COC labbekakt met LGBT asielzoekers

Er gaan onder de LGBT-vluchtelingen doden vallen. Met dit alarmbericht hees Janneke van Maanen van het COC Midden-Nederland afgelopen zondag de stormbal. Ze had die bal beter voor zichzelf, voor het COC, kunnen hijsen. Voor haar eigen mummelclub.

Het gaat, zoals bekend, niet goed in de AZC’s. Het is een gevaarlijke plek voor LGBT’s én christenen. Dat blijkt keer op keer uit de meldingen die bij steungroepen binnenkomen. Het zijn er teveel om incidenteel te zijn. En dan gaat het nog maar om het topje van de ijsberg. Kwetsbare asielzoekers zwijgen immers.

Ook de afgelopen week werden homo’s en transgenders weer bedreigd, aldus een informant, die verder anoniem wil blijven. Dan gaat het om intimidaties die verder gaan dan rotopmerkingen, zoals het proberen te doven van een sigaret in het oog van een homoseksuele asielzoeker.

het proberen te doven van een sigaret in het oog van een homoseksuele asielzoeker

Let wel, deze intimidaties zijn niet van de laatste maanden. Voorjaar 2013 kwam het COC met een rapport over de gevaarlijke positie van LGBT’s in AZC’s. De goede intenties waren weer goud omrand! Het COA en het COC zouden er van alles aan doen. Ja ja. Het enige resultaat van het COC is dat zij gisteren opnieuw de noodklok moest luiden. Deze club heeft niets maar dan ook niets tot stand gebracht. In haar eigen rapport van 2013 maakte ze al melding van de slechte kennis over LGBT in AZC’s.

Je zou denken, ruim de tijd om een deltaplan op te stellen en ‘uit te rollen’. Niks. Er hangen in AZC’s, aldus ingewijden, wat affiches. De voorlichting komt amper op stoom en je weet nu al dat die geen effect zal hebben. Wat een pover resultaat!

Nee, als er al iets gebeurt om de slechte positie van LGBT-asielzoekers te verbeteren dan komt dat van organisaties zoals Secret Garden en LGBT Asylum Support. Zij klagen aan en proberen daadwerkelijk en creatief veilige plekken voor LGBT’s buiten de gevaarlijke AZC’s te creëren.

Daarbij krijgen ze de halve Haagse politiek over zich heen. De mythe van de fijne multiculturele samenleving moet natuurlijk kost wat het kost in standgehouden worden. Daar past geen aparte opvang van homo’s én christenen bij. Dat zou een volledig verkeerd signaal zijn. Ook het COA bagatelliseert weer net als in voorgaande jaren de aanklachten: ‘We herkennen ons er niet in’, ‘we hebben alle maatregelen getroffen’, ‘we zijn met iedereen in overleg’, ‘er is verder niks aan de hand en we hebben ook geen behoefte aan pottenkijkers vanwege de privacy’. Niets geleerd, niets veranderd.

het COC is een Haagse lobbyclub geworden
in plaats van een strijdbare belangenvereniging

Maar waarom acteert het COC zo labbekakkerig? Die club zit maar wat te zemelen met dat COA, convenanten te ondertekenen, subsidiegelden te incasseren, maar met een resultaat van niets, noppes, nada. Er is nog steeds geen aparte opvang voor LGBT-asielzoekers, al wil het COC dat zelf ook. Nog steeds worden LGBT’s bedreigd en gemolesteerd.

Waarom heeft het COC de samenwerking met het COA niet opgezegd? Waarom werkt het nauwelijks samen met de mensen uit de frontlinies van de AZC’s? Het antwoord lijkt me helder: het COC is een Haagse lobbyclub geworden in plaats van een strijdbare belangenvereniging gebleven.

Oh, oh, denken ze er met dicht geknepen billen: als we maar in gesprek blijven met de re-le-van-te personen.  Zo werkt dat als je al te lang salonfähig bent: geen daadkracht meer. Ik wil maar zeggen: COC, peper in de kont en gaan met die banaan!

Over de auteur

Joep Schrijvers
Joep Schrijvers
Managementboekenschrijver, leiderschapshistoricus en veranderkundige.
Werkt op dit moment aan drie projecten:
1. Onderzoek naar Leiderschap in veranderingsprocessen (met de Kring Andragologie en de UvA).
2. Intellectuele geschiedenis: Leiderschapsadviezen in de Westerse cultuur, van Homerus tot Johan Cruijff.
3. Het boek: ‘Wijvenstreken’, het politieke spel van vrouwen in organisaties.

Reacties worden gemodereerd. Let op uw taalgebruik. Schelden en tieren is niet toegestaan.                                                 >>> Lees hier onze spelregels <<<

Reacties die onze regels schenden worden verwijderd. Herhaalde overtredingen, oproepen tot geweld, beledigingen, Holocaust-vergelijkingen en antisemitisme leiden tot een permanente ban. De redactie treedt niet in discussie over de reden voor verwijdering van een reactie, noch over een ban. Ongeldige e-mail-accounts worden geblokkeerd.

Abonneren op reactie(s)
Abonneren op
guest
0 Reacties
Inline Feedbacks
Bekijk alle reacties
0
We zijn benieuwd naar uw reactiex
()
x