Hoogste tijd voor seculiere trots!

West-Europa is een eiland van goddeloosheid in een wereld die diep religieus is. Ergens in het verleden hebben onze voorouders andere afslagen genomen en werd Europa seculier. Maar hoelang blijft dat nog? Er is sinds twee decennia een grote zorg en haar naam luidt: islam.

Veel aanhangers van deze religie gruwen van ons seculiere project, bestrijden het of berusten in een parallel bestaan. Daarnaast hebben we eigen afhakers te betreuren. De meest opvallende verzaker is links, dat ooit de strijd aanging met kerk, kroeg en kapitaal en dat nu wegens ontstentenis van de Arbeider een surrogaatproletariër heeft gevonden in de moslim en deze als een geitje vertroetelt in de kinderboerderij van zijn klassenstrijd.

Maar ook liberalen zijn van het padje geraakt. Zo verbood de Utrechtse VVD-burgemeester, Jan van Zanen, onlangs nog de Mohammed-met-de-tulbandcartoon in een anti-islamdemonstratie.
 

Links, dat nu wegens ontstentenis van de Arbeider een surrogaatproletariër heeft gevonden in de moslim

 
En wij, seculieren? Wij zijn te laks, te laf en vooral te weinig trots op ons seculiere Europa. Is het gek dat gewone burgers zich verzamelen in zoiets als Pegida en in verzet komen?

Hoogste tijd voor een kentering! Hoogste tijd voor seculiere trots!

Geen religie in de politiek

Het eerste kroonjuweel is de scheiding van kerk en samenleving. Wij ordenen onszelf niet op grond van religieuze wetten. Onze overheid staat los van kerk en moskee. De laatste couppoging om van West-Europa een theocratie te maken is alweer van negen eeuwen terug.

Ene paus Gregorius VII probeerde het nog in de 11e eeuw: de paus als alleenheerser van geestelijke en wereldse zaken. Het leverde alleen maar veel verzet op en mislukte. Europa nam een andere afslag en begon te seculariseren.

Twijfel aan alles

Hier nog zo’n Europees kroonjuweel: de twijfel. Ik kan de loftrompet niet vaak genoeg steken over de juristen van Bologna en Parijs uit de 12 en 13e eeuw. Zij brachten orde en systematiek aan in de wetten en regels die er tot dan toe waren. Maar ze deden nog iets anders: ze verbeterden de rechtsgang. Wie iemand van iets beschuldigde moest zijn verwijt wél onderbouwen met empirisch bewijs.
 

trap niet in de verhaaltjes over goddelijkheid en godsdienstigheid

 
De twijfel aan uitspraken en claims werd vanzelfsprekend. Die mentaliteit zou zich uitbreiden naar de wetenschappen en de ‘heilige’ geschriften. Niets was meer heilig: de bijbel niet, god niet, allah niet en ook niet zijn profeet Mohammed. De wending naar de empirie werd een draai naar de seculiere samenleving!

Stop met onderdanigheid

Veel wereldse leiders bleven nog lange tijd zaniken dat ze toch écht wél door god waren aangesteld. Luther en Calvijn steunden hen en oordeelden dan ook hard over rebellie. Dat zou verzet tegen god zelf zijn! Maar een achttienjarige knul, Étienne de la Boétie (1530-1563), zaagde eloquent en erudiet aan de stoelpoten van de gehoorzaamheid toen hij het eerste antiautoritaire Europese boek schreef. Hij verbaasde zich erover dat zoveel mensen zich vrijwillig onderwierpen aan despoten en tirannen.

Houd er mee op, zegt hij, weiger die onderdanigheid, je bent vrij! En trap niet in de verhaaltjes over goddelijkheid en godsdienstigheid. De titel van zijn boek? Verhandeling over de vrijwillige onderworpenheid. Echt een aanrader voor moslims, linkse mensen en liberale burgemeesters.

Europa is goddeloos en seculier. Wie dat bestrijdt, moet tegenspraak, verzet en repressie verwachten. Wie er niets mee te maken wil hebben, moet maar naar hetere oorden verhuizen waar gestoorde goden en wrede profeten de scepter zwaaien.

Hier maken mensen de dienst uit.

Over de auteur

Joep Schrijvers
Joep Schrijvers
Managementboekenschrijver, leiderschapshistoricus en veranderkundige.
Werkt op dit moment aan drie projecten:
1. Onderzoek naar Leiderschap in veranderingsprocessen (met de Kring Andragologie en de UvA).
2. Intellectuele geschiedenis: Leiderschapsadviezen in de Westerse cultuur, van Homerus tot Johan Cruijff.
3. Het boek: ‘Wijvenstreken’, het politieke spel van vrouwen in organisaties.

Reacties worden gemodereerd. Let op uw taalgebruik. Schelden en tieren is niet toegestaan.                                                 >>> Lees hier onze spelregels <<<

Reacties die onze regels schenden worden verwijderd. Herhaalde overtredingen, oproepen tot geweld, beledigingen, Holocaust-vergelijkingen en antisemitisme leiden tot een permanente ban. De redactie treedt niet in discussie over de reden voor verwijdering van een reactie, noch over een ban. Ongeldige e-mail-accounts worden geblokkeerd.

Abonneren op reactie(s)
Abonneren op
guest
1 Reactie
Meeste stemmen
Nieuwste Oudste
Inline Feedbacks
Bekijk alle reacties
Pierre Samaey
Pierre Samaey
7 jaren geleden

Mohammed, God, Allah die bestaan nu niet en vroeger niet, want moesten ze echt ooit bestaan hebben zou er geen haat, oorlogen en andere misdaden bestaan.

1
0
We zijn benieuwd naar uw reactiex
()
x