Middaghumeur: Jeanine Hennis en de dienstplicht

Omdat Jeanine Hennis de krijgsmacht net niet heeft afgeschaft en en er nog maar een paar honderd ver weg ingezette mariniers en een handjevol flink in de olie gezette F16’s en mijnenvegers zijn overgebleven, heeft het ministerie van Defensie vrijwel niks meer te doen.

Al die zwaar overbetaalde kolonels en generaals vervelen zich elke dag de krampen. Want van beleidsnota’s schrijven die toch nooit worden uitgevoerd word je ook niet vrolijk. Er moest dus weer eens wat gebeuren om de voorpagina’s van de kranten te halen. Want we mogen natuurlijk niet denken dat er niks wordt uitgevoerd op dat Haagse ministerie.

Dus een paar officieren trokken een verstofte archiefkast open van en haalden de dossiermap Militaire Dienstplicht te voorschijn. Bij het doorlezen van de pagina’s kwamen ze tot een verbijsterende conclusie: de militaire dienstplicht blijkt helemaal niet te zijn afgeschaft! Alleen de opkomstplicht is in 1997 opgeschort.

De dienstplicht bestaat juridisch nog steeds.
Maar: HIJ GELDT ALLEEN VOOR MANNEN!

Deze vreselijke schending van het grondwettelijke gelijkheidsbeginsel konden de geüniformeerde ambtenaren niet over hun kant laten gaan. We leven per slot in 2016. Ze appten Jeanine en kregen haar zover dat ze nu alsnog de dienstplicht voor vrouwen gaat invoeren. Op papier dan, niet in het echt. Zodat het wel netjes in de wet staat. Voor de vorm. Omdat het anders Oneerlijk en Discriminatie is. En dat moeten we met zijn allen niet willen. Persberichtje uit en Nieuwsuur gebeld.

Om te herstellen van dit verpletterende blijk van militair-strategische alertheid en gevoel voor urgentie, ga ik nu eerst op het dak in de regen een uur Tibetaanse yoga doen en daarna tot zonsondergang met mijn voorhoofd op de buitenmuur bonken. Als ik daarna nog geen visioenen heb van Jeanine Hennis in genderneutraal soldaten-tenue naast een aan Finland verkochte Leopard-tank, ga ik op internet naar vieze plaatjes van vrouwen in uniform zoeken.

Foto: NRC.nl

Reacties worden gemodereerd. Let op uw taalgebruik. Schelden en tieren is niet toegestaan.                                                 >>> Lees hier onze spelregels <<<

Reacties die onze regels schenden worden verwijderd. Herhaalde overtredingen, oproepen tot geweld, beledigingen, Holocaust-vergelijkingen en antisemitisme leiden tot een permanente ban. De redactie treedt niet in discussie over de reden voor verwijdering van een reactie, noch over een ban. Ongeldige e-mail-accounts worden geblokkeerd.

Abonneren op reactie(s)
Abonneren op
guest
2 Reacties
Meeste stemmen
Nieuwste Oudste
Inline Feedbacks
Bekijk alle reacties
BasH
BasH
7 jaren geleden

Ik vind het ook sneaky hoor, zonder rimpeling de andere helft van jong Nederland verplichten tot-wat was het precies?- vijftien maanden van hun leven inzetten voor het vaderland. Met een beetje pech hun leven geven.
Ik ben voor een actief leger-MH17 toonde dat je niks bent zonder- en zo’n stap was een discussie waard.

Adam Appletree
Adam Appletree
7 jaren geleden

Ik denk niet dat het ECHT iets met het laatste stukje van het emancipatiegebeuren te maken heeft. En hoezo symbolisch? Is de kans op een (burger)oorlog of WWIII nihil dan?

De dienstplicht was opgeschort en kan, en gaat dus, straks gewoon weer ingevoerd worden. Maar eerst, nu er even niemand oplet, gauw het potentieel verdubbelen en binnenkort – wedden – de definitie uitbreiden tot sociale dienstplicht. En dit alles dan ook weer koppelen aan het basisinkomen natuurlijk.

Overigens is het uiteraard niet de bedoeling dat de nieuwe soldaatjes m/v in het Nederlandse leger worden ingezet, nee, de EU gaat ze ongetwijfeld opeisen voor haar supranationale leger waar hard aan gewerkt en gepland wordt, en dat weet Hennis.

Kortom, ik denk dat het allemaal iets ingewikkelder ligt. Helaas.

2
0
We zijn benieuwd naar uw reactiex
()
x