Grunberg kan beter in zijn studeerkamer blijven

Ik lees de Volkskrant niet en dus ook Grunberg niet, maar vanochtend was er geen ontkomen aan. Arnon Grunberg heeft – vindt hij zelf – een briljante vondst gedaan.

Hij zoekt een parallel tussen wat terrorisme beoogt en wat Wilders betoogt. Het raakt kant noch wal, maar bravo, klapklapklap, beste letterkundige. Blijf lekker in je studeerkamertje zitten, Arnon! Maar laat de realiteit erbuiten want dan gaat het mis.

Open samenleving
Terrorisme knaagt aan de open samenleving, daar heeft hij natuurlijk wel gelijk in. Maar als je doet wat Grunberg suggereert (namelijk niets) dan gebeuren er een paar heel vervelende dingen.

Ten eerste wordt niets-doen de norm. Wie lesgeeft, of scheidsrechter is, kan je vertellen hoe dat werkt. Er gebeurt iets, je laat het oogluikend toe en hopla, voor je het weet is het hek van de dam. ‘Het mag blijkbaar’, denken mensen. Als leider doe je meer dan alleen niets-doen, je bepaalt ook dat nietsdoen de algemeen geldende norm is. In de klas, op het veld. In de open samenleving.

Juist in een open samenleving zijn de grenzen van het toelaatbare juist van levensbelang. Daarbinnen kan veel, heel veel. Daarbuiten moet je onverbiddelijk zijn.  Die grenzen moet je keihard bewaken, anders is het hek van de dam.

Terrorist als held
Maar er gebeurt nog meer. Zo gaan jonge moslims de terroristen mogelijk steeds meer als helden zien. Elk jongetje heeft immers zijn helden. Een profvoetballer, Spiderman, Superman of Batman. Misschien droomt hij ervan om brandweerman te worden, piloot, astronaut, president..

Dat is althans wat wij hier in het westen graag dromen. Jonge moslims die zich afzonderen, die niet worden tegengehouden en geen westerse opvoeding genieten, willen steeds vaker strijder worden. Strijder, zie je het voor je? Wat een woord.

Kijk maar eens naar computergames hoe dat eruit ziet. Strijder. Een geweldig eufemisme voor zelfmoordterrorist. Een strijder is een held. Zijn naam wordt duizend maal genoemd, zijn kop wordt duizendmaal getoond. En kijk eens, het kan ook nog allemaal écht! In onze open samenleving kun je gewoon een club van strijders oprichten in een woonwijk, en wapens kopen en gaan trainen en zo! Hopla!

Vluchtelingenroute
Oh en je kunt ook nog nieuwe clubleden laten overkomen via de vluchtelingenroute. Nog gezelliger. Strijder is toch veel leuker dan bijvoorbeeld kantoorklerk? Is toch veel leuker dan  IT-professional of columnist of schrijver of zo? Als strijder maak je wel het verschil, begrijp je. En mensen kijken tegen je op. Dat wil zeggen, jóuw mensen. Moslims. Niet die rare seculiere westerlingen. Maar die deugen sowieso niet. Die zeggen er trouwens niets van. Laten ons gewoon onze gang gaan, dus ‘het mag blijkbaar’.

Boekenverbranding
Als we –  zoals Grunberg suggereert – niets doen, Wilders’ oproep gaan vergelijken met terrorisme, als we moslimjongetjes in onze westerse open samenleving lekker laten opgroeien met niet-westerse opvattingen en onaanvaardbaar gedrag (met verregaande idealisering van wat wij verafschuwen), sterker nog, als we dergelijke gedachten met bosjes tegelijk blijven importeren, dan is het gauw gedaan met die open samenleving van meneer Grunberg.

Dan mag hij morgen geen stukjes meer schrijven in het krantje en worden overmorgen al zijn boeken verbrand.

Reacties worden gemodereerd. Let op uw taalgebruik. Schelden en tieren is niet toegestaan.                                                 >>> Lees hier onze spelregels <<<

Reacties die onze regels schenden worden verwijderd. Herhaalde overtredingen, oproepen tot geweld, beledigingen, Holocaust-vergelijkingen en antisemitisme leiden tot een permanente ban. De redactie treedt niet in discussie over de reden voor verwijdering van een reactie, noch over een ban. Ongeldige e-mail-accounts worden geblokkeerd.

Abonneren op reactie(s)
Abonneren op
guest
5 Reacties
Meeste stemmen
Nieuwste Oudste
Inline Feedbacks
Bekijk alle reacties
Camo
Camo
7 jaren geleden

Tijdens WOII was het credo van de nazi’s:
‘Een echte man is vader en militair’.
Nu is dat bij veel moslimse luitjes:
‘Een echte man is vader en strijder’.

Jan Braam
Jan Braam
7 jaren geleden

C’est pour nous proteger les fleurs et les bougies.

Arie
Arie
7 jaren geleden

“Er vallen meer doden in het verkeer, dan door terrorisme”. Zo lust ik er nog wel een paar; “de pest maakte meer slachtoffers dan de holocaust”. We hoeven dus niks te doen tegen nazistische denkbeelden volgens die redenering.

Grunberg gaat flink in de fout door van alles en nog wat op één hoop te gooien. Wilders heeft het niet over het preventief opsluiten van alle moslims, maar over het preventief opsluiten van bijvoorbeeld Syriëgangers. Nogal een verschil natuurlijk. Zelf zou ik daar graag geweld verheerlijkende extremisten / Joop-idolen aan toevoegen, zoals al-Jaberi, Appa, Jahjah, van Doorn, dr Kromzwaard, Ramadan, etc.

Bovenal is het bijzonder onfris om mensen die tientallen willekeurige voorbijgangers hebben vermoord één op één te vergelijken met politici die daar serieus iets tegen willen ondernemen. Het zogenaamde “extreem-rechts” (blunder van Grunberg) roept niet op tot het vermoorden van willekeurige moslims of zelfs tot het vermoorden van willekeurige terroristen. Ze roepen alleen op tot het actief beschermen van niet-moslims. Dit in tegenstelling tot de gevestigde partijen die slechts pleiten voor een minuutje stilte en een zoveelste hashtag.
Maar daar win je geen oorlog mee, en het is oorlog.
Dat zeggen niet alleen een paar islamcritici, dat zeggen vooral veel moslims; vandaar dat die minuutjes stilte op veel “zwarte scholen” net zo onhaalbaar zijn als holocaust-onderwijs.

Connie de Laat
Connie de Laat
7 jaren geleden

Volgens mij zegt Grunberg nergens dat er niets moet worden gedaan tegen terrorisme. Hij waarschuwt tegen teveel doen en zo een onvrije staat creëren.

Krolll (@HKrolll)
7 jaren geleden
Antwoord op reactie van  Connie de Laat

Erger nog, veel erger, is Lieven de Cauter, een Vlaamse cultuurfilosoof. Alles moet ‘Back to Normal’ zo snel mogelijk, want anders winnen de terroristen. Vervolgens stelt hij dat er meer geld en aandacht naar de moslimgemeenschap moet gaan, maar bovenal wil hij een herziening van onze banden met Israël. Anders winnen de terroristen, begrijpt u wel?!
https://www.vn.nl/lieven-de-cauter-brussel-aanslagen-terrorisme/

5
0
We zijn benieuwd naar uw reactiex
()
x