Het jaar van…

Er is al veel teruggeblikt op dit roerige jaar. Op diverse gremia vond u de pennevruchten van diverse columnisten en bloggers. Ook op OpinieZ is er op 2015 gereflecteerd, onder andere door Freek, Gertjan, Victor, Uri, Dennis, Joep, Frank en Asher. En Ger, onze linkse profeet, keek juist vooruit. Buiten OpinieZ vonden we mooie bijdragen zoals deze confronterende terugblik van Theodor Holman. Het onovertroffen meesterwerk van dit jaar kwam mijns inziens van Bart Nijman.

Het was niet het jaar van de terroristen. No way, nooit zullen zij ons leven beheersen.

Voor mij is 2015 onder andere het jaar van Geert Wilders. De opkomst van zijn partij in de peilingen is vooralsnog niet te stoppen, hij bepaalt voor een groot deel de politieke agenda en is daarom terecht verkozen tot politicus van het jaar.

Mutti Merkel spreidde haar armen en heette miljoenen hartelijk welkom

Tevens is 2015 uiteraard het jaar van de “vluchtelingen”.  Grote groepen overspoelen Europa, het is niet duidelijk wie een echte vluchteling is en wie tot de grote groep gelukszoekers hoort. Deze vluchtelingen hebben Schengen en de EU ontwricht. Ook Europa weet zich met de grote instroom geen raad.

Mutti Merkel spreidde haar armen en heette miljoenen hartelijk welkom. Daarmee is 2015 ook het jaar van de Gutmensch die werkelijk geen idee heeft wat er in de wereld aan de hand is en welke consequenties diens onnadenkendheid met zich meebrengen.

Het is ook het jaar van Het Bonnetje. Het Bonnetje zorgde voor de nodige politieke reuring en kostte twee bewindspersonen onnodig (een minder krampachtig optreden had alles kunnen voorkomen) de kop.

Door deze motie lieten de oppositieleiders weten liever niet te regeren

2015 stond daarnaast in het teken van de #foppositie. Deze liet zich graag leiden door Het Bonnetje en zorgde voor een politiek carnaval: leuk voor de bühne, maar zonde van de tijd. Het politieke carnaval kende als afsluiter de Motie van Afkeuring. De zogenaamde We-Willen-Kritisch-En-Daadkrachtig-Overkomen-Maar-Willen-Wel-Graag-Dat-U-Door-Blijft-Regeren Motie. Het was de politieke deconfiture van een oppositie die een kabinet op zeer veel ingrijpende dossiers steunt en op een non-item opeens een grote broek aantrekt.

Door deze motie lieten de oppositieleiders weten liever niet te regeren. Er gebeurt namelijk teveel in de wereld waarop we geen vat hebben en krijgen en waaraan een regering alleen maar de handen kan branden. De oppositiebankjes bieden een veilige haven. De opposanten blijven daar het liefst zolang mogelijk zitten en na 2017 kijken ze wel weer verder.

Daarmee is 2015 ook het jaar van Mark Rutte: hij overleefde dit jaar omdat hij ook dit jaar weer doet wat blijkbaar niemand van hem wil overnemen. Hij neemt zijn verantwoordelijkheid en leunt niet gemakzuchtig achterover.

Uiteraard is 2015 ook het jaar van OpinieZ. Een prachtig nieuw webmagazine waaraan ook ik bijdragen mag leveren.

Velen kunnen dit jaar claimen. Wat mij betreft is 2015 het jaar van mijn naasten. Vrienden die vanuit een werkeloosheid een baan vonden. Vrienden die ondernamen omdat het economisch tij keerde en weer kansen bood.

En voor alles is dit het jaar van mijn goede vriend Lammert. Na jaren afhankelijk te zijn van dialyseapparatuur en na een mislukte transplantatie, kreeg hij dit jaar het geschenk waarop hij zo lang moest wachten. Hij ontving een nieuwe nier. Hij kan weer vrij in het leven staan, hoeft niet meerdere keren per week naar het ziekenhuis. Hij kan weer aan het werk en genieten van het leven. En dat doet hij met volle teugen.

Ik wens u allen een fantastisch 2016.

Over de auteur

Peter van Dijken
Man met een missie en een mening. Conservatief, liberaal. Voor alles een ras-optimist. Publiceerde eerder op Liberale Media en DDS. Ziet een mooie toekomst voor Europa zonder EU en Euro. Is te volgen op Twitter via @PetervanDijken

Reacties worden gemodereerd. Let op uw taalgebruik. Schelden en tieren is niet toegestaan.                                                 >>> Lees hier onze spelregels <<<

Reacties die onze regels schenden worden verwijderd. Herhaalde overtredingen, oproepen tot geweld, beledigingen, Holocaust-vergelijkingen en antisemitisme leiden tot een permanente ban. De redactie treedt niet in discussie over de reden voor verwijdering van een reactie, noch over een ban. Ongeldige e-mail-accounts worden geblokkeerd.

Abonneren op reactie(s)
Abonneren op
guest
0 Reacties
Inline Feedbacks
Bekijk alle reacties
0
We zijn benieuwd naar uw reactiex
()
x