Cartoons, geweld en een blunder van formaat

Asher schreef er al over in zijn Ochtendhumeur: dit weekend werd Nederland geconfronteerd met een sterk staaltje zelfcensuur en beperking van de vrijheid van meningsuiting. Een uitermate kwalijke zaak.

Het voorval speelde tijdens de demonstratie van Pegida in Utrecht. Nu mag je van alles en nog wat vinden van Pegida, je mag hen steunen of vervloeken, dat doet er niet toe. Het gaat erom dat een grondrecht in Nederland werd aangetast en Pegida hiervan het slachtoffer was. Er werd namelijk een cartoon in beslag genomen die, zo luidde de officiële verklaring van het OM, zou aansporen tot geweld.

Dat is nogal een uitspraak: een cartoon die zou aansporen tot geweld. Het zou lachwekkend zijn indien het niet zo treurig was.

Het gaat erom dat een grondrecht in Nederland werd aangetast

De cartoon in kwestie was een cartoon van de Deense cartoonist Kurt Westergaard  waarop een moslim (Mohammed?) werd afgebeeld met een bom als tulband. Een iconische cartoon, we weten allemaal hoe de islamitische wereld, tot bloeddorstige hysterie aangespoord door haar religieuze leiders, hierop reageerde.

Deze cartoon werd dus in Utrecht verboden, omdat hij zou aansporen tot geweld. Een onzinnige verdachtmaking, want het was juist de ‘beledigde’ partij die geweld gebruikte. Het OM ging dus enorm de mist in. De cartoon spoort niet aan tot geweld.

Lokt de cartoon geweld uit? Nee, want dan zou er sprake moeten zijn van een oogmerk, een intentie, een opzet daartoe en dat ontbreekt hier ten enenmale. Hooguit kan men stellen dat de cartoon geweld òntlokt. Islamitisch geweld. Is dat dan een reden om deze tekening te verbieden?

Nee, zeker niet.

Zodra je een cartoon verbiedt die geweld kan ontlokken, schep je een gevaarlijk precedent. Want dan zou je alles wat geweld kan ontlokken moeten verbieden en dat is tegenwoordig nogal wat. De lijst van onderwerpen die islamitisch geweld zouden kunnen ontlokken is namelijk wel erg lang: niet geloven, anders geloven, het Joods-zijn, homoseksualiteit, vrouwen die elkaar in het openbaar zoenen, mannen die hand in hand lopen, columnisten die kritisch over de islam schrijven, transgenders… Noem maar op. Begin je ermee om dat allemaal te verbieden, is het einde zoek en kan je net zo goed meteen de sharia invoeren.

Het verbod van een onschuldige cartoon is niet zomaar een fout

Zaken die aansporen tot geweld moet je wel verbieden. De overheid heeft immers de plicht om haar burgers te beschermen. Nu is er een boek te koop in Nederland dat in vele huishoudens in de boekenkast staat en wellicht dagelijks wordt gelezen. Dat boek staat bol van de haat jegens anderen, oproepen tot geweld etc. Het boek is ook de oorlogshandleiding van diverse terroristische groepen in het Midden-Oosten en de rest van de wereld. Dat boek heet de Koran.

Moeten we dat boek verbieden? Natuurlijk niet, ook boeken verbieden is een brug te ver.

Het verbod van een onschuldige cartoon is niet zomaar een fout, maar een kolossale en kwalijke juridische blunder. Dat is gelukkig inmiddels ook door het OM toegegeven. Eenzelfde fout werd eerder werd gemaakt door Gregorius Nekschot te arresteren en hem het werken onmogelijk te maken. Laten we hopen dat er geen nieuwe cartoonverbod-blunders komen.

Over de auteur

Peter van Dijken
Man met een missie en een mening. Conservatief, liberaal. Voor alles een ras-optimist. Publiceerde eerder op Liberale Media en DDS. Ziet een mooie toekomst voor Europa zonder EU en Euro. Is te volgen op Twitter via @PetervanDijken

Reacties worden gemodereerd. Let op uw taalgebruik. Schelden en tieren is niet toegestaan.                                                 >>> Lees hier onze spelregels <<<

Reacties die onze regels schenden worden verwijderd. Herhaalde overtredingen, oproepen tot geweld, beledigingen, Holocaust-vergelijkingen en antisemitisme leiden tot een permanente ban. De redactie treedt niet in discussie over de reden voor verwijdering van een reactie, noch over een ban. Ongeldige e-mail-accounts worden geblokkeerd.

