White privilege, agency en de racismekaart

Als ik de boze vrouwen in het NRC mag geloven gaat Nederland gebukt onder racisme.  De kop van het artikel “Witte mensen moeten ’s luisteren” is hoopgevend: je verwacht een betoog waarin oplossingen komen voor het gesignaleerde probleem van racisme. Want dat is het: een probleem. Witte Nederlanders, vooral mannen, discrimineren niet alleen, maar zijn blijkbaar ook nog eens white privileged racisten. Als mensen dat soort taal uitslaan en generiek hele groepen mensen wegzetten, mag je verwachten dat er over nagedacht is.

Het artikel heeft een wat rommelige samenhang van, naar mijn inschatting, zorgvuldig bedachte, provocerende soundbites. De uitzondering vind ik de bijdrage van mevrouw Nourhussen. Zij duidt de problematiek het beste:  “De verongelijktheid is onterecht, als er kritiek is op racisme, moet je het loskoppelen van jezelf als individu. Het gaat om mechanismen, het gaat om een systeem”. Systematisch gaat er dus iets fout in onze samenleving.

Witte Nederlanders, vooral mannen, discrimineren niet alleen, maar zijn ook nog eens white privileged racisten

Ik denk dat Nourhussen een goed punt heeft als ze bedoelt, dat bepaalde groepen mensen in de praktijk andere mensen uitsluiten.  Dat gebeurt continu. Ik denk echter dat het weinig met racisme te maken heeft. Hoe graag sommige mensen dat ook lijken te willen.  Het heeft mijns inziens wel alles te maken met culturele verschillen tussen bepaalde bevolkingsgroepen.

In elk bedrijf, in elke cultuur, op elke universiteit en in elk café zoeken mensen die veel verwantschap hebben elkaar op. Dat is heel menselijk en het gebeurt in elk land ter wereld. Dit gaat zelden op basis van huidskleur, maar wel vaak op basis van muzieksmaak, studie, religie, geboorte-omgeving, familie of seksuele voorkeur.

Hetzelfde mechanisme zie je in Japan, Ghana, China en Peru

Dat wil niet zeggen dat het geen probleem is. Een voorbeeld: bij de studie rechten van de VU studeren tegenwoordig meer mensen af van allochtone dan van autochtone afkomst. Vaak met bovengemiddeld goede resultaten. De instroom bij bestaande grote kantoren is daarentegen nog vrij wit. Een verklaring, die ik daar nu een aantal keer voor gehoord heb, is dat de relaties in informele netwerken (vereniging, familie) en verhouding tot de kantoorcultuur (borrels, vergelijkbare hobbies en interesses) autochtone kandidaten vaak beter passen. Iedereen kan zich daar denk ik wel iets bij voorstellen, want een vrijdagmiddagborrel is onderdeel van het teamgebeuren en waarom zou je bij bewezen succes daarvan afwijken?

Hetzelfde mechanisme zie je in Japan, Ghana, China en Peru: als je de “taal” niet spreekt en een “exotische” cultuur gewend bent (zoals de Nederlandse), is het best lastig om op niveau een baan te vinden. Wederom: mensen met veel verwantschap zoeken elkaar op en daardoor worden andere mensen uitgesloten. Dit is wezenlijk anders dan: mensen worden uitgesloten vanwege hun ras.

Volgens mij zijn er twee oplossingen:

  1. De minderheid past zich aan aan de meerderheid. De allochtoon die lid wordt van het studentencorps, gaat hockeyen en lid wordt van de VVD zal (in ieder geval een heel stuk minder) last hebben van  “racisme” bij bijvoorbeeld een sollicitatie.
  2. De discussie zou gevoerd moeten over hoe we ervoor zorgen dat verschillende culturen elkaar beter begrijpen. Lagereschoolniveau discussies, waarin na drie zinnen de (institutionele) racismekaart wordt getrokken, helpen daar niet bij. Maar misschien is dat een cultureel dingetje.

Over de auteur

Ger Baron
Ger Baron
Vraagt zich vooral dingen af en verwondert zich over technologie, innovatie en samenleving. Werkt bij een overheid.

Reacties worden gemodereerd. Let op uw taalgebruik. Schelden en tieren is niet toegestaan. > Lees hier onze spelregels < Reacties die onze regels schenden worden verwijderd. Herhaalde overtredingen, oproepen tot geweld, beledigingen, Holocaust-vergelijkingen en antisemitisme leiden tot een permanente ban. De redactie treedt niet in discussie over de reden voor verwijdering van een reactie, noch over een ban. Ongeldige e-mail-accounts worden geblokkeerd.

Abonneren op reactie(s)
Abonneren op
guest
1 Reactie
Meeste stemmen
Nieuwste Oudste
Inline Feedbacks
Bekijk alle reacties
tjonge
tjonge
7 jaren geleden

ik heb totaal geen problemen met een chinees, indonees, thai, filipijn, griek, italiaan, spanjaard, etc, etc.
zouden allemaal goede vrienden van mij kunnen worden.
.
maarrrr, zodra hij of zij, het maakt niet uit, uit welk land die komt, als diegenen islam praktiseert, krijg ik stante pede afkeer !
.
de islam is simpelweg niet te verenigen met het westen/democratie, de islam haat ons, de islam eist, de islam is altijd slachtoffer, de islam domineert, etc,etc.
.
maw, ik wil gewoon niets, maar dan ook helemaal niets met de islam te maken hebben, en wil ook niet dat ONZE maatschappij meer en meer op een islam maatschappij gaat lijken met allemaal vrouwen in tenten en mannen met baarden en manjurken op sandalen en vele, vele haathutten.
.
.
sorry, zal wel zelfbehoud of zo zijn…..

1
0
We zijn benieuwd naar uw reactiex
()
x