Ik voel me ook wel eens ontheemd. So what?

Er is deze maand veel te doen over allochtonen die zich hier niet thuis voelen. Nedermarokkanen die zich een kalasjnikov laten aanmeten en Nederturken die bij hun dictator een wit voetje halen.

Geboortegrond
Zelf kwam ik hier toen ik zes was. Mijn ouders verhuisden met hun gezin vanwege betere kansen op werk. Hier groeide ik op. De taal van mijn geboortegrond heb ik eigenlijk nooit meer gesproken en als ik hem nu hoor, heb ik moeite om hem te verstaan.

Later ben ik nog wel eens terug geweest, heb er zelfs twee jaar gewerkt, maar ik hoorde er niet. Ik zal altijd de naam van mijn geboortestad in mijn paspoort zien staan, maar ik heb ik er geen binding meer mee.

Vaderland
Waar ik ben opgegroeid, dát is mijn vaderland. Nederland heeft mij heel veel gegeven. Een goede opleiding, gelijke kansen, vrijheid, veiligheid, gezondheidszorg, sociale zekerheid, een fijne plek om te wonen. Ik ga niet terug naar mijn geboortegrond, hoewel het daar ook helemaal niet slecht is, hoor. Maar mijn satellietontvanger staat er gewoon niet op gericht. Ik ben Nederlander. Punt uit.

Dat betekent niet dat ik me hier altijd honderd procent thuis voel. Zeker niet. Of dat ik kritiekloos alles aanvaard wat om mij heen gebeurt. Integendeel. Toen ik opgroeide, voelde ik me vaak totaal ontheemd, volkomen onbegrepen, misplaatst. In romans van naoorlogse Nederlandse schrijvers las ik dat zij dat ook hadden. Dat gaf mij veel troost.

Dwingelandij
Maar ook vandaag zou ik soms wel voorgoed weg willen gaan. Niet zelden heb ik moeite met de gebeurtenissen om mij heen. Hoe het land volstroomt met dwingelandij, hoe burgemeesters er een potje van maken. Hoe er onderhandeld wordt met dictators. Hoe onschuldige tradities worden afgeschaft en hoe andersdenkenden gedemoniseerd worden.

Identiteit
Ook ik voel me soms gediscrimineerd vanwege wie ik ben, vanwege mijn identiteit.  Dit is mijn land niet meer, denk ik dan. Niemand begrijpt mij hier. Ik hoor hier niet, wie duldt mij nog? Zal ik dan maar mijn geboortegrond gaan? Zal ik daar gelukkiger zijn? Veiliger? Meer geaccepteerd?

Nee. Dat is onzin. Want ook al voel ik me hier vaak een vreemde, ik ben toch zo Nederlands als maar kan. Ik heb geen reservepaspoort of een ontsnappingsidentiteit. Ik hang niet in een halve droom.

Sehnsucht
Dat van die geboortegrond, dat was maar een grapje, want ik ben geboren in Nederland. In Friesland, dat wel. Dat is toch ook een beetje buitenland.  Maar ik wil duidelijk maken dat autochtone Nederlanders zich ook ontheemd kunnen voelen. Met afkomst heeft dat niets te maken. In de literatuur wordt dat gevoel wel aangeduid met Sehnsucht. Verlangen naar iets dat niet (meer) bestaat. Of je nou jihadist bent, Nederturk  of Nederfries zoals ik, allemaal kunnen we dat gevoel wel eens hebben. Fijn is het niet, maar herkenbaar is het wel. Het is maar hoe je ermee omgaat.

Aan kalasjnikovs en dictators heb ik een grondige hekel. Ook op Nederland blijf ik heel kritisch. Toch zal ik me verbijten en mijn best doen een positieve bijdrage te leveren aan deze samenleving  – míjn samenleving. Want daar moeten we het mee doen. En zou het niet mooi zijn als iedereen met een Nederlands paspoort dat ging doen?

Reacties worden gemodereerd. Let op uw taalgebruik. Schelden en tieren is niet toegestaan. > Lees hier onze spelregels < Reacties die onze regels schenden worden verwijderd. Herhaalde overtredingen, oproepen tot geweld, beledigingen, Holocaust-vergelijkingen en antisemitisme leiden tot een permanente ban. De redactie treedt niet in discussie over de reden voor verwijdering van een reactie, noch over een ban. Ongeldige e-mail-accounts worden geblokkeerd.

Abonneren op reactie(s)
Abonneren op
guest
5 Reacties
Meeste stemmen
Nieuwste Oudste
Inline Feedbacks
Bekijk alle reacties
nomenestomen
7 jaren geleden

Frans Timmermans ,vice-voorzitter van de zelfbenoemde EU commissie, drong er in 2015 al bij alle EU parlementsleden op aan om meer inspanningen te leveren om de “SOUVEREINE,MONOCULTURELE NATIE STATEN” op te heffen en dit proces te bespoedigen waarbij elke souvereine staat op aarde ( hij bedoelde natuurlijk Europa;>) op den duur divers moet worden. Gedurende zijn speech bij het EU Fundamental Rights Colloquium 2015 legde hij speciale nadruk op het belang om ” Zelfs De meest afgelegen plaatsen op de ” Planeet ” (welke planeet bedoelt hij hier;>) niet toe te staan om zonder diversiteit te existeren .De toekomst van de mensheid,aldus sprak deze wijze man, behoort niet langer toe aan individuele naties en culturen maar eerder aan een gemengde SUPER-CULTUUR. Huidige conservatieven ,die hun eigen tradities eren en een vredige toekomst in stand willen houden, een waarde die volgens deze (polyglotte) man nooit bestaan heeft , kan daarom niet de toekomst dicteren.Was/is hier reeds een Nieuwe Wereld Orde leider of misschien wel een “Dark Vader” aan het woord. https://youtu.be/N14U5ZE-N2w

Realpredictor
7 jaren geleden

correctie: “igranten” moet zijn: “immigranten”

Realpredictor
7 jaren geleden

Je ontheemd voelen komt omdat een groot deel van de niet westerse ‘emigranten’ hier zich superieur voelt boven jou! En dit gesteund wordt door onze eigen regering! Omdat deze dubbele paspoort-houders ongestraft hun gang kunnen gaan en elk protest hiertegen (“minder” hiervan willen) wordt veroordeeld! C’est ca!

Ivy
Ivy
7 jaren geleden

Ja zeker herkenbaar.

Geert G
Geert G
7 jaren geleden

Herkenbaar.

5
0
We zijn benieuwd naar uw reactiex
()
x