Abonneren op reactie(s)
Abonneren op
guest
7 Reacties
Meeste stemmen
Nieuwste Oudste
Inline Feedbacks
Bekijk alle reacties
Dick Kraaij
8 jaren geleden

Het wordt nu geframed als een blunder. Ik ben daar niet gerust op. Het moet worden uitgezocht en de schuldigen mogen niet wegkomen met het gebruikelijke ‘foutje, bedankt’.

exmarineman
exmarineman
8 jaren geleden

De opdrachtgever om deze cartoon en om Pegida-deelnemers te intimideren en uit te lokken tot geweld is een geheime OPDRACHT geweest van de burgemeester van Utrecht, Van Zanen (VVD). Als ik het verslag van Theresa goed heb gelezen dan begon de intimidatie al bij het samenkomen en arriveren van de deelnemers op de Neude….. “Hele kolonnes politie” stonden de deelnemers op te wachten. Dat alleen al is een intimidatie van jewelste. Ik kan niet geloven dat er ook zo veel politie aanwezig was bij de tegendemonstratie van zeg maar de linksen AFA’s etc. Dat er vervolgens ook nog eens “stillen” tussen de deelnemers stonden die kalm en vredig stonden te demonstreren en dat die “stillen” enkele deelnemers probeerden uit te lokken tot geweld is een teken aan de wand. Er waren zelfs tegenstanders er tussen geraakt die een vuurwerkbom naar een spreker gooiden. Pas NA de oproep van André aan de politie om hun werk te doen werd door de politie tegen die gooier opgetreden…… Deelnemers die aan Pegida wilden deelnemen mochten de afzetting niet meer door en werd de toegang tot de demonstratie geweigerd door de politie. En dan die arrestanten en boetes die uitgedeeld zijn….ja voor niet kunnen tonen ID-bewijs e.d. Ik heb alleen iets gelezen over de Pegida demonstratie maar over arrestaties en boetes en inbeslagnames bij de tegendemonstratie weinig tot niets…….. Ik ben dan ook van mening dat. de politie in Nederland er niet meer is om de bevolking te beschermen, maar al langer een belastingvergaarders instrument is en dat het vanaf 2014 meer en meer een soort van INQUISITIE-organisatie van links is geworden.

Theo van Ewald
Theo van Ewald
8 jaren geleden

“I think that we are at war with Islam. And there’s no middle ground in wars. Islam can be defeated in many ways. For starters, you stop the spread of the ideology itself; at present, there are native Westerners converting to Islam, and they’re the most fanatical sometimes. There is infiltration of Islam in the schools and universities of the West. You stop that. You stop the symbol burning and the effigy burning, and you look them in the eye and flex your muscles and you say, “This is a warning. We won’t accept this anymore.” There comes a moment when you crush your enemy.”

Ayaan Hirsi Ali

bigljohn
bigljohn
8 jaren geleden

En ja, wat doen we er aan ? We protesteren al jarenlang tegen deze wantoestanden, en tegelijkertijd gaan we van jaar tot jaar steeds verder bergafwaarts. En de instroom van gelukszoekers, Muzelmannen en Jihadisten word alsmaar groter en groter. De MSM media en de regering melden ons dat er tot nog toe, middels grondige controle, geen enkele Jihadist ons land binnengekomen is. Al dat liegen en manipuleren door de overheden en de pers, al degenen die wegkijken van deze onderhavige problemen en telkens weer – links – hun stem geven bij iedere verkiezingen. Een normaal mens zou er niet goed van worden. En ik herhaal,
een normaal mens. Maar hoe velen zijn er dat nog in Nederland ? Er word zoveel gemani-
puleerd, de waarheid zoveel geweld aangedaan, dat verkiezingsuitslagen, met een aan zekerheid grenzende waarschijnlijkheid ook gemanipuleerd worden ten gunste van E.U. gezinde politieke partijen !

tjonge
tjonge
8 jaren geleden

“Het verbod van een onschuldige cartoon is niet zomaar een fout, maar een kolossale en kwalijke juridische blunder.”
.
beste Peter van Dijken, als u werkelijk denkt dat dit een blunder was dan snapt u waarschijnlijk niet hoe intimidatie van de overheid werkt.
.

.
dit was verre van een blunder maar volledig gepland om pegida te intimideren en zorgen dat op deze manier onlusten ontlokt worden bij pegida demonstranten.
dit alles om “extreem” rechts in de kiem te smoren….

Feniks
Feniks
8 jaren geleden

Valt hiertegen aangifte te doen want dit is inderdaad een serieuze misstap.. en dan misschien tevens aangifte tegen de twee turkse tweede kamerleden die Wilders beledigen door hem hitler te noemen..
Dit gaat allemaal veel en veel te ver. Het OM moet eigenlijk door de burgers verplicht worden hier tegen op te treden.

cassandrasez
8 jaren geleden

Uh, Mein Kampf is ook verboden. Er is censuur in de pers en op FB tegen directe dreigingen van geweld, waar de Koran stikvol mee staat. Dus ja, verbieden.

7
0
We zijn benieuwd naar uw reactiex
()
x