Verwarrend rapport over antisemitisme moslim-jongeren

Vorige maand werd een rapport van het Verwey-Jonker Instituut gepubliceerd over beelden van islamitische jongeren over zionisten en Joden. Het onderzoek was gebaseerd op een enquête onder 102 moslimjongeren en op twaalf interviews.

Een van de eerste vragen luidde: “Hoe denk je over Joden?” Die vraag werd door moslimjongeren massaal beantwoord met “Ik heb geen moeite met Joden”. Frappant, omdat uit eerder onderzoek was gebleken dat 12% van de moslimjongeren niet positief dacht over Joden in Nederland en 40% niet positief over Joden in Israël. Ook het Turks Nationaal Tegengeluid verbaasde zich over dit verschil. De vraag werpt zich op in hoeverre sociaal wenselijke antwoorden zijn gegeven.

Volgens de geënquêteerde moslimjongeren zijn Joden “iets anders dan zionisten”

Zionisten bleken door de moslimjongeren gehaat te worden vanwege het beleid van Israël versus de Palestijnen, waarna in de antwoorden het bekende, verhulde antisemitisme volgde. Volgens de geënquêteerde moslimjongeren zijn Joden “iets anders dan zionisten” en “zeer weinig Joden zijn zionist”.

De opmerkelijke conclusie van de onderzoekers is dat de negatieve beelden en ideeën van de jongeren niet als antisemitisch betiteld kunnen worden. Wel denken moslimjongeren zeer negatief over Israël en zionisten.

Reden tot opluchting? Niet echt. De jongeren zouden Joden voornamelijk met religie associëren. Door de Joodse identiteit van zionisten te ontkennen en slechts tegenstanders van Israël als Joods te beschouwen konden de respondenten gemakkelijk verklaren geen enkele moeite te hebben met Joden. Andersdenkenden zijn immers geen “echte” Joden. Geruststellende uitlatingen als “ik heb niets tegen Joden” hebben dan geen betrekking op voorstanders van Israël.

Uitlatingen van moslimjongeren op internetfora geven echter een ander beeld.

Op Maroc.nl zijn topics te vinden als “Echte Joden zijn tegen Israël” en “Wie weet het verschil tussen een Jood en een Zionist?”. Op nujij.nl valt te lezen: “Zionisten zijn vooral goed in het opdelen van de bevolking. Verdeel en heers. Echte joden zijn anti-zionist.”

“Ik haat de zionistische joden die ervoor zorgen dat Palestina bijna even klein als mijn wijk is geworden.”

Joden die achter Israël staan worden door moslimjongeren gemakshalve alleen aangeduid als zionisten. Dat zionisten door hen desondanks tóch als Joods beschouwd worden, bewijzen opmerkingen op internetfora waarin de connectie wordt gemaakt tussen zionisme en klassiek antisemitische stereotyperingen als bloeddorst en macht achter de schermen met veel invloed op politiek, media en financiële wereld.

De Marokkaansde Rapper Ismo is duidelijker dan de moslimjongeren onder wie het onderzoek plaats vond. In 2014 bracht hij zijn eerste videoclip uit waarin te horen was: “Ik haat die fokking joden nog veel meer dan de nazi’s”. Na een storm van kritiek verklaarde de Bredase rapper aan Omroep Brabant dat hij zich beroept op de vrijheid van meningsuiting.

Ismo vindt dat zijn teksten worden verdraaid door critici: “Ze proberen mijn woorden tegen mij te gebruiken door ze te verdraaien. Ik haat niet alle joden. Ik haat de zionistische joden die ervoor zorgen dat Palestina bijna even klein als mijn wijk is geworden.” Net als de ondervraagde jongeren heeft hij dus geen moeite met Joden, zolang ze maar niet achter Israël staan.

De onderzoekers van het Verwey-Jonker Instituut erkennen dat niet uit te sluiten valt dat de termen zionisme en zionisten in sommige gevallen wel degelijk als schaamlapconstructies voor antisemitische opvattingen worden gebruikt.

Het is daarom jammer dat zij niet doorgevraagd hebben of de deelnemende moslimjongeren ook de Joodse identiteit erkennen van zionisten en hoe zij tegenover deze laatsten staan. Dan had dit onderzoek waarschijnlijk tot heel andere conclusies geleid.

Reacties worden gemodereerd. Let op uw taalgebruik. Schelden en tieren is niet toegestaan.                                                 >>> Lees hier onze spelregels <<<

Reacties die onze regels schenden worden verwijderd. Herhaalde overtredingen, oproepen tot geweld, beledigingen, Holocaust-vergelijkingen en antisemitisme leiden tot een permanente ban. De redactie treedt niet in discussie over de reden voor verwijdering van een reactie, noch over een ban. Ongeldige e-mail-accounts worden geblokkeerd.

Abonneren op reactie(s)
Abonneren op
guest
2 Reacties
Meeste stemmen
Nieuwste Oudste
Inline Feedbacks
Bekijk alle reacties
trackback

[…] Artikel op Opiniez. […]

likoednederland
likoednederland
7 jaren geleden

Uit de NRC van 19 juli 2014:
“Professor Elchardus die het Belgisch onderzoek leidde, benadrukte dat deze Jodenhaat niet wordt veroorzaakt door het Israëlisch-Palestijns conflict, de sociaal-economische achterstand of het opleidingsniveau, maar dat „het antisemitisme bij die moslimleerlingen theologisch is geïnspireerd. Er is een rechtstreeks verband tussen moslim zijn en antisemitische gevoelens koesteren”.”

2
0
We zijn benieuwd naar uw reactiex
()
x