Antiracisme-collectief werkt aan zwart slachtofferschap

Onderstaand berichtje kwam een tijdje geleden voorbij op Twitter. Verzonden door The New Urban Collective. Een onder meer op de VU actief “network for students & young professionals with diverse cultural backgrounds”. Met als focus “personal development, equality, justice and positivity”.

Wat meteen in het oog sprong, was de hashtag #zwartnl, want dat is natuurlijk volledig in tegenspraak met de quote. Huidskleur is immers geen “essentieel cultureel verschil”, maar gewoon iets waar je mee geboren wordt. Meer niet.

Heel erg veel aandacht besteedde ik er verder niet aan, want uit de “focus” van The New Urban Collective valt al af te leiden dat ze vooral met zichzelf bezig zijn en ongelijkheid, onrecht en negativiteit bestrijden. Social Justice Warriors dus. Daar valt niet mee te praten. En zeker niet aangezien ze, ook getuige het tweetje, een hele andere taal spreken met eigen verzonnen definities. Toch verscheen er wel een respons van hen op mijn kritiek. En die was nog opmerkelijker dan de quote zelf.

Nee, @TheNUC1, dat is geen sociale wetenschap, dat heet dan nog steeds een andere definitie verzinnen om nieuwe zaken te kunnen problematiseren en vaker discriminatie en racisme te kunnen roepen.

Het was dan ook niet geheel verwonderlijk om de aanwezigheid van The New Urban Collective te zien op het door de Internationale Socialisten gehoste Marxisme festival 2015, dat in het teken stond van strijd op de universiteit, een opkomende antiracismebeweging en de strijd tegen neo-liberalisme in Europa. Allemaal zaken waar the New Urban Collective zich hard voor maakt, getuige hun wensen voor de VU bijvoorbeeld. Zo is daar o.a. het onderwijs “te eurocentrisch”, moet “micro-agressie” op de campus worden aangepakt en moeten er “safespaces” komen. Als het aan hun ligt tenminste.

Om alvast te voorzien in beter lesmateriaal heeft het collectief een café in Amsterdam-Noord, met een eigen bibliotheek met boeken over racisme en race issues, slavernij en (de)kolonisatie, gender en feminisme, sociale wetenschappen en ontwikkeling. Geheel Afrocentrisch verantwoord natuurlijk.

naamloosDaarnaast organiseren ze workshops over zaken als “empowerment” en activisme en hosten het Kiza Afropolitan Dinner, waar minister Ploumen vorig jaar aanschoof, zodat ze mocht aanhoren dat “Afrikaanse diaspora-ondernemers in Nederland” naast de 750 miljoen van het Dutch Good Growth Fund grijpen, maar Nederlandse ondernemers wél geld krijgen.

In plaats van te zeggen: “We maken hier in Nederland geen onderscheid op basis van etniciteit, we zijn geen racisten”, zei Ploumen te gaan kijken waar het bij het selectieproces fout gaat. Wellicht overtuigd door aanwezige ‘young professionals’, die claimden dat “Afrikaanse jongeren in de diaspora, meer nog dan jongeren op het continent, een toegevoegde waarde hebben”.

Ik blijf wel met een vraag zitten: hoe is vinden dat je meer recht behoort te hebben vanwege afkomst te verzoenen met het streven naar gelijkheid? En het kan aan mij liggen, maar het klinkt ietwat racistisch. Al zal dat ongetwijfeld onmogelijk zijn volgens de activisten van The New Urban Collective, want reverse racism bestaat immers niet en Nederland is “institutioneel racistisch”.

Ze kunnen wel claimen te staan voor positiviteit, maar het lijkt meer op een echoput van mensen die slachtofferschap propageren. Ze zien zich gesteund door rommelonderzoeken en nieuwe definities, bedacht door een club linkse sociologen met maakbaarheidsidealen. Die de wereld willen veranderen door de beschrijving te veranderen. Het is een plaag.

Foto: tijdlijn @TheNUC1

Over de auteur

Arend-Jan Smit
Emigrant, huisvader en microblogger. Met soms wat macro.

Reacties worden gemodereerd. Let op uw taalgebruik. Schelden en tieren is niet toegestaan.                                                 >>> Lees hier onze spelregels <<<

Reacties die onze regels schenden worden verwijderd. Herhaalde overtredingen, oproepen tot geweld, beledigingen, Holocaust-vergelijkingen en antisemitisme leiden tot een permanente ban. De redactie treedt niet in discussie over de reden voor verwijdering van een reactie, noch over een ban. Ongeldige e-mail-accounts worden geblokkeerd.

Abonneren op reactie(s)
Abonneren op
guest
6 Reacties
Meeste stemmen
Nieuwste Oudste
Inline Feedbacks
Bekijk alle reacties
Cool Pete
Cool Pete
7 jaren geleden

Een andere reactie:

Slachtoffer-schap : een eeuwenlang beproefde mohammedaanse tactiek.

Wim van der Vlis
Wim van der Vlis
7 jaren geleden

Je bent gewoon jaloers omdat je geen aanspraak kunt maken op de voordelen van slachtofferschap zoals: een sterk gevoel van saamhorigheid met lotgenoten, helder wereldbeeld met duidelijkheid over goed en kwaad, een gezamenlijke vijand om fijn te bestrijden, zekerheid over de zin van het leven. Daar kan je als wijfelende blanke man niet tegenop.

Cool Pete
Cool Pete
7 jaren geleden
Antwoord op reactie van  Arend-Jan Smit

@ Arend-Jan Smit,
Wim van der Vlis geeft juist een prachtige, cynische doodsteek aan dit soort zinloos gedoe!

Cool Pete
Cool Pete
7 jaren geleden

Als die “racisme-deskundologen” nou eens iets nuttigs, reëels, tastbaars gingen doen,
iets opbouwen en tot stand bergen,
dan zouden zij zelf en alle anderen, daar nog wat aan kunnen hebben.

6
0
We zijn benieuwd naar uw reactiex
()
x