Nepfeministisch geneuzel bij Nieuwsuur

Seksueel geweld tegen vrouwen staat sinds Oudejaarsnacht weer hoog op de agenda. De ene “expert” weet het nog beter dan de andere: het heeft niets met de islam te maken! En op 21 januari zit Nieuwsuur er blijkbaar niet mee om nog wat extra olie op het politiek correcte vuur te gooien.

Drie hoogopgeleide vrouwen krijgen volop de gelegenheid om elkaar te bevestigen in wat we nu al tijden voorgeschoteld krijgen: mannen, overal ter wereld, in alle culturen en religies hebben een probleem met seksueel geweld. En het is dus niet eerlijk om het nu alleen maar over Arabische mannen te hebben.

Hasna el Maroudi vertelt hoe ze op straat in Marokko constant op haar hoede moet zijn: zelfs een boodschapje doen bij de bakker op de hoek betekent spitsroeden lopen. Er wordt naar je gesist en gefloten en mannen lopen op een intimiderende wijze met je mee. Voorkomen dat je ongewenst wordt vastgepakt of aangeraakt hoort erbij als je je als vrouw in de publieke ruimte begeeft. Het dreigende gevoel is er eigenlijk altijd wel.
Maar…. het allerergste overkwam haar in Rotterdam: daar werd ze daadwerkelijk aangerand.

En het is dus niet eerlijk om het nu
alleen maar over Arabische mannen te hebben

Laila al-Zwaini vertelt dat ze tijdens haar verblijf in Egypte, Irak en Jemen op verschillende manieren is aangerand op straat. Ze noemt dat incidenten. De meest afschuwelijke ervaring was de aanval met een bijtend zuur in Cairo. Ze had een spijkerbroek aan, een man vond dat haar een lesje zedelijkheid geleerd moest worden en gooide het smerige spul over haar heup en been. Blijvend letsel, traumatische ervaring.
Maar…. in Nederland wordt ze ook bedreigd. Door mannen die haar haatbrieven sturen met daarin “jouw soort moeten we niet”.

Jet Bussemaker zegt -met veel gevoel voor understatement– dat “niet alle mannen” in de Arabische wereld of cultuur een opvoeding krijgen, die ze bijbrengt dat de vrijheid van vrouwen gerespecteerd dient te worden en dat man en vrouw gelijkwaardig zijn. Er moet alles aan gedaan worden om te voorkomen dat zoiets als in Keulen ook in Nederland gebeurt.
Maar… de jongste cijfers laten zien dat in Nederland bijna 50% van alle meisjes en vrouwen onder de 25 jaar wel een keer te maken hebben met seksueel grensoverschrijdend gedrag. Dus.

het ooit progressieve Links dat vrouwenrechten ondergeschikt maakt
aan culturele, religieuze en minderheidsrechten

Deze drie dames zijn lid van de feministische butbrigade. Ze hebben de grootste moeite om recht voor zijn raap te zeggen waar het op staat. De ingelaste, gesproken column van Annabel Nanninga (overduidelijk géén lid van die club) is nog niet afgelopen of de minister haast zich om te zeggen dat ze het daar niet mee eens is, want…

Maar de aap komt pas ècht goed uit de mouw met de bekentenis van El Maroudi dat ze heel voorzichtig is met wat ze zegt, omdat ze niet wil dat Geert Wilders haar woorden kaapt. Tjongejonge. Zit je op nationale televisie vrouwenrechten te verdedigen en laat je je de mond snoeren door een man?!

Nee, dan Marieme Helie Lucas, de Algerijnse oprichtster van Women Living Under Muslim Laws en Secularism is a Women’s Issue. Zij schreef een briljante analyse van wat er eigenlijk gebeurde in Oudejaarsnacht en daarna. En ze waarschuwt ons, zonder een blad voor de mond te nemen, voor het ooit progressieve Links dat vrouwenrechten ondergeschikt maakt aan culturele, religieuze en minderheidsrechten en zo het wereldwijd meedogenloze moslimfundamentalisme in de kaart speelt. No buts.

Over de auteur

Maja Mischke
3e generatie, 1 paspoort en nog niet geïntegreerd/ slechte huisvrouw, goede moeder/ leraar en coach in het onderwijs, vmbo/ A'dam/ schrijft/ twittert @MajaMischke

Reacties worden gemodereerd. Let op uw taalgebruik. Schelden en tieren is niet toegestaan. > Lees hier onze spelregels < Reacties die onze regels schenden worden verwijderd. Herhaalde overtredingen, oproepen tot geweld, beledigingen, Holocaust-vergelijkingen en antisemitisme leiden tot een permanente ban. De redactie treedt niet in discussie over de reden voor verwijdering van een reactie, noch over een ban. Ongeldige e-mail-accounts worden geblokkeerd.

Abonneren op reactie(s)
Abonneren op
guest
2 Reacties
Meeste stemmen
Nieuwste Oudste
Inline Feedbacks
Bekijk alle reacties
landauw
6 jaren geleden

Nee de islam is zeeeeeerrrrr vrouwvriendelijk, het zijn de witte mannen die vrouwen verkrachte, de neuzen afsnijden, vrouwen stenigen en afrossen

jungleelephant
jungleelephant
6 jaren geleden

Ze kunnen die eerste letter van butbrigade beter veranderen!

2
0
We zijn benieuwd naar uw reactiex
()
x