De nieuwe zuil van achteruitgang

Wen er maar aan, onze westerse samenleving verandert”. Ik heb niets tegen verandering. Alles wat levend is, verandert, dat is een overlevingsstrategie. Dus als wij in West-Europa aan het veranderen zijn, prima!

Maar wel de goede kant op, graag. Graag vooruit en niet achteruit. En graag ter verbetering en niet ter verslechtering. En constructief, niet destructief.

Verzuiling
Zo is de ontzuiling van de Nederlandse samenleving een welkome ontwikkeling van de twintigste eeuw. Tegenwoordig gaat 82% van de Nederlanders niet meer naar de kerk. Kerken raken op de achtergrond en wetenschap wint terrein. Dat was ten tijde van de Verzuiling wel anders. Gelovigen volgden hun religieuze voorschriften blindelings, onderwierpen zich aan hun kerk. De Nederlandse samenleving was geordend in drie zuilen: je was protestant, katholiek, of ‘rood’ en misschien liberaal.

Dwang
Je ‘gezindte’ regelde van de wieg tot aan het graf je scholing, welke krant je las, van welke omroep je lid was, op wie je stemde, welke vakbond je koos, welke schrijvers je las, met wie je mocht trouwen en men bemoeide zich zelfs met je echtelijke bed. Dwang in optima forma. Wie zelf nadacht, had het verdomde moeilijk. Wie kritiek had, werd paria. Lees de Naoorlogse Literatuur er maar op na.

Je geloofsgenoten boden bescherming, maar je moest er grote offers voor brengen, op sociaal, seksueel en intellectueel gebied. Andersdenkenden, homoseksuelen, vrouwen moesten zich geen illusies maken over een volwaardig bestaan. Voor bange mensen was dit een grote steun, maar menig zelfdenkende heeft het zwaar gehad. De Verzuiling was een gesloten systeem, het stond de emancipatie en democratisering in de weg en hield onderdrukking en vooroordeel in stand.

Keuzevrijheid
Na de oorlog kwam er eindelijk kritiek en de strijd voor emancipatie en democratisering brandde los, op weg naar een open, moderne, westerse maatschappij. Tegenwoordig willen we onze keuzes niet meer maken op basis van religie of wat de kerk ons voorschrijft. We willen zelf beslissen, op basis van deugdelijke informatie, voors en tegens, onze individuele voorkeur. In de 21e eeuw is keuzevrijheid de norm, zelf nadenken, zelf kiezen. Zelf geloven mag dus ook, maar alleen uit eigen vrije wil. Zonder dwang. De zuilen zijn geslecht.

Nieuwe zuil
Zie eens wat er gebeurt: er ontstaat gewoon weer een nieuwe religieuze zuil. De islam, geïmporteerd vanuit het oosten, zet zijn zuil pontificaal als fallussymbool midden in de Nederlandse samenleving overeind. Moslim van de wieg tot het graf, groepsdwang met gedragsvoorschriften, eigen scholen, zwemverenigingen, Halal-banken, keuringsdiensten, feestdagen. Bescherming voor geloofsgenoten, maar wel tegen een hoge prijs. Je bent een van óns, een gelovige die nazegt en naleeft wat de religieuze leiders en boeken voorschrijven. Niet je eigen nest bevuilen. Zwijgen als het graf. Niks integratie, niks aanpassing aan de westerse wereld. Dit is de zuil die geen ruimte biedt aan een volwaardig bestaan voor andersdenkenden, homoseksuelen of vrouwen.

Hard achteruit
Klinkt bekend, hè! Zo’n ouderwetse religieuze zuil dus! In 2016. Terug naar af. Midden in die moderne open westerse maatschappij die onze 182 intellectuelen zo graag zien, torent hij als opgestoken middelvinger naar onze vrijheid en gelijkwaardigheid, als sliepuit naar onze emancipatie en democratisering, als dikke-lul-drie-bier naar de 21e eeuw. Een gesloten systeem, onverenigbaar met de westerse stijl, een ouderwetse intolerante religie zonder wetenschap, maar mét onderdrukking, vooroordeel en een groeiend aantal gelovigen die zich afkeren van de westerse samenleving.

We veranderen daarmee niet vooruit, maar hard achteruit, niet ter verbetering, maar ter verslechtering van de open samenleving en het is destructief voor onze westerse waarden. Wen er maar aan? Dat nooit.

Reacties worden gemodereerd. Let op uw taalgebruik. Schelden en tieren is niet toegestaan.                                                 >>> Lees hier onze spelregels <<<

Reacties die onze regels schenden worden verwijderd. Herhaalde overtredingen, oproepen tot geweld, beledigingen, Holocaust-vergelijkingen en antisemitisme leiden tot een permanente ban. De redactie treedt niet in discussie over de reden voor verwijdering van een reactie, noch over een ban. Ongeldige e-mail-accounts worden geblokkeerd.

Abonneren op reactie(s)
Abonneren op
guest
3 Reacties
Meeste stemmen
Nieuwste Oudste
Inline Feedbacks
Bekijk alle reacties
Cool Pete
Cool Pete
7 jaren geleden

Bleef het maar bij een zgn. zuil.
Deze onderwerpings-ideologie wil
– desnoods met alle mogelijke vormen van terreur, tegen vooral weerloze burgers –
het totale kalifaat + sharia.

odette
odette
7 jaren geleden

En onze politici doe dapper mee, bang hun postjes te verliezen, maar met hun korte visie vergeten ze dat de islam hun postjes en de toekomst van hun kinderen zullen innemen!

Fritsie 071
Fritsie 071
7 jaren geleden
Antwoord op reactie van  odette

Zuil wijst op een (stand)vaste en solide kolom die overdrachtelijk staat voor “een groep mensen met een gedeelde levensbeschouwing” in de NL samenleving! Dit houdt in dat er meerdere pijlers kunnen zijn, zoals bij een Stoa of een Galerij. Islam is, getoetst aan deze voorwaarde, aldus GEEN “nieuwe zuil”! Een vaste kolom is deze ideologie niet want zij predikt “wereldverovering” waardoor een voortdurende expansie nodig is. Ook ontbeert Islam soliditeit; immers, je voldoet wel of niet aan de voorwaarden en bent aldus Moslim of Kafir waarbij de laatste ex Sharia door de eerste straffeloos gedood mag worden. Ten slotte ontbreekt op de voet van het voorgaande de representativiteit “een groep mensen” dan ook! Het geeft inderdaad wel achteruitgang, precies 15 eeuwen!!!

3
0
We zijn benieuwd naar uw reactiex
()
x