Debunking islam: ummah

Gelukkig weet ik niet veel van de islam en dat wil ik ook graag zo houden. Het doorgronden van de leer, die door moslims wordt aangehangen, is niet mijn primaire levensdoel. Uitspraken over de “ware islam” mogen dan voor politici een favoriet tijdverdrijf zijn geworden, het levert in wezen niet meer praktisch nut op dan de literaire analyse van een sprookje. Theologische haarkloverij verandert niets aan de door moslims veroorzaakte horror waarmee we dagelijks worden geconfronteerd. Toch wil ik vandaag een sleutelbegrip uit de islamitische retorische grabbelton pakken en voor u debunken.

Ummah is een frame

In mijn contacten met moslims word ik nogal eens met de ummah om de oren geslagen. Dat is de term voor de veronderstelde, wereldwijd verenigde moslimgemeenschap. Daar hebben we gelijk al het eerste probleem te pakken. Ummah is een fantasiebegrip. Er zijn weliswaar veel moslims op de wereld, maar er is geen sprake van een verenigde moslimgemeenschap. Ummah is een frame.

Overal ter wereld slaan moslims elkaar met veel toewijding de hersens in. Afghanistan, Syrië, Irak en Pakistan zijn daar enkele wrange voorbeelden van. De zogenaamde ummah is onverzoenlijk verdeeld in elkaar hevig naar het leven staande groeperingen. Soennieten, sjiïeten, wahabieten, alevieten, amadiyah op de ene as. Nationale, regionale en lokale varianten op de andere as. Politiek tegenstellingen op een derde as. Er is geen ummah. En er is geen vrede.

Binnen de ummah is het alleen Allah die mag oordelen. En als het te complex wordt, is er in het frame van de ummah altijd nog de uitvlucht “dit is niet de ware islam”. Dat verklaart waarom de gemiddelde moslim zich niet druk maakt over de onderlinge slachtpartijen tussen geloofsgenoten. Hij gaat niet naar de Dam, Piccadilly Circus, Place de la République of Times Square om te protesteren tegen het wegbombarderen van burgers in Yemen door het Saoedische leger, tegen de moordpartijen van ISIS of tegen de bloedige sektarische strijd in Afghanistan. Het morele oordeel over deze voordurende onderlinge afrekeningen is immers aan Allah.

Joden, de eeuwige vijanden van de ummah

De ummahgetrouwe moslim zit niet echt in zijn maag met geweld, onderdrukking en terreur jegens niet-moslims en is niet bijzonder aangedaan door de moordpartijen binnen de moslimwereld. Waar hij zich wel zorgen over maakt, is alles wat de ummah van buitenaf bedreigt. Als grootste gevaar beschouwt hij de perfide, Westerse, humanistische, dan wel christelijke-joodse beschaving. De Sjaitan himself. Met als meest herkenbare exponent: de Joden. De eeuwige vijanden van de ummah.

Het klakkeloos overnemen van het ummah-frame is kwalijk, omdat het elke kritische discussie doodslaat en iedere kritiek op het gedrag van moslims bij voorbaat al buiten de discussie plaatst. De ummah is immers de door de onwrikbare Koran gekleurde bril waarmee moslims de wereld aanschouwen en verklaren. Buiten de ummah ligt de verachtelijke wereld van de niet-moslims, de kafirs. De enige functie van de niet-moslim is dat hij door bekering tot de ummah wordt gebracht, wordt onderworpen of gedood.

De ummah-leer is een absurd, gesloten denksysteem. De wetenschapsfilosoof Popper heeft de kenmerken van gesloten denksystemen (vergelijk ook fascisme en marxisme) onderzocht en als totalitair beoordeeld. Kritiek op een gesloten denksysteem of interne kritiek is immers niet mogelijk, omdat het systeem via zijn eigen begrippenkader niet kan worden weerlegd.

Een debat volgens de spelregels van het ummah-frame is niet te winnen. Voer het daarom niet. Raak niet verzeild in het drijfzand over de ummah zus en de ummah zo. Laat ze er zelf maar inzakken.

Reacties worden gemodereerd. Let op uw taalgebruik. Schelden en tieren is niet toegestaan.                                                 >>> Lees hier onze spelregels <<<

Reacties die onze regels schenden worden verwijderd. Herhaalde overtredingen, oproepen tot geweld, beledigingen, Holocaust-vergelijkingen en antisemitisme leiden tot een permanente ban. De redactie treedt niet in discussie over de reden voor verwijdering van een reactie, noch over een ban. Ongeldige e-mail-accounts worden geblokkeerd.

Abonneren op reactie(s)
Abonneren op
guest
7 Reacties
Meeste stemmen
Nieuwste Oudste
Inline Feedbacks
Bekijk alle reacties
Sjun Demartelaere
Sjun Demartelaere
7 jaren geleden

De Ummah is een afleidingsconstructie. Gebruikt door mensen die zich niet willen laten aanspreken op bijwerkingen van islam als mensenrechtenschending, seksespecifieke discriminatie, verdomming en cultureel terrorisme uiteindelijk uitlopend op door terreur mogelijk gemaakte publieke dramdwang.
.
Wie zelf de moeite neemt om het door Mohammed voorgeleefde leven als opgetekend in de Soenna van Mohammed en betrouwbare hadith door te nemen kan er niet langer onderuit om te erkennen dat de leefwereld niet beter wordt van verdergaande islamisering. Daarom lijkt het me goed om de figuur van m
Mohammed niet aflatend nader te belichten zolang dit mogelijk blijft.

Guardiacivil
7 jaren geleden

Zijn dit geen nakomelingen die van de toren van Babel zijn af gedonderd?

Victor Onrust (@VictorOnrust)

Dank voor het aanpassen van de titel!

Dennis Pie
7 jaren geleden

goed stuk.

Frans Groenendijk
7 jaren geleden

Goed artikel zonder misplaatst ‘respect’.
Ik weet echter niet wie er nu bedoeld worden met de mensen die dat oemma-frame overnemen

7
0
We zijn benieuwd naar uw reactiex
()
x