Onze leiders zijn mietjes in de strijd tegen terreur

Wat leiderschap is, is snel verteld. De leider zegt: ‘Volg mij, dan loopt het goed met ons af’ en de volgers antwoorden: ‘Dat doen we zolang het goed gaat’.  Deze deal ligt ten grondslag aan elk leiderschap waar ook ter wereld. En toen had je Parijs, de islamistische moordpartijen en onze ‘leiders’ Rutte, Asscher, Hennis en Van der Laan. Zijn zij de leiders om te volgen? Loopt het dan goed met ons af?

Met veel speeksel in de mond kon Rutte het eruit persen: ‘Ja, we zijn in oorlog met ISIS.’ Vrijwel direct werd dit met sociaaldemocratische theologie door Asscher ontkracht: eigenlijk wel, maar eigenlijk ook niet. Dat zijn nu onze leiders. Je kunt echter niet een beetje in oorlog zijn, afhankelijk van het perspectief dat je kiest. Oorlog en vrede zijn te serieus om er conceptueel mee te jonassen. De oorlog tegen islamistisch terrorisme vraagt om doortastendheid, fierheid én helderheid over de offers die gebracht moeten worden: bloed, zweet en tranen. Kortom het vraagt om leiderschap. ‘Volg mij, dan loopt het goed met ons af’.

De oorlog tegen islamistisch terrorisme vraagt om doortastendheid, fierheid én helderheid

Of neem de snikreacties van vele politici op Parijs: wat waren ze toch allemaal ontzet en ontdaan. Het was zo erg! En heel veel mensen vonden die reactie nog vanzelfsprekend ook. Dat is het niet. Wanneer onschuldige mensen, jong en oud, man en vrouw, allochtoon en autochtoon, moslim en atheïst, links en rechts worden vermoord omwille van een religieuze ideologie, is het enige gepaste antwoord: boosheid, minachting en agressie. Waar waren de woorden van woede, wraak en vergelding van onze leiders? Of pasten die soms niet in het zogenaamd progressief-liberale, ‘rationele’ wereldbeeld? Dit zijn nou onze politici. Ze vertonen het leiderschap van weke mietjes die bij een stiekem scheetje al wegduiken van ontzetting. ‘Volg mij, dan loopt het goed met ons af’.

En dan onze minister van Defensie, Hennis. Die presteerde het om toen Europa nog verdoofd was in Hannover naar een voetbalwedstrijd te gaan. Wanneer Nederland in oorlog is, hoort de minister van defensie op haar post te zijn bij voorkeur in een bunker in camo pak omringd door haar generaals, om via de opgespelde camera’s van contra-terroristische commando’s te koekeloeren of het veilig is in Slotervaart en de Schilderswijk. En toen zag je haar ook nog geëvacueerd worden. Ze zwaaide zelfs vanaf de achterbank naar de camera. Als het had gekund had ze nog een selfie gemaakt en misschien heeft ze dat nog wel gedaan ook. Leuk voor later, als ze bij omroep Max herinneringen van vroeger mag vertellen. ‘Volg mij, dan loopt het goed met ons af’.

Wat Nederland nodig heeft zijn leiders die de kringgesprekken van de juffen uit het kleuterklasje achter zich hebben gelaten

Van der Laan  was geen haar beter. En hij is toch burgemeester van de grootste stad van ons land, waar ongeveer tweederde van de moslims de sharia hoger achten dan de wetten van onze staat. Die? Is hij de gedroomde leider? Ach, in Pauw kwam hij niet veel verder dan een ontwikkelingspsychologische duiding van de islamistische slachting in Parijs. Het zou om een adolescentiekwestie gaan. Alsof het executeren van bezoekers van een theater van een gelijke orde is als het op een gebouw kalken van het woord fuck.

Wat Nederland nodig heeft zijn leiders die de kringgesprekken van de juffen uit het kleuterklasje achter zich hebben gelaten of er door een gelukkig toeval aan ontsnapt zijn: leiders als Aboutaleb, die oprecht verontwaardigd, agressief en strijdvaardig zijn. ‘Volg mij, dan loopt het goed met ons af’.

Over de auteur

Joep Schrijvers
Joep Schrijvers
Managementboekenschrijver, leiderschapshistoricus en veranderkundige.
Werkt op dit moment aan drie projecten:
1. Onderzoek naar Leiderschap in veranderingsprocessen (met de Kring Andragologie en de UvA).
2. Intellectuele geschiedenis: Leiderschapsadviezen in de Westerse cultuur, van Homerus tot Johan Cruijff.
3. Het boek: ‘Wijvenstreken’, het politieke spel van vrouwen in organisaties.

