Nederland als Borderline-land

De Nederlander bestaat niet, zei Prinses Máxima in 2007 en half Nederland viel over haar heen. Een discussie over de Nederlandse identiteit begon. Koekje bij de thee, oké, maar wat voor koekje precies?

Gelukkig is het ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid zo aardig geweest om samen met Prodemos, Huis voor Democratie en Rechtstaat, in 2014 een brochure ‘Kernwaarden van de Nederlandse Samenleving’ te publiceren. Daarin leggen ze in twaalf pagina’s kort en bondig onze waarden aan nieuwkomers uit.

Als je goed kijkt, zie je
de Franse revolutie er doorheen schemeren

Op een tegeltje aan de muur! Deze waarden krijgt elke Nederlander met de paplepel ingegoten, als het goed is. Thuis, op school en in de media word je erin ondergedompeld. Zo gaat dat met kernwaarden, je bent je er niet eens van bewust en toch raak je ervan doordrenkt. Vermoedelijk kun je ze niet eens opnoemen, zo logisch zijn ze voor je:

1) Vrijheid,
2) Gelijkwaardigheid
3) Solidariteit

Met telkens één belangrijke voorwaarde: iedereen moet zich altijd aan de wet houden.

Vrijheid! Gelijkwaardigheid! Solidariteit! Natuurlijk! Ik wist het wel! Als je goed kijkt, zie je de Franse revolutie er doorheen schemeren: Liberté, Egalité, Fraternité. Het is het fundament van onze westerse samenleving. Een klassenloze maatschappij waar je ‘anders’ mag zijn en waarin iedereen kansen krijgt zich te ontwikkelen. Alle drie facetten zijn belangrijk en waard om voor te vechten. De drie pijlers onder onze rechtsstaat.

De laatste tijd ligt het accent nogal sterk op één pijler: de solidariteit. “Solidariteit betekent dat mensen in Nederland rekening houden met elkaar en elkaar waar nodig helpen.” Dat gaat over het belastingstelsel en minimumloon, maar ook over iets doen voor goede doelen. In Europa is de hele vluchtelingencrisis één groot solidariteitsexces.

Maar wat nu als solidariteit ten koste gaat van vrijheid? Als we blote borsten in de kunst gaan afdekken, grappenmakers vragen te dimmen, haram-voedsel uit de schappen weren, noodverordeningen uitschrijven, alleen uit solidariteit met nieuwkomers?

Wat nu als solidariteit ten koste gaat van gelijkwaardigheid? Als we bereid zijn vrouwen, homo’s, andersdenkenden in een minderwaardige positie te manoeuvreren, omdat we solidair willen zijn met fanatieke moslims?

Wat nu als solidariteit ten koste gaat van de solidariteit zelf, omdat onze verzorgingsstaat op springen staat en de wachtlijsten voor een woning oneindig lang dreigen te worden?

In Europa is de hele vluchtelingencrisis
één groot solidariteitsexces

En wat nu als we zeggen dat iedereen gelijk is voor de wet, behalve vluchtelingen?

Dit is wat er gebeurt en daarmee halen we de fundamenten onder onze eigen samenleving vandaan. Dat is niet solidair meer, dat is gewoon borderline-gedrag! Het is zelfdestructie, automutilatie. Dit zijn bij lange na geen Nederlandse kernwaarden meer. Misschien komt dat opofferende gedrag voort uit de christelijke cultuur van zelfkastijding en kruisiging, maar er staat geen woord over in de Nederlandse grondwet. Het is zonder meer suïcidaal.

De waarden Vrijheid en Gelijkwaardigheid dreigen met het solidariteitsdenken veel te veel uit het zicht te verdwijnen. Dat kan niet. Dat mag niet. Want solidariteit zónder vrijheid, zónder gelijkwaardigheid, dat is helemaal geen solidariteit, dat is vrijwillige onderwerping, vrijwillige slavernij. En daar is in de 21e eeuw echt helemaal niets Nederlands meer aan.

Over de auteur

YorienvdH
Columnist bij OpinieZ.com. Vrijheidsschrijver. Politiek Incorrect.

Reacties worden gemodereerd. Let op uw taalgebruik. Schelden en tieren is niet toegestaan.                                                 >>> Lees hier onze spelregels <<<

Reacties die onze regels schenden worden verwijderd. Herhaalde overtredingen, oproepen tot geweld, beledigingen, Holocaust-vergelijkingen en antisemitisme leiden tot een permanente ban. De redactie treedt niet in discussie over de reden voor verwijdering van een reactie, noch over een ban. Ongeldige e-mail-accounts worden geblokkeerd.

Abonneren op reactie(s)
Abonneren op
guest
3 Reacties
Meeste stemmen
Nieuwste Oudste
Inline Feedbacks
Bekijk alle reacties
Rob
Rob
7 jaren geleden

We waren al langer op zoek naar wat ‘Nederland’ nu eigenlijk is, naar wat het betekent ‘Nederlander’ te zijn. Groots opgezette TV shows waren niet van het scherm te slaan met als hoogtepunt De Grootste Nederlander waarin gestemd kon worden maar waarvan de uitslag niet eenduidig was. Was nu Pim Fortuyn de grootste ooit, of was het toch Willem van Oranje?

Dat was 2004 en juist het geschuifel met, het gefriemel aan en het corrigeren van wat wel eens ‘aanstootgevend’ zou kunnen zijn tekende wat Nederland is en wat het betekent Nederlander te zijn.

Guardiacivil
7 jaren geleden

Wat zei de Koningin nu ook al weer? De Nederlander bestaat niet??? Verdomme laat ze nog eens wat Nederlandse geschiedenis leren! Mijn vader vocht voor de vrijheid van Nederland, zodat Nederland geen DuitsNederland ofwel NederDuitser zou worden. Mijn vader en vele met hem vocht voor een vrij Nederland met de identiteit van en behoudt van de Nederlandse burger met al zijn gewoontes en streekgebonden culturen,klederdrachten, dialecten, zijn hutspot, zijn haring, zijn OostIndische gerechten, zijn volksliedjes, zijn kunst en ambachten. Dat is Nederland en de Nederlanders Hare Majesteit de Koningin, dat zijn wij het volk van Nederland als echte Nederlander van Nederland mijn Vaderland.

BasH
BasH
7 jaren geleden
Antwoord op reactie van  Guardiacivil

Maxima zei “dé Nederlander bestaat niet” en bedoelde precies hetzelfde als guardiacivil; Nederland heeft zoveel kanten, echte Friese, Hollandse, Limburgse etc traditie en stadse/ landelijke cultuur, de Nederlander bestaat heel erg. Daarom is het onmogelijk één iemand aan te wijzen die typisch NL is- ook qua persoonlijkheid zijn we allemaal uniek.

3
0
We zijn benieuwd naar uw reactiex
()
x