze column ga ik het met enige schroom over ‘wij’ en ‘ons’ hebben. Ik spreek liever niet namens een ander. Maar nu moet het toch even. Ik weet het. WIJ impliceert meteen ZIJ en voor je het weet ben je een wij-zij-denker. Foute boel. Toch waag ik het erop.

Ik vind namelijk dat wij veel te weinig geloven in eigen kracht. Wie ‘wij’ zijn, maak ik in dit stuk duidelijk.

Elke dag gebeurt er wel iets in ons land waarvan wij zeggen: hoe is het in godsnaam mogelijk, wie heeft dit bedacht? Van Zwarte Piet tot Hagelslag, van ouderenzorg tot EU, van halal-zwemmen tot besmet verklaren, van vluchtelingen tot moslimhaat. Elke dag is er wel iemand die iets belachelijks doet of zegt in de media, waarvan wij roepen: wat denken ze wel, zijn ze helemaal gek geworden? Dit land is kapot!

Defensief
Dan spugen we in onze handen, scherpen onze pennen en rammelen er dezelfde dag nog blogjes uit, tweets, cartoons, parodieaccounts, briefjes-van, briefjes-voor… Oké, handen: wie van ons heeft er nog NIET over Sylvana geschreven? Ja! Kritiek is onmisbaar en essentieel en vaak ook nog bijzonder vermakelijk. Eén probleempje: het is defensief.

Ik generaliseer. Want je kunt er GeenPeil tegenover stellen. Zelf iets constructiefs bedenken, zelf de aanval kiezen. Het is een moedige uitzondering op de hierboven geschetste Pavlov-reactie. Het referendum bracht miljoenen Nederlanders op de been, meer dan al onze tweetjes en columpjes bij elkaar. En zag je hoe zij (ja,sorry…) volkomen in paniek raakten toen dat gebeurde, hoe zij (neem me niet kwalijk) als dwazen om zich heen begonnen te slaan en de uitkomst direct hebben kaltgestellt?

Zelfdenkend
Ja. We zagen het, maar we gebruikten het momentum niet. Wij zijn namelijk niet georganiseerd. Dat willen we waarschijnlijk ook helemaal niet. Wij, weldenkende Nederlanders die niet aangesloten zijn bij een politieke partij, bij de linkse of enig andere kerk, wij zijn nu eenmaal geen groepsdieren. Wij sukkelen niet achter kuddes aan. Wij zijn tegendraads, bezorgd en boos, maar niemand van ons volgde een gesubsidieerde activistencursus. Wij zijn zelfdenkende wezens, ieder voor zich, de grondwet voor ons allen, wij zijn individualisten met alle ruimte voor ieders mening, vrijheid als grootste goed, het hart op de goede plaats – ik zoek naar woorden.

Herkent u zichzelf al? Wacht, ik doe er nog een schepje bovenop. Wij zijn niet bereid water bij de wijn te doen waar het gaat om de kernwaarden in ons land, maar wel bereid tot verandering zolang het met onze kernwaarden strookt. Wij jengelen niet. Wij durven ons lot in eigen hand te nemen, nadrukkelijk zonder enige vorm van geweld, intimidatie of vernieling. Wij zijn een stelletje vrijheidsminnende sukkels. And proud to be so.

Kuddedieren
Maar wij laten de zij in ons land voortdurend de agenda bepalen. Mensen met wie we het absoluut oneens zijn. Waarom? Zij beginnen over Zwarte Piet en wij reageren. Zij   beginnen over een hoofddoek en wij springen er bovenop. Waarom bepalen zíj onze agenda? Zijn zíj soms meer begaan met het lot van Nederland dan wij? Welnee! Waarom geloven we dan zo weinig in onze eigen kracht? Waarom volgen we niet onze eigen agenda in plaats van de hunne? We lijken verdorie wel kuddedieren. Schande!

Niets is meer vanzelfsprekend in dit land, dat is wel duidelijk. Maar moeten we ons willekeurig een slag in de rondte laten sturen door activisten, opportunisten en kwezels om te redden wat er te redden valt? Ben je belatafeld! Wij weten donders goed waar Nederland voor staat. Daar hebben wij die zij helemaal niet voor nodig. Laten wíj de agenda eens zetten! Ieder voor zich, maar wel voor ons allen.

Kom op, ten aanval!

Reacties worden gemodereerd. Let op uw taalgebruik. Schelden en tieren is niet toegestaan. > Lees hier onze spelregels < Reacties die onze regels schenden worden verwijderd. Herhaalde overtredingen, oproepen tot geweld, beledigingen, Holocaust-vergelijkingen en antisemitisme leiden tot een permanente ban. De redactie treedt niet in discussie over de reden voor verwijdering van een reactie, noch over een ban. Ongeldige e-mail-accounts worden geblokkeerd.

Abonneren op reactie(s)
Abonneren op
guest
3 Reacties
Meeste stemmen
Nieuwste Oudste
Inline Feedbacks
Bekijk alle reacties
Annemijn
Annemijn
6 jaren geleden

Een eigen agenda trekken past niet bij het Sinterklaas feest. Sinterklaas is van en voor iedereen. Een (nationaal) feest waarbij kinderen van alle achtergronden met elkaar verbonden worden. Hoe mooi is dat? Vernieuwing is nodig om het feest ook daadwerkelijk van iedereen te maken. Mensen mogen zich niet uitgesloten voelen. Het trekken van een eigen agenda, zal ook onherroepelijk leiden tot een jaarlijks bedorven feest door beïnvloeding van belangengroepen. De weerstand is en blijft er, en groeit ook steeds meer zonder een passende oplossing. Vervang Zwarte Piet definitief door een Stroopwafel, Kaas, of Peternoot Piet etc. Niets mis mee. Kinderen wennen snel aan verandering. Het vraagt alleen om iets meer creativiteit, maar de opbrengst zal waardevol zijn.

bari1951
6 jaren geleden

Dit is op Kattukse Vrienden voor Israël herblogd.

Realpredictor
6 jaren geleden

Dit is op eunmask herblogden reageerde:
EEN ARTIKEL WAARBIJ IEDEREEN MET EEN GEZOND VERSTAND, ZICH MOET AFVRAGEN HOE HET MOGELIJK IS DAT WIJ DIT ZOVER HEBBEN LATEN KOMEN!

3
0
We zijn benieuwd naar uw reactiex
()
x