Rouhani in Rome

Het bezoek van de Iraanse president Rouhani aan Rome is vol van symboliek. In de Koran werd al over Rome gesproken en de profeet Mohammed heeft ooit eens een brief laten opstellen aan de toenmalige keizer Heraclius van het Byzantijnse rijk om hem tot de islam uit te nodigen.

Eigenlijk is Rome in de belevenis van veel moslims net zo iets als Mekka in de dagen van de profeet. Een oord van verderf, corruptie en onwetendheid met afgoderij en rare beelden. Maar ondertussen wilde de profeet alleen daar zijn bedevaart doen.

Het bezoek van Rouhani heeft iets van het bezoek van Mohammed aan Mekka vlak voordat hij de stad innam. Om een lang verhaal kort te maken, vonden de Mekkanen Mohammed maar raar en was hij daarom naar de oase Medina uitgeweken. Aldaar neutraliseerde hij met geweld de Joodse stammen. Daarbij werden volgens islamitische bronnen de mannen onthoofd en de vrouwen en kinderen volgens een Koranische verdeelsleutel voor oorlogsbuit, onder de metgezellen van de profeet verdeeld.

Het bezoek van Rouhani heeft iets van
het bezoek van Mohammed aan Mekka

De Mekkanen begrepen toen ook wel dat er met de profeet niet te spotten viel. Een jaar daarvoor hadden zij hem nog de toegang tot de bedevaart weten te ontzeggen. Maar zijn macht groeide en de Mekkanen sloten bij het plaatsje Hoedaibija met Mohammed een vaag verdrag. Net zo vaag als de Iran-deal. Nog geen jaar later werd Mohammed met zijn volgelingen wel toegelaten tot Mekka.

De Mekkanen verkochten deze knieval als een gunst aan een “verzwakte Mohammed”. Maar Mohammed was helemaal niet verzwakt en hij had inmiddels de verre omtrek aan zijn gezag onderworpen. Vergelijkbaar met de Iraniërs die de atoombom praktisch op zak hebben en daarmee het Westen tot verregaande concessies weten te dwingen.

Wat er precies met de beelden is gebeurd tijdens dat bezoek van Mohammed aan Mekka vertelt de traditie niet maar in Rome zijn tot verbijstering van velen al die beelden in het Musei Capotilini aan het oog onttrokken. Ondertussen ontkennen de betrokken Italiaanse instanties in alle toonaarden dat zij hiertoe opdracht hebben gegeven. Ook de Iraniërs beweren hiervoor geen verzoek te hebben ingediend, waaraan Rouhani minzaampjes toevoegde, dat hij het op prijs stelde dat de Italianen hun gasten het zo aangenaam mogelijk maakten.

Nu is het natuurlijk niet zo dat Rouhani net als Mohammed terugkeerde naar huis. Maar de opdracht is nu eenmaal de mensheid terug te laten keren tot de islam. Dus in die zin is het volgens islamitische zienswijze overal een groot thuiskomen en terugkeren. Het verdrag van Hoedaibija was vooral berucht vanwege het eenzijdig opzeggen door de profeet waarop zijn volgelingen Mekka zonder verzet innamen. Iets waar de opperste leider Khamenei ook graag op zinspeelt. Daarmee is de symboliek niet ten einde.

de opdracht is nu eenmaal de mensheid
terug te laten keren tot de islam

De volgende dag bezocht Rouhani het Colosseum. Gebouwd in opdracht van keizer Vespasianus en voltooid onder Keizer Titus. De bouw werd gefinancierd met de buit van de vernietigde tempel in Jeruzalem. Dus in ruil daarvoor kreeg de wereld van de Romeinen een arena waar mensen tot vermaak van het volk werden dood geslagen of opgevreten. Een groter symbool van Joodse onderwerping is bijna niet denkbaar.

De bouwvakkers waren destijds Joodse slaven die de Romeinen na het neerslaan van de Joodse opstand uit het heilige land wegvoerden. Eigenlijk precies wat Iran wil en zegt van plan te zijn en precies datgene waarvoor de Westerse wereld met Amerika voorop, Iran geen strobreed in de weg legt. Brood en spelen is hen liever.

Over de auteur

Ruben Gischler
Ruben Gischler
Documentaire- en programmamaker.
Arabist. Afgestudeerd op de "moderne" geschiedenis van het Midden Oosten.

Reacties worden gemodereerd. Let op uw taalgebruik. Schelden en tieren is niet toegestaan.                                                 >>> Lees hier onze spelregels <<<

Reacties die onze regels schenden worden verwijderd. Herhaalde overtredingen, oproepen tot geweld, beledigingen, Holocaust-vergelijkingen en antisemitisme leiden tot een permanente ban. De redactie treedt niet in discussie over de reden voor verwijdering van een reactie, noch over een ban. Ongeldige e-mail-accounts worden geblokkeerd.

Abonneren op reactie(s)
Abonneren op
guest
0 Reacties
Inline Feedbacks
Bekijk alle reacties
0
We zijn benieuwd naar uw reactiex
()
x