Lieve Ebru

Het is nu twee weken geleden dat je van je bed werd gelicht. Omdat zogenaamde klikturken (nieuw Nederlands woord 2016) bij de Turkse autoriteiten melding hadden gemaakt van enkele van jouw nota bene Nederlandse tweets en in Nederland gepubliceerde columns.

Daarin had je je niet bepaald zoetsappig over Erdogan uitgelaten. Terecht dat je die laffe, kinderachtige snitchers NSB-gedrag hebt verweten. Zij kunnen je niet aan en dus moet Papa Erdogan hun vuile klusje opknappen.

Narcistisch
Ook volkomen terecht is het dat je tekeer gaat tegen dat misselijkmakende, narcistische dictatortje, dat Koerden afslacht, journalisten vermoordt of voor jaren achter de tralies brengt, vrouwen minacht en zijn land langzaam maar zeker, met zogenaamd democratische middelen, tot een onvrije islamitische staat kneedt. En nu wordt, na het aftreden van Davutoglu, Erdogans schoonzoon waarschijnlijk de nieuwe premier…

Bananenrepubliek
In die islamitische bananenrepubliek werd je vastgehouden op het politiebureau. Ik heb me verschrikkelijke zorgen gemaakt, nadat ik je eerste tweet had gelezen. Gelukkig werd je na die ene nacht vrijgelaten. Al was het niet helemaal: je mag het land niet uit, hangende de behandeling van de aanklachten die tegen je zijn ingediend.

Dus mijn zorgen zijn nog niet voorbij, lieve Ebru. Want als je schuldig wordt bevonden, kom je er niet vanaf met een symbolische boete. Dan moet het schreeuwmeisje, zoals je steeds liefkozend door Jan Dijkgraaf wordt genoemd, een paar jaar brommen. Ik moet er niet aan denken.

Schreeuwmeisje
Dijkgraafs kwalificatie klopt. Je bent een schreeuwmeisje. In je columns en tweets kan je schelden als de beste en beledigen tot op het bot. Niets gaat je te ver. Je zegt precies wat je ergens van denkt of vindt en laat je door niemand intomen. Je roept niet op tot geweld: de vrijheid van meningsuiting neem je uitermate serieus. Die vrijheid is fundamenteel voor jou en staat op geen enkele wijze ter discussie. En terecht. Waren er maar meer schreeuwmeisjes zoals jij. Dan hadden we nog een kans.

Nemand hoèft te lezen wat je schrijft. Niemand hoèft naar je te luisteren. Dus als iemand zich gekwetst of beledigd voelt, dan is dat zijn of haar zelfverkozen probleem. Net zoals jij de vrijheid hebt om alles te zeggen en te schrijven wat je wil, hebben anderen de vrijheid om je straal te negeren.

Fanmail
Maar dat lukt blijkbaar niet iedereen. Je bent in Nederland al eens op straat aangevallen en geslagen. Je krijgt geregeld “fanmail” van voornamelijk Nederlanders van Turkse of Marokkaanse afkomst, die je kritiek op de islam, de multiculturele samenleving en het slachtofferdenken van migrantenkinderen niet accepteren. Jij lacht je “fans” uit en maakt ze nog bozer. Ze bedreigen je met verkrachting of de dood. Jij bent niet bang te krijgen. Jij eist je vrijheid, jij leeft je vrijheid. Jij laat je de mond niet snoeren. En zij kunnen dat niet laten gaan, want je confronteert hen met hun eigen onmacht.

Butbrigade
Ook geboren en getogen Nederlanders -journalisten zelfs- hebben daar last van, lijkt het. Zij vormen jouw persoonlijke Butbrigade. Natuurlijk zijn ze voor de vrijheid van meningsuiting. En dan komt het: maar

Maar je had van tevoren kunnen weten dat Erdogan het allemaal niet zou pikken.
Maar waarom moet je ook altijd zo schelden en beledigen?
Maar je bent naast Nederlands ook nog steeds Turks staatsburger en voor jou gelden dus de Turkse wetten.
Maar wat kunnen wij, Koenders, Rutte of de EU eraan doen?

