Zwarte Piet blijft dus gewoon zwart

De meest redelijke positie in het zwartepietendebat lijkt te zijn dat, hoewel er niet aantoonbaar sprake van racisme is in de Sinterklaasviering, er best een element uitgefaseerd zou kunnen worden. Namelijk dat element waaruit blijkt dat het wél als racisme wordt ervaren en het er voor zorgt dat een bevolkingsgroep zich uitgesloten voelt van dit publieke kinderfeest.

In deze formulering is er voldoende grond voor wijziging, conform de aanbeveling van de VN-commissie en is dat eigenlijk zo rationeel, logisch en vanzelfsprekend, dat er weinig zinnigs tegenin te brengen valt.

Het is niet zo vreemd dat dit tevens verklaart waarom Piet, zolang onredelijkheid het debat domineert, nog steeds zo zwart als roet is en ongewijzigd blijft. Hoewel de jaarlijks terugkerende traditie [lees: retardatie] van het debat me dierbaar is, zie ik me, aangezien het gierend uit de klauwen loopt, toch genoodzaakt me uit te spreken voor aanpassing van Zwarte Piet. Niet om toe te geven aan AntiPietActivisten [APA], maar in het belang van mijn dochter, die later naar een intocht moet kunnen zonder een vak vol demonstranten.

bizarre argumenten -van VOC tot segregatie in de USA-, die worden aangevoerd om een heel land, met name de witte mens, te beschuldigen van racisme

Hoewel niet-toegeven-aan en aanpassen in tegenspraak lijken, conformeert het aan de eerstgenoemde, rationele, redelijke positie. Want bij APA zitten ook elementen die als racistisch zouden kunnen worden ervaren, hoewel wellicht niet intentioneel of bewust. Ze reageren immers emotioneel en daarmee irrationeel.

Iets wat ook steevast blijkt uit alle bizarre argumenten – van VOC tot segregatie in de USA -, die worden aangevoerd om een heel land, met name de witte mens, te beschuldigen van racisme. En als ze al een actie Freedom Ride noemen, kan je gerust een beetje twijfelen aan oprechtheid.

Onverminderd blijft echter dat grieven en gevoelens van uitsluiting, waar bestaand, natuurlijk niet de bedoeling kunnen zijn. De bevolking van Nederland is nu eenmaal niet dezelfde als ten tijde van de wonderbaarlijke conceptie van de Sint en het moet wel een leuk volksfeestje blijven. Dus zorg je daar voor.

Enfin, dan rest de praktijk nog, want uit een redelijke positie moet een gerede middenweg volgen, die het dichtst in de buurt van de folklore blijft. Zwarte Piet is nu eenmaal – sorry Minions – zwart en daar kan zelfs de minister-president niets aan doen.

Gelukkig is het niet zo moeilijk, maar gewoon een kwestie van de schmink weggooien en houtskool gebruiken. En nee, niet om veegjes mee te maken, maar gewoon alles van Piet, haar en lippen incluis, roetzwart maken. Dat het een smeerboel wordt, vinden de kinderen vast alleen maar prachtig.

gewoon een kwestie van de schmink weggooien en houtskool gebruiken

En aangezien schoorstenen minder courant zijn anno nu, schrijven we het zwarte van Zwarte Piet vanaf nu toe aan de stoomboot, alwaar Pieten met liefde kolen op het vuur scheppen, omdat Sint Nicolaas al sinds kinderheugenis hoogbejaard is. Pietenpakjes zijn overigens ook geen issue, want van de Zwitserse Garde in het Vaticaan, dus passen prima binnen het thema.

Zo blijkt dat een nogal oeverloze discussie best redelijk kan worden opgelost, zonder echt concessies te doen of roet in het eten te gooien. Bestaande problematiek, zoals racisme, discriminatie of pesten kan dan ook weer besproken worden, inclusief in plaats van exclusief en zonder dat kinderen de dupe worden. Wensdenken misschien, maar het staat wel op mijn verlanglijstje.

Reacties worden gemodereerd. Let op uw taalgebruik. Schelden en tieren is niet toegestaan. > Lees hier onze spelregels < Reacties die onze regels schenden worden verwijderd. Herhaalde overtredingen, oproepen tot geweld, beledigingen, Holocaust-vergelijkingen en antisemitisme leiden tot een permanente ban. De redactie treedt niet in discussie over de reden voor verwijdering van een reactie, noch over een ban. Ongeldige e-mail-accounts worden geblokkeerd.

Abonneren op reactie(s)
Abonneren op
guest
4 Reacties
Meeste stemmen
Nieuwste Oudste
Inline Feedbacks
Bekijk alle reacties
Guardiacivil
7 jaren geleden

Als u er over inzit dat uw dochter straks niet meer gewoon naar het feest van Sinterklaas kan moet u ook zorgen maken over het feit dat er momenteel een tsoenami is van de Islam binnen Europese grenzen en dat straks….ik zeg straks het risico bestaat dat u wordt aangesproken op oudere leeftijd of uw dochter met de vraag of u of zij iets kan vertellen over de koran en een vers uit dit boek kan opzeggen, zoniet dan beschouwd men u en uw dochter voor ongelovigen en u weet nu wat de Islam met ongelovigen doet. Dus ik zou me maar druk maken over deze toekomst dan die van Sinterklaas, want als deze overheersing goed doorzet zonder dat er verzet gaat komen dan is Sinterklaas al aan zijn einde gekomen en volgen wij weldra.

Arend-Jan (@kromst)
7 jaren geleden
Antwoord op reactie van  Guardiacivil

Ik verwijs u voor Islam graag naar mijn vorige bijdrage op dit Forum. http://opiniez.com/2015/11/19/7434/

pvanlenth
7 jaren geleden

Slap hoor. Het moet gewoon blijven zoals het is. De enige aanpassing die me wel bevalt is de aanpassing die al jaaaren geleden inzette. Toen werd er besloten dat Zwarte Piet niet meer (voornamelijk) als boeman met een roede moest worden neergezet, maar als humorvol, slim en sommige ervan toch ook wat dommig, want anders kunnen kinderen nooit iets roepen als: “Zwarte Piehiet, achter je, de sleutels liggen achter je!!” Dus net als geldt bij Jan Klaassen.

Dan even over deze uitspraak: Onverminderd blijft echter dat grieven en gevoelens van uitsluiting, waar bestaand, natuurlijk niet de bedoeling kunnen zijn.
Is het echt zo dat als er nou maar ‘gevoelens’ ervaren worden die ook zo bedoeld waren? Nee toch?! En behoort niet iedereen wel tot een of andere ‘uitgesloten’ minderheidsgroep? Ik dacht het wel. Een van de opgaven in dit leven is daarmee te leren leven door er niet zo bloedserieus over te doen.

jungleelephant
jungleelephant
7 jaren geleden

En dat is alsnog toegeven aan een kleine groep beroepszeikers!Nooit van mijn leven!

4
0
We zijn benieuwd naar uw reactiex
()
x