Reacties worden gemodereerd. Let op uw taalgebruik. Schelden en tieren is niet toegestaan.                                                 >>> Lees hier onze spelregels <<<

Reacties die onze regels schenden worden verwijderd. Herhaalde overtredingen, oproepen tot geweld, beledigingen, Holocaust-vergelijkingen en antisemitisme leiden tot een permanente ban. De redactie treedt niet in discussie over de reden voor verwijdering van een reactie, noch over een ban. Ongeldige e-mail-accounts worden geblokkeerd.

Abonneren op reactie(s)
Abonneren op
guest
9 Reacties
Meeste stemmen
Nieuwste Oudste
Inline Feedbacks
Bekijk alle reacties
d66stemmer
d66stemmer
8 jaren geleden

Een verdomd goed stuk. Echter is Hennis niet meteen de slechte minister omdat ze zwaait naar de camera en een vrouw van het volk is. Momenteel zit ze in Amerika bij haar collega. Erg ongemakkelijk ontvangst trouwens. Hennis werd aangesteld op Defensie om te bezuinigen, maar dan ook echt bezuinigen. Toen had niemand verwacht dat dit vandaag de dag 1 van de meest belangrijke, en besproken posten zou zijn. Voor iemand die jong is en vrij weinig ervaring heeft doet ze het hardstikke goed!

Asher
Hoofdredactie
8 jaren geleden
Antwoord op reactie van  d66stemmer

Als je waardering hebt voor iemand die zonder enig protest akkoord is gegaan met het totaal uitkleden van de Nederlandse krijgsmacht, wil ik graag weten welke reden je daarvoor hebt. Waaruit blijkt dat Hennis zo’n goede minister is?

trackback

[…] dan collega Joep Schrijvers in zijn uitstekende stuk met de veelzeggende titel “Onze leiders zijn mietjes in de strijd […]

trackback

[…] Helaas lijkt het er inderdaad op dat we hier in het westen zo beschaafd zijn – de leiders voorop – dat we vergeten zijn hoe te vechten voor ons behoud! Bron: Onze leiders zijn mietjes in de strijd tegen terreur […]

ikdiko
ikdiko
8 jaren geleden

wat ik niet begrijp, terwijl de NATO landen oorlog in Afghanistan voerden, overal de burqas , salafistische moskeeën, instellingen, prekers, gewoon werd getolereerd, zoals ook nu. Is dit normaal??? dweilen met de kraan open. Wat een leiderschap…………

krijgsman
krijgsman
8 jaren geleden

We kunnen ook gewoon zeggen dat IS over beter leiderschap beschikt dan de EU. De EU doet immers precies wat IS wil dat de EU doet…

Guardiacivil
8 jaren geleden

Mietjes precies het juiste woord voor deze stinkende walmende giftige splijtzwam van een regering

Love Gaia (@ElveTwelve)
8 jaren geleden

Ja en nee met Aboutaleb, ga ik niet akkoord. Ook hij werd gister netjes beveilig uit het restaurantje gehaald . Heb onmiddellijk ook getweet ‘een burgemeester van een dergelijk grote stad hoort op dat moment ter plaatse en op zijn post te zijn!!!!

Allemaal hetzelfde grote woorden, maar geen daden, boter bij vis graag! En niet alles maar op de burgers afwenden en overal maar met “dappere burgemeesters “buurten volplempen met honderden ongecontroleerde migranten uit oorlogsgebieden die god weet wat op hun kerfstok hebben. Dit is van een dergelijke naive criminele nalatigheid dat het landverraad is.

en wat betreft de EU heeft niets dan ellende gebracht 70 jaar na dato staan we in WOIII zijn we failliet door decadent totaal losgezongen brussel/ de Toren van Babylon,en worden we overlopen door een fascistische politieke ideologie die zich verschuilt in een middeleeuwse barbaarse religie.

en dit alles onder aanvoering van een incapabele decadente perverse elite die met de levens van generaties van de Europese bevolking speelt.!

Eeuwige schande over elke politicus die hier aan mee werkt !

You will be invoiced!!!

Frank Berkemeier
8 jaren geleden

Ik tweette vandaag: Wat we nodig hebben is een Churchill, maar we zitten opgescheept met een @vvd neefje van Chamberlain.

Esther van Fenema postte op Facebook een deel uit Prediker 3 vers 8 dat ik u niet wil onthouden:

Een tijd om lief te hebben, en een tijd om te haten; een tijd van oorlog, en een tijd van vrede.

Beter dan dat is het niet te verwoorden, maar in tijd van oorlog moet je, juist, als leider met maatregelen komen om je vijand te verslaan en dat is waar de Haagse metromannen alias de Brusselse Bukkers te bang voor zijn. Och arm Nederland.

9
0
We zijn benieuwd naar uw reactiex
()
x