Rechtsgang
Ondertussen zijn je bejaarde ouders je komen steunen in deze onzekere en onheilspellende tijden. Er zijn nog wat aanklachten aan de oorspronkelijke toegevoegd. En je hebt je ouders (om ze niet nog meer verdriet en angst te bezorgen) beloofd dat je niet op illegale wijze Turkije zult verlaten, maar de Turkse rechtsgang afwachten.

Lieve Ebru, verbreek die afspraak alsjeblieft. Zorg dat je daar samen met hen wegkomt, zo snel mogelijk. Je kunt je vast de journaliste Füsun Erdogan herinneren. Na een voorarrest van bijna acht jaar werd ze om politieke redenen vrijgelaten, vooral door druk van buitenaf, met landarrest. Ze is gevlucht naar Nederland. En ze is nu vrij. Godzijdank.

Gezichtsverlies
Jij kent mensen die je willen helpen Turkije te verlaten. Jij kent mensen met de middelen om zoiets te realiseren. De politiek en de diplomatie, Rutte, Koenders, de EU… Erdogan spuugt op ze. Hij kàn je niet laten gaan, want het zou gezichtsverlies betekenen. Hij is juist bezig zijn macht en invloed buiten de Turkse grenzen, in Europa, uit te breiden. Jij bent een pion op zijn schaakbord en hij offert je zonder pardon om het spel uiteindelijk te winnen.

Lieve Ebru, ik wil ook dat je je verjaardag in Nederland kunt vieren. Lieve Ebru, er is geen rechtsgang in Turkije. Lieve Ebru, wees verstandig. Vlucht. Nu het nog kan.

Over de auteur

Maja Mischke
3e generatie, 1 paspoort en nog niet geïntegreerd/ slechte huisvrouw, goede moeder/ leraar en coach in het onderwijs, vmbo/ A'dam/ schrijft/ twittert @MajaMischke

Reacties worden gemodereerd. Let op uw taalgebruik. Schelden en tieren is niet toegestaan. > Lees hier onze spelregels < Reacties die onze regels schenden worden verwijderd. Herhaalde overtredingen, oproepen tot geweld, beledigingen, Holocaust-vergelijkingen en antisemitisme leiden tot een permanente ban. De redactie treedt niet in discussie over de reden voor verwijdering van een reactie, noch over een ban. Ongeldige e-mail-accounts worden geblokkeerd.

Abonneren op reactie(s)
Abonneren op
guest
4 Reacties
Meeste stemmen
Nieuwste Oudste
Inline Feedbacks
Bekijk alle reacties
trackback

[…] over politiek en maatschappij moeten vrijelijk kunnen worden uitgewisseld. Zonder angst voor repercussies. Die kritische gedachtewisseling zien we als een wezenskenmerk van een vitale, democratische […]

Coby Verweij
6 jaren geleden

Alsjeblieft vlucht en heel snel als het nog kan tenminste.Ik hoop het.

François Van Mol
François Van Mol
6 jaren geleden

Vluchten lijkt mij de beste optie .Hoe sneller hoe beter

Cool Pete
Cool Pete
6 jaren geleden

Mooi artikel.

De islamo-fascistische dictator schendt alle wetten en rechten.
De – onterechte ! – gevangenschap van Ebru Umar is wel degelijk de verantwoordelijkheid van onze regering.
Het is onaanvaardbaar, dat onze regering niet aan haar plichten voldoet en de wet niet handhaaft.

FREE EBRU UMAR
en
FREE CAN DUNDAR
FREE ERDEM GUL
en alle andere slachtoffers van deze dictatuur.

4
0
We zijn benieuwd naar uw reactiex
()
x