Gekluns en geblunder over Brusselse terrorist El Bakraoui

Na de aanslagen in Brussel ontstond de nodige ophef over het feit dat El Bakraoui (één van de zelfmoordterroristen) in Nederland was geweest. Turkije had de man uitgezet en -volgens de immer betrouwbare Erdogan- Nederland uitdrukkelijk gewaarschuwd voor de komst van deze jihadist.

Volgens diezelfde Erdogan had Turkije erop gewezen dat de man een risico vormde, omdat hij zich wilde aansluiten bij de terroristen van IS. Allereerst verbaast het mij, dat al diegenen die normaal gesproken zo wantrouwend tegenover de Turkse president staan, zowel in de politiek als in de media, hem meteen op zijn woord leken te geloven.

Minimale informatie
Naar nu blijkt, sprak Erdogan niet de waarheid. De Turken stuurden slechts minimale informatie naar de Nederlandse ambassade in Ankara. Veel meer dan Very Urgent kon er niet af. Het was het type mail dat normaal gesproken meteen in de spamfolder belandt. Er ontbrak nogal wat essentiële informatie. Er werd geen melding gemaakt van een terrorist, noch van een jihadist, noch van een mogelijk gevaar, noch van doorreizen naar Syrië en aansluiting bij IS. Ook bleek Turkije zich niet aan het gebruikelijk  protocol te hebben gehouden waardoor de ernst van het bericht werd onderschat.

Belgische blunder
Ondanks de gebrekkige informatie controleerden de Nederlandse autoriteiten El Bakraoui toch in de internationale database. Maar daar kwam de man niet in voor, omdat België hem niet als mogelijke terrorist had geregistreerd. Op basis van het ontbreken van cruciale informatie was er voor Nederland geen grond tot aanhouding. Vandaag bleek overigens dat de zelfmoordterrorist wel op een Amerikaanse terreurlijst stond. Deze lijst was blijkbaar niet toegankelijk voor de Europese veiligheidsdiensten.

Inmiddels heeft België toegegeven dat er door haar autoriteiten forse fouten zijn gemaakt. Extra pijnlijk is het voor dat land, omdat de vorige week vrijdag opgepakte terrorist Abdeslam in de dagen voorafgaand aan de aanslagen slechts één uur was ondervraagd. De Belgen ontzagen hem, omdat hij vermoeid was na een operatie aan zijn been.

Kamerdebat
Dinsdag vindt er een Kamerdebat plaats met minister Van der Steur waarin de oppositie hem het vuur na aan de schenen zal leggen. Met name de pijnlijke vraag waarom het protocol zo’n verlammende werking had en er niet met de Turkse overheid contact werd opgenomen om om opheldering te vragen, hangt als een politiek zwaard van Damocles boven de minister. Ik ben benieuwd of voor die tijd onze nieuwsdiensten nog andere pijnlijke feiten achterhalen. Is dat het geval en blijkt Nederland zwaar geblunderd te hebben, dan zal dat ernstige gevolgen kunnen hebben voor het voortbestaan van dit kabinet.

Wat treurig is, is dat dit debat eventuele toekomstige aanslagen niet zal voorkomen zolang een cruciaal risicoland als België de eigen zaken niet op orde heeft. Je zou verwachten dat na de jihadistische aanslagen van het afgelopen jaar de schellen bij de verantwoordelijke politici inmiddels van de ogen zijn gevallen. Maar amateurisme en politieke onwil en weerstand om urgente informatie te delen met andere diensten zijn nog steeds aan de orde van de dag. Zoals Koby Zicher eerder deze week al schreef op OpinieZ is er ook nog steeds veel belemmerende wetgeving, waardoor de veiligheids- en informatiediensten niet optimaal kunnen functioneren.

Zolang de diensten van de diverse landen (moeten) blijven werken zoals ze werken met beperkte bevoegdheden en met beperkte onderlinge informatieuitwisseling, blijven we grotendeels kansloos tegenover dit soort terreurdaden. We zullen de oorlog tegen het internationaal terrorisme zo niet winnen.

Over de auteur

Peter van Dijken
Man met een missie en een mening. Conservatief, liberaal. Voor alles een ras-optimist. Publiceerde eerder op Liberale Media en DDS. Ziet een mooie toekomst voor Europa zonder EU en Euro. Is te volgen op Twitter via @PetervanDijken

Reacties worden gemodereerd. Let op uw taalgebruik. Schelden en tieren is niet toegestaan. > Lees hier onze spelregels < Reacties die onze regels schenden worden verwijderd. Herhaalde overtredingen, oproepen tot geweld, beledigingen, Holocaust-vergelijkingen en antisemitisme leiden tot een permanente ban. De redactie treedt niet in discussie over de reden voor verwijdering van een reactie, noch over een ban. Ongeldige e-mail-accounts worden geblokkeerd.

Abonneren op reactie(s)
Abonneren op
guest
3 Reacties
Meeste stemmen
Nieuwste Oudste
Inline Feedbacks
Bekijk alle reacties
Guardiacivil
6 jaren geleden

Bij de veiligheidsdiensten zijn de draaiboeken al weer verouderd. Vergeten een update te maken of kortsluiten en dubbelcheck bij een andere veiligheidsdienst enz. Zo blijft Europa zo lek als een mandje en de maffiabaas Erdogan maakt er dankbaar gebruik van. Het is niet anders, het zal vaker gebeuren. Ik hoop nog steeds op een hele grote boem!

Harrie Vaes
6 jaren geleden

Een ding staat vast….Al zou onder dit kabinet geblunderd en gestunteld zijn in deze……denk maar niet dat dat gevolgen voor ze zal hebben. Ten kostte van ook maar alles willen ze overeind blijven omdat ze het in de broek doen voor Wilders
Het debat van as. dinsdag is overbodig. Want er zal NIETS door veranderen.

Lambrechts J
Lambrechts J
6 jaren geleden

Hoeveel “vluchtelingen” zijn momenteel aanwezig in Ndl, waarvan men niet weet wie het zijn en waar ze vandaan komen? Wat gaat uw reactie zijn wanneer het in Ndl fout loopt? Wat te denken van het bericht dat koning van Jordanië over Erdogan verspreid? Denkt u werkelijk dat hetzelfde scenario van Brussel zich niet kan voor doen in Ndl of een ander Europees land?

3
0
We zijn benieuwd naar uw reactiex
()
x